NAJBOLJE SERIJE PREMIJERNO PRIKAZANE PRIJE 2000. GODINE (prvi dio)

Za 21. stoljeće mnogi govore kako je riječ o zlatnom dobu serija. U stoljeću kojeg živimo premijerno su prikazane mnogobrojne serije koje pripadaju u najuži krug najboljih u povijesti – posljednjih godina zbog sve snažnije konkurencije streaming servisa prisutna je i hiperinflacija novih serija – kvantiteta ne znači uvijek kvalitetu. Međutim, tijekom prošlog stoljeća imali smo prilike gledati niz sjajnih serija od kojih su neke danas klasici i otkriće za nove generacije serijofila. GOODTALKING Vam u nekoliko nastavaka donosi pregled najboljih serije (u pregledu NEMA humorističnih serija – one će dobiti posebne objave) čija je premijera bila u prošlom stoljeću….

 

ZONA SUMRAKA (Twilight Zone) – (1954-1964)

Autor: Rod Serling 

 

Foto: Screenshot

“Postoji peta dimenzija, nepoznata čovjeku, ogromna kao Svemir i vječna kao beskraj. To je prostor između svjetlosti i mraka, nauke i praznovjerja. Nalazi se između ponora ljudskih strahova i vrhunaca njegovog znanja. To je dimenzija mašte, mjesto koje zovemo : ZONA SUMRAKA “
Davne 1959. godine premijerno je prikazana prva epizoda jedne od najvažnijih i najutjecajnijih serija u povijesti. “Zona sumraka”. Žanrovski,  riječ je o koktelu drame, fantastike i horora (u nekim epizodama autor se poigrava i crnim humorom) – svaka epizoda ima svoju originalnu priču. Seriju je osmislio Rod Serling – u epizodama, između ostalih, nastupaju mnoga poznata glumačka imena (Lee Marvin, Martin Landau, Peter Falk, Buster Keaton, Donald Pleasence, Robert Duvall, James Coburn, Dennis Hopper, Telly Savalas, Charles Bronson, Robert Redford i mnooogi drugi). “Zona sumraka” je svojevrsni prethodnik “Dosjea X” ili “Crnog zrcala” – serija izvrsnih priča u kojima nastupaju velika glumačka imena.

DOSJEI X (The X Files) – (1993 – 2018)

Autor: Chris Carter

 

Foto: Screenshot

 

Godine 1993. počelo je prikazivanje serije koja je promijenila televiziju, donijela teorije zavjere u mainstream i otvorila niz tema i dilema modernog čovjeka – pogađate, o “Dosjeima X” je riječ. O seriji se sve zna, ogromna popularnost – intrigantni slučajevi, sjajni David Duchovny i Gillian Anderson.
Nekoliko rečenica o tome kako su i kada Mulder i Scully stigli u Hrvatsku. Vrijeme je kada nema interneta (godina 1996. ako se dobro sjećam), streaming servisa i sličnih čudesa na kojima danas pratimo filmove i tv serije. Postoje samo videoteke – tada su distributeri na VHS-u prodavali sve što se moglo – interes gledatelja bio je ogroman i prolazilo je gotovo sve. Na VHS-u su se mogli pronaći televizijski filmovi, niskobudžetne produkcije – sve je imalo prolaz odnosno publiku.
Često se događalo da i sami dileri (osobe koje su nudile i prodavale filmove u videotekama – samo filmove, ništa drugo 🙂 ) nisu imali pojma što prodaju. Tako je bilo i s Dosjeima X – VHS izdanje s velikim X na naslovnici i natpisom “Truth is Out There” bio je prvi susret za mnoge sa slučajevima Muldera i Scully.
Na pitanje o čemu je riječ, dobroćudni diler odgovara da je riječ o “odličnom SF-u, filmu koji je igrao u SAD-u u kinu pa je napravljena i tv serija”. Naravno, to nije bilo točno – na prvom VHS izdanju bile su prve dvije epizode serije, kasnije je izašlo još nekoliko VHS izdanja – publika u videoteci je bila oduševljena. Kasnije je počelo i prikazivanje ne televiziji, ali prvi susret sa slučajevima Muldera i Scully dogodio se u videotekama…..Na VHS izdanjima…Ostalo je…znamo svi. Povijest….

MILLENIUM (1996-1999)

 

Autor: Chris Carter

Foto: 1996-1997 Twentieth Century Fox Film Corporation

 

Ostajemo kod Chrisa Cartera – usporedo s “Dosjeima X”, Carter je stvorio tri sezone serije “Millenium” – svojevrsni “Dosjei X” koji se bave serijskim ubojicama. Glavni protagonist serije je Franck Black (izvrsno izdanje Lancea Henriksena) specijalist za rješavanje ubojstava koji ima sposobnost “čitati” odnosno ulaziti u um serijskih ubojica. Neke epizode imaju sličnosti s Dosjeima X, ali su slučajevi puno brutalniji i krvaviji – žanrovski, serija kombinira triler, fantastiku uz veliku dozu horora…..

