PRVI POGLED: NOSFERATU (2024)

Posljednjih se godina Robert Eggers nametnuo kao jedan od najzanimljivijih mladih američkih filmaša današnjice (Eggers je rođen 1983. godine). Od 2015. godine Eggers nije potpisao previše filmova, ali je svaki od njih izazvao veliko zanimanje kod kritike i publike. Veliko zanimanje, ali i velike rasprave oko vrijednosti filmova mladog Amerikanca.

Nakon nekoliko kratkometražnih filmova Eggers debitira (kada je o dugometražnom filmu riječ) kombinacijom drame i horora pod naslovom “Vještica” (tema i radnja opisani su naslovom). Redatelj i scenarist Eggers (scenarij je Eggers napisao za sve filmove na kojima je potpisan kao redatelj) predstavlja Anyu Taylor-Joy i stvara izvanredno jezivi ugođaj koji će postati znak raspoznavanja njegovih filmova. Drugi Eggersov film je “Svjetionik” – priča o dva Thomasa na udaljenom otoku krajem 19. stoljeća ponovo koketira s hororom uz elemente fantastike. U filmu gledamo, u vrlo dobrim izdanjima, Roberta Pattinsona i Willema Defoea. U trećem se filmu Eggers odmaknuo od horora – pustolovna akcijska drama Sjevernjak  priča je o osveti, krvi, smrtnicima i bogovima.

 

Tijekom godina i snimanja navedenih filmova Eggers je više puta spomenuo kako je opsjednut crno-bijelim horor klasikom “Nosferatu” iz 1922. godine – filmaš je naglasio kako ima nekoliko zanimljivih ideja koje bi volio ugraditi u scenarij. Rečeno – učinjeno novi “”Nosferatu” stiže iduće godine.

U kojoj su mjeri Eggersove ideje obogatile i(li) izmjenile originalnu priču teško je reći, ali ponovo se može očekivati jezivi ugođaj filma. Priča prati vampira iz Transilvanije koji postaje opsjednut mladom ženom. Radnja se odigrava u Njemačkoj tijekom 19. stoljeća…

Eggers je, očekivano, okupio vrlo zanimljivu glumačku ekipu – glavni je negativac, vampir Count Orlok ili Nosferatu Bill Skarsgard dok je glavna ženska uloga pripala Anni Harding. U filmu nastupaju i Nicholas Hoult, Willem Defoe i Aaron-Taylor Johnson.