RECENZIJA: ZAMKA – Shyamalan u slobodnom padu

REDATELJ: M.Night Shyamalan
GLAVNE ULOGE: Josh Hartnett, Ariel Donoghue, Saleka Shyamalan, Alison Pill
TRAJANJE: 105 minuta
NAZIV ORIGINALA: Trap 

 

 

Prije nekoliko mjeseci u domaćim se kinima počeo prikazivati trailer za film “Zamka” (originalnog naziva “Trap”). Trailer je izgledao prilično dobro (ok, ok…malo je trailera koji su loši i nezanimljivi) i otkrio je tko je glavni razlog za gledanje “Zamke” – riječ je o indijskom filmašu M. Night Shyamalanu, redatelju filma. Bez obzira na to što se godinama očekuje povratak Shyamalana u redateljsko-scenarističku formu koju je pokazao od 1999 do 2004 godine kada je nanizao “Šesto čulo”, “Misteriozne znakove”, “Zaselak” i “Neslomljive”, redatelj svih ovih godina nije došao blizu formi u kojoj je bio krajem dvadesetog i početkom 21. stoljeća. Međutim, kako su se trailer i najave iznenada pojavile tako su i misteriozno nestale – “Zamka” je, iz razloga nepoznatih autoru ovih redaka, povučena iz ponude najvećeg domaćeg lanca multipleksa (u međuvremenu film se pojavio u ponudi streaming servisa) i čini se kako domaće kino dvorane vidjeti neće.

Nikada se Shyamalan nije vratio u formu iz godina kada je realizirao spomenute filmove, ali svaki film directed by M.Night Shyamalan izaziva zanimanje – kako zbog prošlih vremena i nade kako bi se indijski filmaš mogao, barem djelomično, vratiti u formu i isporučiti nešto novo, originalno i odlično. Međutim, godine prolaze Shyamalan je aktivan, ali njegova je filmografija u posljednja dva desetljeća i ispunjena, većinom, promašajima. “Zamka” je vjerojatno najveći…

Cooper je ponosni otac tinejdžerice Riley. S obzirom na to da Riley trenutno nije u najboljem odnosu s prijateljicama ponosni će otac odvesti kćerku na koncert pop ikone pod imenom Lady Raven. Cooper i Riley dolaze u dvoranu, arenu u kojoj će se dogoditi nastup. Dvorana je puna, publika je u euforiji, ali Cooper je na oprezu – jako osiguranje sastavljeno od policije, ali i specijalaca učinit će Coopera nervoznim. Cooper ne voli prisutnost snaga reda i zakona jer skriva tajnu – on je, osim brižnog oca, i serijski ubojica kojeg su mediji nazvali Butcher…

Zaplet u kojem je ubojica u dvorani među tisućama posjetitelja odnosno gledatelja podsjetio je, na trenutak, na “Zmijske oči” Briana De Palme u kojem Nicolas Cage pokušava pronaći odgovornog za ubojstvo tijekom boksačkog meča. Međutim, riječ je o trenutku – film Briana De Palme i “Zamka” ne mogu stati u istu filmsku rečenicu.

FOTO: Courtesy of Warner Bros. Pictures – © 2024 Warner Bros. Entertainment

Nešto manje u ideji, više u realizaciji “Zamka” je prilično besmislen film. Ideja o serijskom ubojici koji je brižan i uzoran otac (Shyamalan je, vjerojatno, mislio pomiriti pomalo i provocirati likom čovjeka koji je otac i zločinac – ništa novo i originalno na filmu) besmislena je u manjoj mjeri u ideji (Shyamalan je i scenarist filma) te potpuno besmislena u realizaciji filma. Barem kada je riječ o viziji Shyamalana iz Indije.

Film je podijeljen na dva poglavlja – prvo se odigrava u dvorani prije i tijekom koncerta. Ubrzo nakon dolaska u dvoranu počinje niz scena i situacija koje su toliko neuvjerljive, nelogične i nevjerojatne da “Zamku” pretvaraju u kandidata za jedan od najlošijih filmova godine. U dvorani prepunoj ljudi likovi se sudaraju kao da su u većoj sobi, prodavač suvenira ubojici otkrivaju operaciju specijalaca. Cooper odnosno Butcher poigrava se sa specijalcima i policijom kao da je riječ o postrojbi izviđača…svaka naznaka napetosti ugušena je pjevačkom dionicom. No, show počinje tek nakon izlaska iz dvorane. Detalje u tekstu pročitati nećete – zadovoljstvo otkrivanja raspleta filma prepuštam Vama štovani čitateljice i čitatelji. Ako imate volje i vremena za gledanjem “Zamke”….

Glumačku ekipu filma predvodi Josh Hartnett koji je nekada davno – baš u vrijeme najboljih filmova redatelja Shyamalana očarao tinejdžerice u komediji “40 dana bez komada” (veliki hit u videotekama) i nastupom u besramno patetičnom “Pearl Harbouru”. Hartnett je bolji od radnje filma, ali u ovakvom neredu i besmislu teško je ostvariti ulogu koja se pamti. Shyamalan promovira i kćerku koja se zove Saleka – ona nastupa u ulozi pjevačke zvijezde Lady Raven.

Iako nije komercijalno podbacio, novi film indijskog filmaša M.Night Shyamalana nevjerojatno je neuvjerljiv i besmislen film koji, kada je o radnji riječ, funkcionira na pravi način otprilike…uvodnih, otprilike, desetak minuta. Na kraju godine “Zamka” će pronaći mjesto u izboru najslabijih filmova godine – u slučaju domaćih kino dvorana neće biti na listi jer je, nakon najava, misteriozno nestao bez datuma premijere…

 

OCJENA: 2