NAJBOLJI FILMOVI O PLAĆENIM UBOJICAMA (prvi dio)

Plaćeni ubojice prilično su česta pojava u filmovima. Žanrovski, većinom je riječ o akciji i(li) trileru (često i kombinacija spomenutih žanrova), ali ponekad su uz filmove, u većoj ili manjoj mjeri, povezuju i komedije te drame. U idućim mjesecima, kroz više nastavaka GOODTALKING Vam donosi pregled najboljih filmova o plaćenim ubojicama. Od klasika do nekih manje poznatih naslova….

 

OPERACIJA ŠAKAL ili Dan šakala (The Day of The Jackal) – (1973)

 

Foto: Screenshot

Ilich Ramirez Sanchez poznatiji kao Šakal bio je u medijima često spominjan kao jedan od najopasnijih ljudi na svijetu i(lI) najtraženiji međunarodni bjegunac sedamdsetih godina prošlog stoljeća. Šakal je bio plaćenik i terorist – za neke i revolucionar. Jedna od terorističkih, plaćeničkih akcija Šakala bila je inspiracija za roman Fredericka Forsytha “Dan Šakala” prema kojem je Fred Zinneman (“Točno u podne”) snimio istoimeni film – napeti politički triler o pokušaju ubojstva francuskog predsjednika Charlesa De Gaullea. Za ubojstvo je angažiran Šakal (motiv je, prije svega, politički) koji predsjednika namjerava eliminirati tijekom parade u Parizu. Za namjere Šakala saznaje i francuska obavještajna služba i kreće utrka s vremenom. Napet, slojevit i dinamičan, “Dan Šakala” (ili “Operacija Šakal” – u upotrebi su oba prijevoda) izvrstan je film o plaćenom ubojici koji je sistematičan i vrlo opasan. Ne samo za metu već i za sustav u cjelini. Edward Fox izvrstan u ulozi Šakala – uz Foxa glumačku ekipu predvode Terence Alexander, Tony Britton i Michel Auclair.

 

COLLATERAL (2004)

 

Dvadesetak godina je prošlo od, piscu ovih redaka, jednog od najboljih istovremeno i najdražih filmova o serijskom ubojici. Glavni protagonist “Collaterala” je Vincent koji dolazi u Los Angeles (njegov prvi kontakt na aerodromu je Jason Statham) kako bi u jednoj noći obavio nekoliko ubojstava. Vincent je profesionalac koji ne gubi vrijeme – sudbina i splet okolnosti spaja ga s Maxom koji vozeći taksi pokušava skupiti novac za ostvarenje američkog sna. Vincent ponudi Maxu pristojan novac za vožnju na nekoliko adresa. Max prihvaća, ali već nakon prve adrese shvaća kako je Vincent na zadatku….

Da, “Collateral” je film o plaćenom ubojici, ali je i puno više od filma o plaćenom ubojici. Verbalna nadmudrivanja između Maxa i Vincenta o životu, životnim ciljevima kao i stanju modernog društva podižu “Collateral” na višu razinu. Film sadrži niz sjajnih scena (npr. Vincentovo pitanje o Milesu Davisu), Tom Cruise i Jamie Foxx izvrsno funkcioniraju u glavnim ulogama dok je čitav projekt realizirao redateljski THE MAN. Michael Mann.

 

VELIKI POGODAK (The Big Hit) – (1998)

 

Foto: Tri Star Pictures

Kao što je u uvodu spomenuto, filmske priče o plaćenim ubojicama ne moraju biti isključivo akcija ili trileru (ili kombinaciji spomenutih žanrova). Jedan od takvih primjera je i “Veliki pogodak”, film hongkongškog redatelja Che Kirk Wonga. Ako pamćenje pisca ovih redaka ne vara, film nikada nije stigao u domaće kino dvorane, ali bio je veliki hit u videotekama. “Veliki pogodak”, između ostalog, potpuno preokreće izgled i prikaz plaćenog ubojice. Glavni protagonist filma je Melvin Smiley – plaćeni ubojica, vrhunski igrač u poslu. Smileyju posla ne manjka, zarada je vrhunska, ali Smiley je bez novca on je čovjek kojeg svi iskorištavaju. Zaručnica, ljubavnica, kolege s posla…razlog su Melvinovih problema i nemira koji uzrokuju i želučane tegobe. Kako bi dodatno zaradio Smiley pristaje na jednostavan posao – otmicu Keike, kćerke japanskog milijunaša. No, tek tada počinju pravi problemi za Smileyja

Kritika je, većinom, potopila “Veliki pogodak” – potpuno neopravdano. Riječ je o otkačenom, zabavnom i nasiljem ispunjenom komadu akcije s dodatkom crnog humora. Glumačku ekipu predvode Mark Wahlberg, Lou Diamond Phillips, Christina Applegate, Bookem Woodbine, Elliott Gould….

 

PLAĆENIK (Grosse Point Blank) – (1997)

 

Foto: Touchstone Pictures

Martin Blank (John Cusack) plaćeni je ubojica. Posao obavlja vrlo efikasno, tražena je “roba” . Jednoga dana Martin dobiva poziv za proslavu mature. Na nagovor psihijatrice prihvaća poziv i odlazi vidjeti staru ekipu. Blizu mjesta proslave je i nova meta, pa će Blank jednim udarcem riješiti dvije muhe. Barem tako planira. Stvari se kompliciraju kada se na proslavi pojave i agenti tajne službe te Martinova konkurencija Grocer (Dan Aykroyd), ali i Martinova stara ljubav Debbie (Minnie Driver)….

