VIKEND TV PREPORUKE

PETAK, 18.10

 

HTV 1, 22.20: Građani opasnih namjera 

Iako Robbinsa (pre)često i neopravdano nazivaju “onim likom iz Shawshanka”, njegova je karijera odnosno filmografija puno više od zatvorskog iskupljenja. Jedan od filmova koji to pokazuje je “Arlington Road” iliti “Građani opasnih namjera. Film ima šokantan početak, radnja je zanimljiva i napeta dok je završetak….ha, znate…ako ne znate svakako pogledajte 

Michael Faraday ( Jeff Bridges) je sveučilišni profesor koji se spletom okolnosti zbližio sa obitelji Langa. Sin prijateljuje sa Langovim sinom i sve izgleda normalno. Problemi nastaju kada Micheal počinje sumnjati da je njegov susjed Oliver… susjed opasnih namjera.

Teško se boriti protiv terora kada se on nalazi u, naizgled, običnoj američku obitelj. Srednje klase. Film koji je prilično “tiho” prošao u kinu i na videu…pa ako ima onih koji su ga propustili moja preporuka. Jeff Bridges i Tim Robbins izvrsni u glavnim ulogama – Joan Cusack u sporednoj ulozi….

 

SUBOTA, 19.10

 

Nova tv, 20.15: Top Gun: Maverick

Dugoočekivani nastavak filma iz 1986. godine nadmašio je očekivanja i, ako pitate pisca ovih redaka, nadmašio prethodni film. Ekipa filma predvođena redateljem Josephom Kosinskim i neuništivim Cruiseom donijela je u kino dvorane filmski paket ispunjen akcijom, emocijama, nostalgijom i akterima važnim za stvaranjem prvog filma koji više nisu među živima (prije svih redatelj Tony Scott). Maverick je u potrazi za iskupljenjem i pokušava parirati novim generacijama, njegov susret s Icemanom je…ha, tko je gledao film zna o čemu se radi. Film je, većinom, lišen političko-vojnih konotacija jer protivnici vrhunskih pilota nisu imenovani odnosno ne pripadaju niti jednoj poznatoj nam vojnoj sili. Uz sve navedeno palac gore za nastavak je podigla i kino publika o čemu svjedoči i velika zarada na svjetskim kino blagajnama.

GOODTALKING RECENZIJU FILMA MOŽETE PROČITATI OVDJE 

 

HTV 3, 23.05: Moje lijevo stopalo

Biografska drama Jima Sheridana o Christyju Brownu, irskom umjetniku koji je rođen s cerebralnom paralizom i koji može pomaknuti samo lijevo stopalo. Priča o Brownu pokazuje nam kako je stvarno moguće postići velike stvari u životu i kako nikada ne smijemo odustati. Daniel Day Lewis odlično je utjelovio Browna i sasvim zasluženo je za glavnu ulogu dobio nagradu Oscar kao i Brenda Ficker (možda najpoznatija kao žena s golubovima u filmu Home Alone: Lost in New York) za najbolju sporednu glumicu. Christy Brown uspio je sa svojim lijevim stopalom slikati te koristiti pisaći stroj pomoću kojeg je i napisao autobiografiju Down All The Days. U njoj progovara o svom djetinjstvu, odnosima u obitelji, svojim borbama, strahovima, nadama, a poslužila je i kao predložak za film. Svakako preporuka za jedan od najboljih filmova o Irskoj i Ircima

 

 

HTV 1, 22.30: 1917

Iako nije bez mana “1917” redatelja Sama Mendesa jedan je od najdojmljivijih filmskih susreta s Prvim svjetskim ratom. Malo je filmova koji su vizualno impresivni, tehnički dotjerani i scenografski autentični kao što je slučaj s “1917”. Vizualni dio kao i uloga kamere u utrci s vremenom vojnika rijetko je viđena filmska majstorija za koju velike zasluge ima jedan od najvećih majstora kamere Rogeru Deakinsu (dugo bi trajalo nabrajanje svih Deakinsovih vizualnih majstorija – njegov potpis nosi rad na filmovima poput “Nema zemlje za starce”, “Blade Runner 2049”, “Sicario”, “Skyfall”….) Deakins (i Mendes, naravno) izvode nemoguće – stvaraju vizualno savršenstvo prikazujući grozne stvari ratne svakodnevice. Glumačku ekipu predvode George MacKay, Colin Firth, Dean-Charles Chapman, Mark Strong i Benedict Cumberbatch.

Goodtalking recenziju filma možete pročitati OVDJE 

 

NEDJELJA, 20.10

 

HTV 3, 22.55: Spaliti nakon čitanja

Kriminalističko-špijunska komedija u kojoj se već od prvih minuta može prepoznati rukopis braće Coen. Osborne Cox analitičar je CIAe za Balkan – nakon otkaza kojeg je dobio zbog prekomjernog opijanja Cox namjerava napisati knjigu u kojoj će razotkriti tajne koje se odnose na bivši posao. Napisat će Osborne nekoliko poglavlja knjige, ali ubrzo disk s tekstom izgubi blizu teretane u kojoj trenira. Show može početi…

Braća Coen u još jednoj zabavnoj, (crno)humornoj priči ispunjenoj osebujnim likovima tematiziraju odnosno ismijavaju američki sveprisutni strah od različitih neprijatelja, vanjskih ili unutarnjih, sasvim je svejedno. Sjajnu glumačku ekipu predvode Brad Pitt, George Clooney, Frances McDormand, Richard Jenkins, Tilda Swinton i John Malkovich.