RETRO: ISTJERIVAČ ĐAVOLA (1973) – ako postoji Bog postoji i Vrag

REDATELJ: William Friedkin

GLAVNE ULOGE: Linda Blair, Ellen Burstyn, Max von Sydow, Jason Miller

TRAJANJE: 122 minute (kino verzija), 132 minute (redateljska verzija)

NAZIV ORIGINALA: The Exorcist

 

Horor filmovi se snimaju od samog početka kinematografije. Georges Melies prvi je čovjek koji se je ozbiljnije pozabavio primjenom specijalnih efekata u filmu. Tako je 1896. godine stvorio film “ Kuća Vraga” (“ Le Manoir du diable”). Film traje svega 3 minute, no važan je zbog toga što se smatra prvim horor filmom u povijesti kinematografije. Pravi procvat horor filmovi su definitivno doživljeli 1920.-ih godina u Njemačkoj. Godine 1920 redatelj Robert Wiene režira film “Kabinet doktora Caligarija” (“ Das Cabinet des Dr. Caligari”). Film je ostao upamćen po posebnom vizualnom stilu, strukturama i krajolicima koji se naginju i uvijaju pod neobičnim kutovima, te sjenama i prugama svjetla naslikanim izravno na scenografiji. “Kabinet doktora Caligarija” mnogi smatraju remek-djelom njemačkog ekspresionizma, kreativnog pokreta u Njemačkoj koji se je proširio po čitavoj Europi – osim kinematografije obuhvatio je i arhitekturu, ples, slikarstvo i kiparstvo. Dvije godine kasnije (1922.) jedan od najpoznatijih redatelja nijemog filma, Friedrich Wilhelm Murnau režira film “ Nosferatu”. Radnja prati vampira koji lovi ženu agenta za nekretnine i donosi kugu u njihov grad. Zbog posebnog ugođaja te izgleda vampira, “Nosferatu” je danas jedan od najprepoznatljivijih nijemih filmova i horora. “Nosferatu” je neslužbena adaptacija romana “ Drakula” Brama Stokera, ali je zbog autorskih prava Murnau je bio prisiljen promijeniti imena likova. Tako je Drakula postao Grof Orlok. Česte teme horor filmova su mitološka bića kao što su duhovi, demoni, vampiri, mumije…  Film kojim se bavi tekst koji čitate jedan je od najpoznatijih horor filmova svih vremena…zapravo i jedan od najpoznatijih filmova u povijesti. Riječ je o filmu “Istjerivač đavola” iz 1973. godine!

Redatelj filma William Friedkin inspriaciju je pronašao u istoimenom romanu iz 1971. godine kojeg je napisao William Peter Blatty. Roman govori o demonskoj opsjednutosti jedanaestogodišnje djevojčice Regan MacNeil, kćeri poznate glumice i dvojici svećenika koji pokušavaju istjerati demona. Blatty je za filmsku adaptaciju napisao scenarij i jedan je od producenata filma. Blatty je inspiraciju za roman dobio 1950. godine dok je bio student na sveučilištu Georgetown. Priča romana temeljena je na pravom egzorcizmu koji se je dogodio 1949. godine. Ono što razlikuje roman i pravi egzorcizam jest to da je u romanu opsjednuta djevojčica stvarni događaji kažu kako je egzorcizam izvršen je na četrnaestogodišnjem dječaku dokumentiranim pod pseudonimom “ Roland Doe”. Brz izlazak filma nakon romana i uključenost Blattya u projekt bili su ključni za ogroman uspjeh i utjecaj filma.

Film počinje na arheološkom nalazištu u Iraku gdje svećenik Lankester Merrin (Max von Sydow) pronalazi kip kralja demona vjetrova, Pazuzu. Nakon toga radnja seli u Sjedinjene Američke Države, u Georgetown. Regan (Linda Blair) počne pokazivati čudne znakove ponašanja (psovanje i bogohuljenje, promjena glasa). Uskoro uslijede i epileptični napadi. Njezina majka Chris (Ellen Burstyn) odluči potražiti medicinsku pomoć. Liječnici ne uspiju otkriti što nije u redu s Regan, te očajna Chris u pomoć poziva svećenika Damiena Karrasa (Jason Miller). Miller je na početku skeptičan te predlaže da se Regan smjesti u mentalnu ustanovu. Kako stanje postaje sve gore i gore, Karras odluči izvršiti egzorcizam. U pomoć odluči pozvati Merrina koji se je već u mladosti susreo s demonskom opsjednutošću… 

Foto: Warner Bros. Entertainment

U vrijeme izlaska “Istjerivač đavola” u mnogim je anketama i filmskim izborima dobio titulu najstrašnijeg filma svih vremena – kod brojnih kritičara i gledatelja taj status drži i dan danas. Specijalni efekti bili su revolucija u svijetu filma i jako su pomogli ostvarivanju jezivog doživljaja tijekom gledanja filma. Scene poput okretanja glave za 360 stupnjeva i levitiranja u zraku zauvijek ostaju zapisane u povijesti kinematografije. Najpoznatija scena u filmu je scena egzorcizma. Friedkin je u filmu odlučio pokazati koliko je moćan utjecaj demona nad Regan. Zaključio je da demon ne bi trebao moći osjetiti hladnoću i odlučio je pretvoriti sobu u kojoj se izvršava egzorcizam u improvizirani zamrzivač. Koristeći četiri ventilatora koji su se koristili za hlađenje tvornica za pakiranje mesa, set bi se toliko ohladio da je filmska ekipa pronašla tanak sloj snijega na tlu tijekom jednog vlažnog jutra. Dah glumačke ekipe lako se mogao vidjeti na kameri tijekom cijelog filma, bilo je tako hladno. Za jezivi demonov glas pobrinula se je glumica Mercedes McCambridge. Film je imao velikih problema s produkcijom. Mnogi glumci i ekipa bili su ozlijeđeni, neki su umrli, a neobične nesreće odgodile su snimanje. Zbog navedenih detalja neki su vjerovali kako je “Istjerivač đavola”…uklet.

“ Egzorcist” je osvojio dva Oscara – u katgorijama za najbolji zvuk i najbolji adaptirani scenarij. Gledatelji se nikad prije nisu susreli s ovakvim filmom. Neki su gledatelji pretrpjeli neželjene fizičke reakcije, nesvjesticu ili povraćanje na šokantne scene. Na internetu se mogu naći reakcije ljubitelja filma tijekom prvog gledanja filma u danima premijere.. Glavni glumci su do tad bili relativno nepoznati – izuzetak je Max von Sydow, švedskog glumca koji je nastupio u filmu Ingmara Bergmana “ Sedmi pečat” 1957. godine. Film je do danas zaradio 441 milijuna dolara. Uspjeh filma rezultirao je nastavcima, od kojih je zadnji izašao 2023. godine, no niti jedan nije postigao uspjeh kao prvi. Niti jedan od njih se nije približio originalu.

Bez ikakvih sumnji i preispitivanja može se napisati kako je “Istjerivač đavola” horor lektira. Jedan od onih filmova čije scene zauvijek ostaju u sjećanju. Za više gledanja “Istjerivača đavola” potrebno je puno strpljenja, hrabrosti i živaca. Film koji i 50 godina nakon premijere nije izgubio na vrijednosti i uvjerljivosti. 

 

Tekst napisao: Sebastian Ptiček