“Plaćenik” je akcija, “Plaćenik” je film o plaćenim ubojicama, “Plaćenik” je i romantična drama. Film redatelja Georgea Armitragea također je i natopljen je crnim humorom, uz malo drame i romantike te sadrži vrlo dobro snimljene akcijske scene. Zanimljivost filma su i glavni glumci – Dan Aykroyd i John Cusack nisu očekivani glumci kada je o plaćenim ubojicama riječ. Film koji se gleda, ali i sluša – na soundtracku se, između ostalih, nalaze David Bowie, “Pixies”, “Clash”, “Guns ‘N Roses”, “Queen”….
NIKITA (La Femme Nikita) – (1990)

 

Foto: Columbia TriStar

Francuski filmaš Luc Besson voli tematiku plaćenih ubojica. O njegovom najpopularnijem filma (“Leon”) u idućem nastavku – četiri godine prije susreta Leona i Mathilde, Besson je, prema vlastitom scenariju, snimio “Nikitu”. Nikita iz naslova je narkomanka koja tijekom pljačke ubija policajca. Privedena je i osuđena na smrt. Međutim, Nikita dobiva priliku za novi početak; Bob (Patrick Serriere) agent tajne obavještajne službe priključuje NIkitu projektu koji će, nakon obuke, djevojku pretvoriti u profesionalnu ubojicu koja će ubijati za potrebe tajne službe.

U redu, priču o Nikiti ne može se nazvati uobičajenim filmom o plaćenoj ubojici (ona nije plaćena za posao, točnije njen honorar je njen…život). Nikita je dobila priliku za novi život, ali novi je život natopljen nasiljem i mrtvima. Ne ubija striktno za novac, ali je plaćenica koja ne može pobjeći od novog identiteta. Riječ je o  napetom, nasilnom filmu koji sadrži atraktivne akcijske scene i vizualno izgleda vrlo dobro. U glavnoj je ulozi izvrsna Anne Parillaud – filmu nastupajuTcheky Karyo i Jean-Hughes Anglade (u manjoj se ulozi pojavljuje i Jean “Leon” Reno). Film je doživio i američki remake (Bridget Fonda u glavnoj ulozi) te televizijsku seriju, ali Bessonov film nije jednostavno nadmašiti.

BEST SELLER (1987)

 

Foto: Screenshot

“Best Seller” jedan je od manje poznatih, ali originalnijih filmova o plaćenim ubojicama. Glavni je protagonist filma Cleve, plaćeni ubojica koji želi zaokružiti životnu priču. Cleve je godinama bio plaćeni ubojica koji je mnoge poslao dva metra ispod zemlje i radio je za različite poslodavce. Njegova je želja, prije smrti, ispričati životnu priču – za pisca je Cleve odabrao Dennisa, pisca koji je i….policajac. Kako bi što vjernije rekonstruirali priču plaćenog ubojice, Cleve i Dennis kreću u obilazak lokacija na kojima je Cleve odrađivao poslove. Međutim, s obzirom na to da su ubojičini klijenti bili i moćni političari na utjecajnim položajima kojima ne odgovara istina o karijeri plaćenog ubojice, Cleve i Dennis postaju mete….
“Best Seller” je kombinacija trilera, akcije i drame u kojoj plaćeni ubojica i nije jedini (i najveći negativac). James Woods i Brian Dennehy izvrsno funkcioniraju u glavnim ulogama – scenarij filma napisao je kultni američki filmaš Larry Cohen. 
SAMURAJ (Le Samourai) – (1967)

 

Foto: Screenshot

Klasik, ne samo kada je riječ o plaćenim ubojicama na filmu. Redatelj Jean-Pierre Melville stvorio je punokrvni kriminalistički film u francusko-talijanskoj produkciji. Glavni protagonist filma je Jef Costelo, dugogodišnji suradnik šefova organiziranog kriminala u Parizu. Šefovi naručuju, Costelo odrađuje likvidacije – on je sistematičan i precizan ubojica koji ne ostavlja tragove. Dodatni osigurač koji osigurava Costela je njegova djevojka Jane koja je Jefov alibi bez obzira na ubijenog. Međutim, tijekom ubojstva vlasnika lokalnog kluba pojavljuje se svjedokinja i slučaj postaje zanimljiv policiji. Kako istraga napreduje tako i ubojičini nalogodavci žele riješiti problem – Costelo od lovca postaje lovina. Redatelj Melville spojio je istok i zapad – sjajan noir ugođaj jedan je od glavnih razloga za uspjeh “Samuraja”. Priča o okorjelom profesionalcu koji skupo plaća slučajnu pogrešku postala je inspiracija za mnoge filmaše. Uloga Jefa Costela jedna je od najboljih i najvažnijih u karijeri Alaina Delona – Jane, njegovu djevojku koja daje alibije interpretira tadašnja glumčeva supruga Nathalie….