 

ŽIVOT NA SJEVERU (Northern Exposure) – (1990-1995) 

 

Foto: CBS Photo Archive/CBS

 

Autori serije: John Falsey, Joshua Brand

Dobrodošli na Aljasku. Joel Fleischmann (Rob Morrow) neurotični je liječnik koji mora odraditi četiri godine prakse. Joel je rođen u New Yorku, navikao je na život u velegradu. No, slijedi šok – mjesto na kojem će odrađivati praksu zove se Cicely. Nalazi se na Aljasci i ima nekoliko stotina stanovnika. Nakon početnog šoka Joel upoznaje stanovnike Cicelyja i njihov način života….

“Život na sjeveru” je mjestom radnje neobična, duhovita i sjajno napisana televizijska serija. Pokazuje, između ostalog, kako ekscentrični likovi ne žive samo u gradovima nego ih se može sresti i “na kraju svijeta” – ledenoj Aljasci. Serija sadrži bezbrojne razgovore o filozofskim, duhovnim pitanjima i tajnama života – zapravo vječnim ljudskim temama i dilemama. Sjajni, živopisni likovi, odlična glumačka ekipa, prirodne ljepote Aljaske . Sve nevedeno i puno više nudi šest sezona “Života na sjeveru”…

SLUČAJNI PARTNERI (Moonlighting) – (1985-1989)

 

Foto: Screenshot

 

Autor serije: Glenn Gordon Caron

 

Godine 1985. početak je strelovitog uspona Brucea Willisa – istina, samo na malom ekranuu televizijskoj seriji, ali “Slučajni partneri bili su uvod u veliku karijeru jednog od posljednjih akcijskih junaka…. Willis je odabran za ulogu Davida Addisona, privatnog detektiva čija je partnerica bivša manekenka Maddie Hayes (Cybill Shepherd). Iako je tijekom snimanja bilo napetosti između Willisa i Shepherd, serija je imala veliku gledanost. Neobičan, ali uspjeli spoj (romantične) komedije i kriminalističkih priča živio je na kemiji glavnih glumaca – tijekom pet sezona “Slučajni partneri” osvojili su brojne nagrade (Willis je osvojio prvu od ukupno dvije nagrade “Emmy” te “Zlatni globus”). Zvijezda je rođena kada je o televiziji riječ, ali slijedio je i veliki filmski Bruce Willis prasak….

POROCI MIAMIJA (Miami Vice) – (1984-1989)

 

Photo by NBC/NBC via Getty Images – © 2012 NBCUniversal, Inc. – Image courtesy gettyimages.com

 

Autor: Anthony Yerkovich

Osamdesetih godina prošlog stoljeća Miami je gorio – ne samo zbog velikih vrućina već zbog kokainskih ratova koji bjesnili gradom. Borba za prevlast u distribuciji i prodaji bijelog praha bila je žestoka, većina je banaka pralo krvavi i prljavi novac kartela – grad je živio i umirao zbog kokaina. Takav Miami bio je inspiracija Anthonyju Yerkovichu koji je napisao priču o policajcima Crockettu i Tubbsu koji spletom okolnosti postaju partneri i kreću u borbu protiv podzemlja u Miamiju. Serija koja se pamti, između ostalih, zbog glumačkog para Johnson/Phillip Michael Thomas, nezaboravnom soundtracku i nevjerojatnoj listi glumačkih imena koja se pojavljuju u seriji (Ben Stiller, Benicio Del Toro, Giancarlo Esposito, Dennis Farina, Michael Madsen, Liam Neeson, Viggo Mortensen i mnogi drugi). Godine 2006. Michael Mann je snimio “Miami Vice” film….

TWIN PEAKS (1990-1991)

 

Autori: Mark Frost i David Lynch
Godine 1990 David Lynch proslavio je 44. rođendan – u filmografiji je imao filmove “Plavi baršun”, “Čovjek slon” i “Dinu”. Lynch je bio prepoznat od kritike i publike – s nestrpljenjem se očekivao njegov novi projekt. Nakon što je upoznao Marka Frosta (zajedno su odgledali epizode nekada iznimno popularne serije “Gradić Peyton”), Lynch se odlučio posvetiti televizijskom projektu. Pomalo neočekivana odluka – za razliku od današnjih vremena kada većina najpoznatijih redateljskih imena sudjeluje u stvaranju serija početkom devedesetih rijetki su filmaši iz prve lige Hollywooda (Lynch je nominiran za Oscara kao najbolji redatelj za filmove “Čovjek-slon” i “Plavi baršun”) gostovali na televiziji. Lynch je imao viziju koju je nadogradio i proširio nakon početka suradnje s Frostom i inzistirao je na televizijskoj seriji smatrajući kako je takav format idealna za realizaciju njegovih ideja. Inzistirao i pogodio – 8. travnja godine 1990. prikazana je prva epizoda serije “Twin Peaks”. Ostalo je povijest – nadnaravni triler o ubojstvu Laure Palmer napeta je, ali i crnohumorna priča o stanovnicima gradića u kojem ništa nije onako kako se čini. Nezaboravna galerija likova i danas je dio brojnih razgovora i rasprava ljubitelja serija.