RECENZIJA: DRAKULA: BUĐENJE ZLA – Zlo je na brodu. Veliko zlo.

REDATELJ: Andre Overdal

GLAVNE ULOGE: Corey Hawkins, Stefan Kapičić, Jon Jon Briones, Liam Cunningham, Woody Norman, Aisling Franciosi

TRAJANJE: 118 minuta

NAZIV ORIGINALA: The Last Voyage of Demeter

 

Drakula je (ponovo) stigao u kino dvorane. Filmovi o najpoznatijem i najpopularnijem krvopijcu te filmovi o vampirima nisu rijetka pojava kada je o kino ponudi riječ – gotovo svake godine pojavi se neki novi naslov. Ovogodišnji film o Drakuli bombastičnog naslova “Drakula: Buđenje zla” (možda bi prijevod originalnog naziva bio prikladniji s obzirom na radnju filma) zanimljiv je iz više razloga. Najvažniji od njih je radnja filma koja je temeljena na tek jednom poglavlju knjige. Izgleda pomalo čudno, ali ima smisla – riječ je o poglavlju knjige “Dracula” Brama Stokera (pamti se ekranizacija iz 1992. godine i Gary Oldman u ulozi Drakule). Poglavlje koje je zapravo kapetanov dnevnikputovanje broda “Demeter” od Rumunjske do obala Engleske…

Radnja filma vraća nas u 1897. godinu – na engleskoj obali pronađen je trgovački brod “Demeter”. Na brodu nema preživjelih – prvi koji su vidjeli unutrašnjost broda prestravljeni su viđenim. Nakon kratkog uvoda radnja nas vraća u prošlost – četiri tjedna ranije kapetan Eliot okupio je posadu za putovanje “Demetra”. Rutinska trgovačka plovidba uskoro se pretvara u borbu za preživljavanje – za krvave događaje kriv je sadržaj sanduka koji su ukrcani na brod…

Iako je film inspiriran tek jednim poglavlju knjige, “Buđenje zla” nije prazan, bezidejan projekt. Iako gledatelj zna sudbinu putnika broda (završetak filma, ipak, sugerira nastavak) redatelj je pronašao dovoljno načina kako bi film učinio napetim i jezivim.

U svemiru nitko ne može čuti tvoj vrisak.” – rečenica je s plakata filma Alien iz 1979. godina. Slična rečenica može se primijeniti na “Buđenje zla” – ovdje nije riječ o svemiru već o otvorenom moru. “Buđenje zla” ne dostiže razinu “Aliena”, ali pratimo članove posade suočene sa zlom, nepoznatim bićem koje, polako, ali sigurno eliminira sva živa bića na “Demetru”. Udaljenost od kopna i klaustrofobičnost brodskih prostorija dodatno pridonosi napetosti i stravično bezizlaznoj situaciji u kojoj se članovi posade i slučajni putnici nalaze.

Foto: Universal Studios

Drakula se budi, hrani se krvlju i svake noći broj ljudi na brodu sve je manji. Njihov očaj i nemoguća situacija postaju, kako minute filma odmiču, sve snažniji – redatelj uspijeva, bez obzira na strah i prijetnju, razviti odnose između protagonista. Kroz lik brodskog liječnika Clemensa, redatelj komentira rasizam – “Buđenje zla” sadrži i nekoliko emotivnih trenutaka.

Redatelj polako gradi priču i ljubitelji horor filmova koji očekuju ubijanje bez smisla i reda s potocima krvi (poput nekih novijih blockbusterskih predstavnika žanra) mogli bi nakon odjave biti razočarani. Overdalov film je red Drakule (ubojstva i krvi, ali s mjerom), red odnosa između protagonista i na kraju red razgovora o vječnih ljudskim temama. Film nije čitavim trajanjem jednako zanimljiv, napet i intrigantan, ali nije histeričan i bez obzira na malo manevarskog prostora u scenariju (poglavlje knjige) uspijeva stvoriti dojmljiv kino doživljaj.

Redatelj Overdal uravnoteženo koristi CGI – puno je detalja u filmu izrađeno tradicionalnim, staromodnim načinom. Scenografija i kostimografija dobro su izvedeni kao i izgled čudovišta. Da, Drakula je u “Buđenju zla” čudovište. Nema romantike – Drakula je vampir koji nema milosti.

Glumačku ekipu filma predvode Liam Cunningham (idealan izbor za kapetana broda – njegova je sudbina tragična i prije nego postane žrtva Drakule) i Corey Hawkins (liječnik Clemens). Spomenuti treba i nastup mlađahnog Woodyja Normana i Aisling Franciosi (Anna).

“Buđenje zla” izgleda kao da je snimljen prije nekoliko desetljeća. Staromodnost u slučaju filma Andrea Overdala nije mana – upravo suprotno – s obzirom na to da je riječ o (filmskom) putovanju koje se događa krajem 19. stoljeća na kojem sudjeluje najpoznatiji svjetski vampir staromodnost filmu daje dodatnu dozu uvjerljivosti. Bez obzira na to što se ishod filma zna i prije početka gledanja, “Buđenje zla” je dobro osmišljena i realizirana doza strave i napetosti.

 

OCJENA: 7