RECENZIJA: INSPEKTOR REBUS (2024) – zakon braće

AUTOR SERIJE: Gregory Burke

GLAVNE ULOGE: Richard Rankin, Brian Ferguson, Amy Manson, Lucie Shorthouse, Stuart Bowman

TRAJANJE: 1 sezona, 6 epizoda

 

“U Edinburghu nema kriminalaca.”

 

Priča o inspektoru Rebusu nije nova – godine 2000 premijerno je prikazana prva od ukupno četrnaest epizoda (rastegnutih u četiri sezone) serije u kojoj je glavni (anti)junak detektiv John Rebus. Radnja temeljena na romanima škotskog pisca Iana Rankina većinom se odigrava u Edinburghu i svojevrsna je kronika tamošnjeg podzemlja. Poveznica slučajeva je detektiv, inspektor Rebus koji je često na rubu (privatno, ali i poslovno) – tijekom četrnaest epizoda glavnog su protagonista interpretirali John Hannah i Ken Stott. Posljednja epizoda starog Rebusa prikazana je krajem 2007. godine – od tada je priča o škotskom detektivu mirovala…sve do sredine 2024. godine kada je prikazana prva epizoda nove sezone priče o detektivu iz Edinburghu…

Novog Rebusa upoznajemo u kolima hitne pomoći – detektiv (neka bude detektiv, zvuči atraktivnije i efektnije od “inspektor”) pokušava se obračunati s ranjenim muškarcem. Od fatalnog ishoda ranjenika spašava dolazak žene (gledatelj će ubrzo otkriti kako je riječ o šefici detektiva Rebusa) – nakon spomenutog događaja radnja se nastavlja oko godinu dana nakon događaja u kolima hitne pomoći. Rebus dobiva novu partnericu, mladu i ambicioznu, ali u policijskom poslu neiskusnu Siobhan Clarke. Prvi zajednički slučaj izgleda…jednostavan i ne pretjerano zahtjevan. U središtu Edinburgha došlo je do obračuna u koje je, između ostalih, umiješan ratni veteran. Tučnjava ne bi zainteresirala policiju da se nije dogodila u centru grada – zbog lokacije na kojoj se obračun dogodio priča je postala zanimljiva medijima (negdje u predgrađu ili u manje atraktivnim dijelovima Edinburgha taj bi događaj bio jedva primijećen) i događaj je postao od iznimne važnosti policiji, ali i gradonačelniku. Rebus i Siobhan pokreću istragu o događaju koji je tek uvod u nove, krvavije i ozbiljnije obračune na ulicama Edinburgha…

“Inspektor Rebus” sadrži sve one dobre ili vrlo dobre sastojke (u duhu bogate tradicije) britanskih kriminalističkih serija koje u dijelovima, više ili manje, koketiraju s dramom. Glavni protagonist, detektiv simboličnog imena Rebus pokušava riješiti rebus slučaja kojeg istražuje, ali i privatnog života koji su, neraskidivo povezani. Rebus je opipljivo životan lik – on nije istražitelj, predstavnik zakona bez mana i životnih problema, upravo suprotno. Razveden, otac maloljetne kćeri očajnički želi obitelj natrag (iako se bivša supruga ponovo udala), progonjen je duhovima prošlosti i posjećuje psihijatra (detektiv je bivši alkoholičar). Uz sve navedeno Rebus dobiva novu partnericu, neki kolege sa zadovoljstvom će dočekati njegov krivi korak dok istraga (zapravo istrage) koje vodi povezane su s članovima njegove obitelji. Da, detektiv Rebus pleše na rubu zakona i očekuju ga otkrića koja zahtijevaju teške odluke…

Serija prati veliki broj protagonista – za detektiva Rebusa se može reći odnosno napisati kako je tek za nijansu važniji od nekoliko zanimljivih i, jednako kao i detektiv, životnih likova. Autor serije znalački i uvjerljivo povezuje protagoniste – za neke će gledatelj brzo posumnjati kako imaju neku tajnu vezu dok je povezanost nekih likova iznenađenja.

Foto: BBC

Čitavim trajanjem serije vješto se pokazuje koliko je tanka linija između zakona i…prelaska na drugu, suprotnu stranu. Stranu na kojoj pravila ne vrijede. Rebus je detektiv koji će morati odabrati između….e to je (pre)veliki detalj o radnji – detalj čije otkrivanje prepuštam Vama drage čitateljice i dragi čitatelji.

Ranije u tekstu je spomenuto kako se kriminalistička serija “Inspektor Rebus” ponekad pretvara u dramu. U trenucima ljubavna, ali u trenucima i socijalna drama. Jedan od najefektnijih pa i najpotresnijih trenutaka je priznanje, zapravo objašnjenje jednog od protagonista u kojem navodi razlog zbog kojeg počinje kriminalnu karijeru. Nije riječ o odabiru ili želji za dokazivanjem, stjecanjem bogatstva na nelegalan način – on i njegovi kolege odrađuju posao zbog činjenice kako ne mogu (pre)živjeti radeći normalan posao.

Glumačka ekipa serije je solidna, dobra ponekad i vrlo dobra – Richard Rankin nije toliko dominantan u ulozi Rebusa poput prethodnika (prije svih John Hannah), ali je korektan u ulozi glavnog protagonista. Zanimljivi su i živopisni glumci u ulogama pripadnika (organiziranog) kriminala – izgledaju poput likova iz filmova Guya Ritchieja. 

Za sve ljubitelje kriminalističkih  serija “Inspektor Rebus” pravi je izbor – šest epizoda sezone gleda se bez pauze (idealno za gledanje u ove prohladne, tmurne jesenske dane) i kraj sugerira novu sezonu (sezone). “Inspektor Rebus” sadrži sve ono što krasi britanske kriminalističke, serijske priče – punokrvne, životne likove, slojevitu radnju i zanimljive slučajeve.

 

OCJENA: 8