RECENZIJA: AIR – kako je “Nike” potpisao Michaela Jordana

REDATELJ: Ben Affleck

GLAVNE ULOGE: Matt Damon, Ben Affleck, Jason Bateman, Chris Messina, Viola Davis, Damian Delano Young, Chris Tucker

TRAJANJE: 112 minuta 

 

“Ne želim potpisati tri igrača. Želim potpisati samo jednog. Njega.”

 

Sve do 2016. godine i neuvjerljive gangsterske priče poznate pod imenom Zakon noći , Ben Affleck nije napravio krivi korak kada je redateljskom poslu riječ. Redateljsku karijeru (dugometražni film) Affleck je započeo 2007. godine kriminalističkom dramom “Nestala bez traga” (“Gone Baby Gone“). Kritičari, ali i publika bili su blagonakloni prema redateljskom prvijencu Bena Afllecka – dvije godine kasnije stiže i, prema mišljenju pisca ovih redaka, najbolji film koji je Affleck režirao. “Grad lopova” je intrigantno ispričana filmska priča u kojoj je Affleck, između ostalih, pokazao kako nema problema kada je riječ o kombiniranju žanrova, spajanju akcije, trilera i ljubavne priče. Nakon “Grada lopova” stiže “Argo” za koji je Aflleck nagrađen “Oscarom” u kategoriji najboljeg filma (nagradu je podijelio s Cloonyjem i Grantom Heslovom. Poslije “Arga” stigao je spomenuti “Zakon noći” nakon kojeg Affleck radi pauzu dugu sedam godina kada je o redateljskom poslu riječ. Novi film directed by Ben Affleck pokazuje kako je “Zakon noći” bio tek slab dan – “Air” označava povratak Afflecka u vrhunsku formu….

Početak filma vraća nas u 1984. godinu – lepršav i atraktivan uvod upoznaje (ili priziva sjećanja) gledatelja s vremenom kada je prvi čovjek SAD-a bio Ronald Reagan, vrijeme “Istjerivača duhova” i “Policajca s Beverly Hillsa”, “Band Aida” te niz podsjećanje na poznate ljude i događaje iz popularne kulture spomenute godine. Nakon uvoda upoznajemo Sonnyja Vaccara, zaposlenika “Nikea” točnije odjela za košarkašku obuću i opremu. I tada je “Nike” bio moćna, velika korporacija, ali daleko od današnje veličine i utjecaja. Jedan od razloga je i konkurencija koja je, kada je o košarkaškim tenisicama riječ, bila daleko ispred “Nikea”. “Nike” je imao tek 17% udio u tržištu prodaja tenisica (uz pad prihoda, odnosno prodaje), “Converse” i “Adidas” imali su ugovore s najboljim i najpopularnijim košarkašima tog vremena (“Magic” Johnson, Larry Bird…). Vaccaro razumije košarku i želi promijeniti odnose na tržištu. Uskoro u najbolju košarkašku ligu na svijetu (NBA) stižu novi igrači i Vaccaro želi sav novac kojim odjel raspolaže uložiti u ugovor s jednim košarkašem. Igračem zbog kojeg bi “Nike” počeo proizvoditi novu liniju tenisica. Čovjek za kojeg Vaccaro, misli kako će promijeniti košarku i ispisati povijest. Njegovo ime je Michael Jordan.

“Air” je film koji se može pro(čitati) na više načina i niti jedan od njih nije pogrešan. “Air” je film o odnosima unutar korporacije, korporativnom životu koji ovdje ima ljudsko (uljepšano?) lice, crtu humanosti kako u odnosima između zaposlenika košarkaškog odjela “Nikea” tako i u odnosu prema klijentu (obitelj Jordan). “Air” je, također, priča o individualizmu, pojedincima koji su mijenjali (i koji mijenjaju) svijet. Malo je autora posljednjih godina koji, poput Afflecka, (Eastwood naprimjer) odaju poštovanje i naglašavaju kako nove ideje i promjene kreću od pojedinca kao što su Sonny Vaccaro i Michael Jordan. U redu, oni trebaju podršku kako bi realizirali ideje, ali upravo vjera u ono što rade kao i povjerenje okoline stvara podršku kolega s posla i članova obitelji.

Možda i najviše od svega “Air” je posveta najvećem košarkašu u povijesti Igre. Michael Jordan je, doista, mijenjao svijet košarke kako na terenu tako i izvan njega. Nevjerojatan utjecaj koji Jordan ima i danas na svijet košarke nevjerojatan je i broji se, između ostalog, u desecima milijuna dolara. Jordan je čovjek i košarkaš koji je donio game changer – košarkaš koji je promovirao NBA ligu diljem svijeta i postavio Igru na višu razinu. Pobjednik (početak njegovog pobjedničkog puta može se vidjeti u filmu) čije tenisice i(li) dres nisu tek bile marketinška stvar već i stav i odnos prema košarci. Ipak, bez obzira koliko “Air” bio (i) film o Michaelu Jordanu on je skriven i potpuno sporedan lik. Ispravno, jer o Jordanu se ionako već gotovo sve zna, ali o ljudima poput Sonnyja Vaccara baš i ne…

Foto: Courtesy of Prime

Iako nije pretjerano zainteresiran za prakticiranje sportskih aktivnosti, Vaccaro je veliki ljubitelj košarke, znalac i lik sklon hazardu (takav je i njegov all-in pristup kada je o Jordanu riječ). Vaccaro želi promijeniti gubitnički mentalitet odjela na kojem radi jer ima ideju i viziju. Oko sredovječnog Vaccara, redatelj je (po)složio živopisne protagoniste poput Howarda Whitea, Phila Knighta, Roba Strassera i ostalih zaposlenika “Nikea”. Oni funkcioniraju baš poput košarkaške momčadi – svatko ima svoju ulogu, ali glavni je razigravač i čovjek s idejom Sonny Vaccaro.

“Air” je ispunjen detaljima vremena u kojem se odigrava radnja filma. Gledatelji nostalgični za osamdesetima uživat će u brojnim sportskim i filmskim posvetama, ali i izuzetnom soundtracku na kojem se, između ostalih, nalaze, “Dire Straits”, “Chaka Khan”, Bruce Springsteen, Harold Faltemeyer i njegova glazba iz “Policajca iz Beverly Hillsa”…..

Okupio je Affleck vrlo dobru glumačku ekipu – Matt Damon daleko je od fizičke forme kako je imao Jason Bourne, ali dominira kao Sonny Vaccaro. Vrlo dobri su Jason Bateman i Affleck glumac kao i Chris Tucker čije je verbalne vratolomije dozirane. Također, Viola Davis je vrlo uvjerljiva i snažna u ulozi Deloris Jordan, Michaelove majke.

“Air” je dinamično i lepršavo režiran film u kojem redatelj vješto gradi priču i oblikuje likove. Affleck se, bavi, između ostalog i spomenutim individualizmom, ulogom pojedinca u promjenama i realiziranju novih ideja. Također, Affleck ima snažno izražen redateljski osjećaj za naglašavanje ključnih trenutaka filma temeljenog na stvarnim događajima. Prvi razgovor Vaccara i gospođe Jordan, kao i Sonnyjev monolog tijekom dolaska obitelji Jordan u prostorije “Nikea” imaju nevjerojatnu snagu i naglašavaju emociju čitave priče. Film, istovremeno, govori o čovjeku koji je promijenio povijest poslovanja i “Nike” postavio na vrh te čovjeku koji je mijenjao povijest košarke i “Chicago Bullse” postavio na vrh u devedesetim godinama prošlog stoljeća te postao najbolji igrač u povijesti Igre. Jedan je Sonny Vaccaro, drugi je Michael Jordan i njihove su životne priče čvrsto povezane.

“Air” je film za koji se već sada može napisati kako pripada najboljim kino događajima 2023. godine. Čak i ako niste veliki zaljubljenik ili zaljubljenica u košarku razloga za gledanje filma je i više nego dovoljno…

 

OCJENA: 9 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)