RECENZIJA: SMRTONOSNI SUSRET- zagrljaj smrti Demona i Dame

REDATELJ: JT Mollner

GLAVNE ULOGE: Willa Fitzgerald, Kylle Gallner, Madisen Beaty, Barbare Hershey, Bianca A. Santos

TRAJANJE: 97 minuta

NAZIV ORIGINALA: Strange Darling

 

“Jesi li serijski ubojica?” – Dama

 

Česti su prigovori ljubitelja filma, filmofila svih generacija (neki od njih su i filmofili samo u komentarima na društvenim mrežama) kako na programu najvećeg domaćeg kino prikazivača vladaju isključivo skupi blockbusteri, nastavci i prednastavci te remakeovi. Nedostaje, kažu oni, onih (budžetom prije svega) manjih filmova originalne, drugačije priče. Naravno, na programu kino dvorana uvijek se nalaze skupi i bombastični blockbusteri – oni financijski nose Hollywood odnosno filmsku industriju (inflacija nastavaka, prednastavaka i remakeova je neka druga filmska priča), ali manji i zanimljivi, nezavisni i manje zavisni filmovi nisu rijetka pojava koja se može pronaći u domaćim kinima. Jedan od njih je i “Smrtonosni susret” koji je u američkim kinima premijerno prikazan još u kolovozu prošle godine. “Smrtonosni susret” stiže sa zakašnjenjem, ali za intrigantan i drugačiji film nikada nije kasno…

Pisac ovih redaka trailer za film redatelja JT Mollnera pogledao je prije…nekoliko mjeseci. Najava je izgledala kao rutinski, ponešto stilizirani, triler-horor o serijskom ubojici. “Smrtonosni susret” je kombinacija horora i trailera, stilski je dotjeran, ali nikako se ne može nazvati rutinskim filmom…

Na samom početku filma gledatelj je upoznat kako je čitav film snimljen 35 milimetarskom kamerom – rijetko se u kino ponudi može pronaći film snimljen u tom formatu (dijelovi filma se mogu pronaći u nekim filmovima, ali čitav film rijetka je pojava). Fotografija odnosno izgled filma je impresivan i daje važan doprinos u doživljaju gledanja i sjajna je nadogradnja na priču filma.

Priču koja počinje histeričnom potjerom muškarca (nešto kasnije gledatelj saznaje i njegovo ime – Demon) za ženom (Dama). Demon je, odlučio pod svaku cijenu, ubiti Damu. Još nekoliko trenutaka potjere i iznenada redatelj radnju seli u novo poglavlje (iako staro odnosno potjera nije završena) – “Smrtonosni susret” je sastavljen od šest poglavlja koji se izmjenjuju, ali radnja nije pravocrtna već su poglavlja nabacana poput filmske slagalice.

Foto: Miramax

 

Međutim, problema nema – iako se u nekim, rijetkim, trenucima čini kako će priča izmaknuti redateljskoj kontroli, JT Mollner sigurno i bez velikih napora slaže filmski mozaik i “Smrtonosni susret” gleda se s napetošću i zanimanjem i, što je važnije, cjelina je razumljiva odnosno ispričana bez rupa i nedostataka u priči. Neki dijelovi odnosno poglavlja su više, neki manje zanimljivi, neki detalji priče su možda malo i predvidljivi, ali čitavim trajanjem filma redatelj održava napetost i neizvjesnost.

Mollner ne zaboravlja kako je “Smrtonosni susret” triler o serijskom ubojici koji u trenucima koketira s hororom. Neka ubojstva i krvave scene prilično su iznenađujuće (s obzirom na strukturu filma teško je predvidjeti tko je ubojica i koliko je li ubojica samo jedan), izborom žrtava redatelj izbjegava klišeje. Intrigantan je i slojevit odnos između Demona i Dame – posebno je zanimljiv pa i provokativan prikaz Dame u svjetlu više ili manje uspjelih feminističkih poruka koje se mogu pronaći u nizu recentnih filmova. Mollner provocira jer Dama je vješta manipulatorica koja koristi pripadnost nježnijem i slabijem (s)polu za…ma vidjet ćete i sami….

Glumačku ekipu predvodi izvrsna Will Fitzgerald u ulozi Dame i nešto manje uvjerljiv, ali dobar Kyle Garner (Demon). Njihov je, hm, odnos pokretačka snaga filma – spomenuti treba i manju epizodu Barbare Hershey.

Neki ljubitelji filma voljet će “Smrtonosni susret”, neki će film prezirati, ali, vjerojatno, nitko neće osporiti kako je riječ o neobičnom, stilski dotjeranom i zanimljivo režiranom trileru s blagim dodatkom horora. Struktura filma kao i njegov izgled otkrivaju filmaše koji su utjecali na redatelja (Nolan, Tarantino…), ali Mollner je dao snažan autorski potpis na film drugačiji od većine kino ponude. Film koji je premijerno prikazan u SAD-u prije više od godinu dana, ali je jedno od najugodnijih domaćih kino iznenađenja 2024. godine.

 

OCJENA: 8