RECENZIJA: ARNOLD – priča o čovjeku željezne volje

REDATELJICA: Lesley Chilcott

GLAVNA ULOGA: Arnold Schwarzenegger

TRAJANJE: 3 epizode

Dokumentarni 

 

Život Arnolda Schwarzeneggera neupućenom promatraču mogao bi izgledati kao prava američka bajka. Dobar dio nas za Arnolda je saznao preko jedne od njegovih brojnih uloga u kultnim filmovima poput Konana, Terminatora ili Predatora. Osim glumačke karijere, Arnold je iznimno zapažen trag ostavio i u svijetu bodybuildinga, gdje i danas slovi kao jedan od najboljih i najistaknutijih natjecatelja koji su ikada stajali na pozornici. Kao da sve to nije odveć impresivno, Schwarzenegger je 2003. godine, na sveopće iznenađenje svjetske javnosti, uspio postati i guverner Kalifornije. Naravno, ispod svih tih mišića i filmskih hitova krije se „običan“ čovjek s vrlo zanimljivom životnom pričom. Arnoldovo odrastanje i put do slave te kolosalnog uspjeha u mnogočemu podsjećaju na klišejizirani hollywoodski naslov o simpatičnom underdogu koji pobjeđuje unatoč naizgled nepremostivim zaprekama.

Netflixova dokumentarna serija „Arnold“ kroz tri tematski odvojene epizode provest će vas kroz sve značajne životne faze Arnolda Schwarzeneggera. Kroz nešto više od tri sata gledatelji će proći kroz sve Arnoldove uspone i padove: od teškog i prilično grubog odrastanja u Austriji i prvih koraka u svijetu bodybuildinga pa sve do suradnje s Jamesom Cameronom i razgovora s američkim predsjednikom Barackom Obamom. Glavni narator u „Arnoldu“ je Schwarzenegger, no i brojne druge poznate osobe s kojima je surađivao tijekom svoje dugogodišnje karijere poput Dannyja DeVita, Jamie Lee Curtis, Linde Hamilton i već spomenutog Jamesa Camerona

Arnold je vrlo zanimljiva i kompleksna osoba, pa je s jedne strane prilično intrigantno slušati s kakvim stavom priča o vlastitim postupcima iz svoje prošlosti. S druge pak strane, prilična je šteta što njegova perspektiva nije upotpunjena objektivnijim komentarima stručnih osoba koje bi detaljnije objasnili ključne dijelove Arnoldove psihološke strukture i pružili dublju analizu važnih trenutaka njegovog uspjeha, kako profesionalnog tako i privatnog. Također, bilo bi dobro da smo mogli čuti što o Arnoldu misli njegova bivša žena Maria i njihova zajednička djeca, tim više što ih vrlo često spominje. 

Foto: Screenshot

Možda i najveći problem koji imam s „Arnoldom“ tiče se treće epizode u kojoj se, prilično banalno i nedorečeno, priča o raznim skandalima koji su zahvatili Schwarzeneggera za vrijeme njegova mandata u Kaliforniji, od čega se najviše ističe onaj o seksualnom napastovanju povećeg broja žena. Što se samog političkog djelovanja tiče, i ovdje se moglo ići dublje, pogotovo jer je Arnold za vrijeme vlasti donio i neke kontroverzne odluke. Dojma sam kako je producentici Lesley Chilcott bilo najvažnije da uvijek prikaže Arnoldovu dovitljivost i ustrajnost usprkos otvorenim sumnjama ljudi oko njega, što je doduše glavna tema cijelog serijala, ali istovremeno i spretan način za izbjeći „apsolutnu“ istinu i potencijalne nove neugodnosti. Ako zaboravimo prethodne detalje, ostatak „Arnolda“ je prilično odlučan u namjeri da, što je više moguće, ogoli svog naslovnog junaka i publici maksimalno približi čovjeka kojeg mnogi smatraju ikonom američkog sna u Hollywoodu. Jedini problem koji se provlači kroz čitav scenarij jest taj što ogoljenje, u onim zaista bitnim aspektima, dolazi isključivo od Arnolda pa gledatelj nikada ne može biti siguran u istinitost njegovih riječi.  

Unatoč tome što u „Arnoldu“ određen dio narativa otpada na traumatične priče iz Schwarzeneggerova djetinjstva te višestrukih problema u braku, serija uglavnom uspijeva održati sasvim zdrav omjer između populističke sapunice i dokumentarističkog pristupa. Naravno, postoje scene u kojima gledamo Arnolda kako juri kroz snijeg u vojnom oklopnom vozilu ili puši cigare u jacuzziju, no ti segmenti zapravo su samo blesavi marketinški trik – to će vam potvrditi i sam Arnie! Jedna od stvari koje „Arnold“ izvrsno ocrtava je snažna karizma koja izbija iz njegova glavnog lika. Nakon svake odgledane epizode osjetio sam kako mi austrijski div sve više ulazi pod kožu, a prilično je zapanjujuće bilo slušati s koliko strasti priča o tome koliko je za njegov uspjeh ključna činjenica kako nikada nije odustao, čak niti onda kada nitko nije vjerovao u njega. Putovanje Arnolda Schwarzeneggera, koliko god na trenutke djelovalo lažno, zbilja je nevjerojatno. „Arnold“ će iz tog čudesnog puta za vas probrati najzanimljivije dijelove te vam ih, pomalo kalkulantski, dostaviti upakirane u ružičasti papir prepun pozitivne energije koja će vam pomoći vratiti nadu u ciljeve za koje ste ne tako davno mislili da su neostvarivi.

Ocjena: 7.5

Tekst napisao: Dominik Vadas 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)