RECENZIJA: STRANCI: PRVO POGLAVLJE – izgubljeni u Oregonu

REDATELJ: Renny Harlin

GLAVNE ULOGE: Madelaine Petsch, Ryan Bown, Richard Brake

TRAJANJE: 91 minuta

NAZIV ORIGINALA: The Strangers: Chapter 1 

 

Zanimljiva je i turbulentna karijera finskog filmaša Rennyja Harlina. Krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća Harlin je stigao u Hollywood i za zagrijavanje je režirao četvrti film horor serijala “Strava u ulici brijestova”. “Gospodar snova” bio je uvod u stvaranje puno ozbiljnijih i važnijih projekata – Harlin je dobio povjerenje “Foxa” i  realizirao je nastavak filma “Umri muški” – zatim je ostvario suradnju sa Stalloneom na atraktivnom i napetom “Cliffhangeru”. Spomenuti, uspjeli, filmovi izgledali su kao početak velike karijere, ali stvari se drastično mijenjaju kada je Harlin potpisao jedan od najvećih komercijalnih promašaja u povijesti filma. “Otok boje krvi” (Cutthroat Island) je bez obzira na nastup gospođe Harlin (Geena Davis) doživio komercijalni neuspjeh epskih proporcija i zabio posljednji čavao u lijes filmske kompanije “Carolco” koja je nestala iz filmskog svijeta…

Unatoč spomenutom potopu na kino blagajnama, Harlin je uspio koliko-toliko revitalizirati karijeru – spomenuti treba vrlo dobar akcijski triler “Dugi oproštaj” (ponovo Geena Davis i Samuel L.Jackson) te “Duboko modro more”. Ove godine Harlin se posvetio žanru koji s obzirom na dosadašnju redateljevu biografiju izgleda kao izlet u neistraženo područje…

Horor “Stranci: Prvo poglavlje” počinje statistikom – prema podacima FBI-ja u SAD-u se godišnje dogodi više od 1.4 milijuna napada (otprilike svakih 26 sekundi) – prema autorima filma jedan od najstrašnijih gledatelji će vidjeti u idućih devedeset minuta koliko je trajanje filma. Nakon uvoda upoznajemo Mayu i Jeffa – zaljubljeni par putuje Amerikom – cilj je Portland gdje Mayu očekuje odluka o novom poslu. Sretan je par pet godina zajedno i sve izgleda savršeno sve do trenutka kada iz nekog razloga, negdje u Oregonu Jeff skrene s glavne prometnice i nađe se u gradiću Venus koji ima tek nešto manje od petstotinjak stanovnika…

“Stranci: Prvo poglavlje” inspiriran je istoimenim filmom iz 2008. godine (glavne uloge Liv Tyler i Jeff Speedman) – iako Harlin izbjegava film nazvati pravim imenom (remake) nakon gledanja filma jasno je kako je novi film finskog redatelja nastao na idejama filma snimljenog prije nešto više od petnaestak godina i, što je važnije, vrlo dobrom komercijalnom uspjehu prethodnika. Vjerojatno će i “Prvo poglavlje” opravdati ulaganja (budžet filma iznosi desetak milijuna dolara), ali nemoguće se oteti dojmu kako jer riječ o filmu u kojem malo toga funkcionira na pravi način.

Radnja filma ispunjena je klišejima, nelogičnostima u radnji i čudnovatom ponašanju glavnih protagonista koji u trenucima film gotovo pretvara u parodiju. U redu, klišeji se mogu zaboraviti ako je priča napeta i ima nekakvog smisla. “Stranci”, većinom trajanja filma, nemaju smisla – predvidljivost često ubija napetost i iznenađenje.

Ludorije odnosno neuvjerljivost u radnji počinju dolaskom u gradić – većina stanovnika izgleda i(li) se ponaša kao psihopati ili, najblaže, neprijateljski prema strancima. Signala za mobitel malo ima, pa malo nema – ovisno o potrebama redatelja – jedan od najčudnovatijih detalja filma je vlasnik kuće u kojoj su Maya i Jeff odsjeli. Čovjek dolazi popraviti frižider usred noći…ovakvi i slični detalji mogu se pronaći čitavim trajanjem filma.

Glumački, film je osuđen na Madelaine Petsch (serija “Riverdale”) i Ryana Bowna. Kemija između glavnih protagonista nije pretjerano uvjerljiva kao i redateljev pokušaj o suprotnostima koja se privlače. Zanimljiva je i prosidba u filmu koja se događa u trenucima kada…ha, to je ipak (pre)važan detalj filma koji ne treba otkrivati.

Malo je vrijedno spomena u prvom filmu nove horor trilogije “Stranci”. Nekoliko uspjelih scena, zanimljive maske glavnih negativaca i to je…otprilike sve. Oni drugih, negativnih i neuvjerljivih, detalja je znatno više (neki su spomenuti u tekstu) i može se reći odnosno napisati kako je riječ o neuvjerljivom i prilično lošem početku trilogije. Možda će nastavci opravdati pokretanje serijala, ali film redatelja Rennyja Harlina za brzi je zaborav. Čak i za najzagriženije ljubitelje žanra.

 

OCJENA: 3