Naslovnica Aktualno RECENZIJA: ZEČJA RUPA – paranoja naša svagdašnja

RECENZIJA: ZEČJA RUPA – paranoja naša svagdašnja

972
0
Kiefer Sutherland as John Weir of the Paramount+ series Rabbit Hole. Photo Cr: Marni Grossman/Paramount+ © 2022 Viacom International Inc. All Rights Reserved.

AUTORI SERIJE: Glenn Ficara, John Requa

GLAVNE ULOGE: Kiefer Sutherland, Charles Dance, Meta Golding, Jason Butler Harner, Rob Yang

TRAJANJE: 1 sezona, osam epizoda

NAZIV ORIGINALA: Rabbit Hole

 

Napomena: Tekst koji slijedi napisan je nakon pogledanih četiri (od osam) epizoda  serije “Zečja rupa”

 

“Zečja rupa” (izraz iz “Alise u zemlji čudesa”) označava odlazak u nepoznato.”

 

“Nemoj biti stranac Johne, javi se kada se želiš družiti.”  – Valence

 

Iako je u karijeri nastupio u nešto manje od stotinjak filmova, ulogu karijere kada je o popularnosti i prepoznatljivosti riječ, Kiefer Sutherland ostvario je u televizijskoj seriji. Poznati sin još poznatijeg oca Donalda početkom je stoljeća (dakle, u vremenu bez streaming servisa) interpretirao Jacka Bauera, agenta izmišljene protuterorističke agencije (CTU) smještene u Los Angelesu. Tijekom osam sezona Sutherland mlađi izgradio je lik koji je, nedvojbeno, domoljub, ali i agent koji ne bira metode kako bi došao do cilja (istine – brutalna mučenja zatvorenika njegova su specijalnost). Serija je osvojila brojne nagrade, podigla tenzije zbog izbora negativaca, ali i prikaza korupcije i duboke države unutar sustava SAD-a. Neki detalji iz serije proročanski su predvidjeli budućnost (Afroamerikanac predsjednik SAD-a) – “24” odnosno Jack Bauer, uz veliku popularnost, postao znak raspoznavanja karijere Kiefera Sutherlanda…

Zašto ovakav uvod i koje su poveznice između serija “24” i “Zečje rupe”?  Prva je poveznica Kiefer Sutherland koji je glavni glumac u serijama. No, povezati se mogu i likovi koje Sutherland mlađi interpretira. John Weir izgleda kao Jack Bauer koji je napustio CTU i počeo razvijati vlastiti posao. Ili je, John Weir Jack Bauer aktualnog trenutka u kojem živimo….

Tko je, dakle, John Weir? Glavnog protagonista upoznajemo u ispovjedaonici Crkve. Čini se kako Weir želi s nekim razgovarati i jedinog sugovornika pronalazi u svećeniku. Weir je na rubu i prema vlastitom priznanju, teško razlikuje stvarnost od fikcije, istinu od laži… Zašto je Weir došao u takvu situaciju? Za odgovor se vraćamo u bližu prošlost. Prije tri tjedna Weir je bio tek oprezni, nepovjerljivi istodobno i vrhunski korporativni špijunski igrač koji će, za pravu cijenu izmisliti odnosno stvoriti priče koje mogu promijeniti živote, ali i društveno-političko-ekonomske odnose. Iako je Weir iskusan, oprezan i lukav stvari se mijenjaju u trenutku kada je optužen za ubojstvo. Tko je smjestio špijunu, iskusnom igraču? Koliko su događaji i likovi koje gledatelj prati stvarne ili su dio paranoje i sumnjičavosti Johna Weira? 

Prethodne rečenice su tek detalji koji otkrivaju zaplet serije – ne, nema brige oko pretjeranog otkrivanja radnje odnosno spoilera – sve navedeno se odigrava u, otprilike, dvadesetak minuta prve epizode “Zečje rupe”.  Serije koja, uz napetost i nepredvidljivost, nudi i aktualnost. Aktualnost koja se prepoznaje kroz stvaranje (polu)lažnih vijesti, kreiranje događaja koje, stavljene u drugačiji kontekst, postaju moćno oružje u različitim političkim, obavještajnim i ekonomskim obračunima. Strahom i nesigurnošću je ispunjena radnja “Zečje rupe” – ništa nije onako kako se na prvi pogled čini  – istina je, ponekad (često?), odlazak u nepoznato. Pad u zečju rupu.

Foto: Paramount Plus

 

Povjerenje je opasna stvar.” – John Weir

 

Kako minute odnosno epizode serije odmiču tako putovanje (ili pad, sasvim je svejedno) u zečju rupu postaje sve kompliciranije, zahtjevnije i opasnije. Weir govori kako ništa od ovog nema smila dok agentica FBI-ja tijekom istrage postavlja (sama sebi) jednostavno pitanje na koje odgovora nema : Što se ovdje, stvarno, događa?

Spomenutu neizvjesnost, nesigurnost u konačnici i paranoju autori serije, preko događaja u seriji i protagonista, prenose na gledatelja. Ako i gledatelj sazna odgovor na neko od pitanja, slijede nova – radnja postaje sve složenija i kompliciranija. Kako za Weira i njegovu malu ekipu tako i za gledatelja.

Uz događaje koje pratimo u svojevrsnoj sadašnjosti, “Zečja rupa” nizom retrospekcija objašnjava odnosno prikazuje prošlost. Za radnju serije takvi su flashbackovi važni zbog dva razloga – prvi je činjenica kako društvena paranoja (koja se prenosi, u većoj ili manjoj mjeri, na pojedinca) nije nastala slučajno preko noći već je stvar procesa. Drugi je razlog dodatni detalji u karakterizaciji glavnog protagonista serije. Johna Weira.

Nešto su slabiji trenuci serije scene u kojima autori pokušavaju humorom relaksirati priču. “Zečja rupa” ozbiljnije teme obrađuje na znatno uvjerljiviji način nego što je riječ o duhovitim trenucima. Takvih, duhovitih, trenutaka nema previše jer stvari se iz minute u minutu kompliciraju i sve je manje razloga za šalu…

Glumačku ekipu, kao što je u tekstu koji čitate ranije spomenuto, predvodi Kiefer Sutherland u ulozi Johna Weira, čovjeka kojem je paranoja najveći saveznik, ali i najveći protivnik (saveznik jer sumnja u slučajnosti koje se oko njega događaju, protivnik jer nema osobe kojoj može i želi vjerovati). O njemu je više-manje sve napisano no vrlo dobar je ostatak ekipe. Prije svih Charles Dance u ulozi….ma najbolje je da saznate sami te Jason Butler Harner (Roy Petty iz “Ozarka” i Toby Carlson iz “Živih mrtvaca”). Ženski dio glumačke ekipe oslanja se na Metu Golding u ulozi Weirove slučajne partnerice Hailey Winton.

Natopljena paranojom, neizvjesnošću i nesigurnošću, “Zečja rupa” serija je o čovjeku, zapravo ljudima koji su uvučeni u zečju rupu nepoznatog koja svakom epizodom postaje sve dublja, mračnija i opasnija. Koliko je duboka rupa kroz koju John Weir propada teško je predvidjeti, teško je procijeniti kada će i hoće li uopće dotaknuti dno, ali što je dubina veća to je i gledanje serije intrigantnije i zanimljivije… U nekim detaljima slično (isto?) kao i naša svakodnevica…

 

Seriju “Zečja rupa” možete gledati na streaming servisu “SkyShowtime” od 31. 03. 2023. godine.

 

Kompletnu ponudu “SkyShowtime” streaming servisa kao i uvjete korištenja saznajte OVDJE  

 

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime