ANIME – deset naslova koje nemojte propustiti

Anime je širok pojam pod kojim se obuhvaća karakterističan stil crtanja, animiranih filmova i serija nastalih u Japanu. Premda je anime svjetlo dana prvi puta ugledao davne 1917. godine, industrija kakvu danas poznajemo nastala je krajem pedesetih godina prošlog stoljeća. Kroz nekoliko desetljeća anime je u potpunosti prešao nacionalne granice i postao globalni fenomen. Štoviše, u današnje vrijeme svjedoci smo sveprisutne dominacije, ponajprije kroz činjenicu kako u njegovoj konzumaciji svakodnevno uživa nekoliko milijardi ljudi. Osebujan, za Zapad posve drugačiji, stil naracije, kadriranja i animacije koji anime njeguje neprestano privlači sve veću publiku, između ostaloga i onu koja se s ovom prekrasnom formom nikada nije susrela. S obzirom na dugu tradiciju prepunu žanrovski i stilski raznolikih ostvarenja, anime filmovi potencijalnim novim ljubiteljima mogu djelovati zbunjujuće, čak i pomalo zastrašujuće. Kako bi vam osigurali ugodan i bezbolan ulazak u ovaj prekrasan svijet mistike i mašte, Goodtalking je za Vas odlučio izdvojiti neke od najboljih naslova. Od toplih priča za cijelu obitelj i one najmlađe pa do napetih trilera i egzistencijalnih problema svakog čovjeka – donosimo vam listu deset anime filmova koje nemojte propustiti.

   

DUH U OKLOPU (Ghost in the Shell) – 1995.

 

Duh u oklopu nastao je prema istoimenoj japanskoj mangi (stripu) — riječ je o futurističkom krimiću čija se radnja snažno oslanja na brojne potencijalne probleme koji dolaze s tehnokracijom modernog društva. U godini 2029., čovječanstvo je u potpunosti ovisno o tehnologiji, do te mjere da čovjek više ne mora obitavati u vlastitom tijelu već se koristi kibernetikom kako bi zaobišao sve biološke prepreke vlastite tjelesnosti. Naravno, visoko oslanjanje na tehnologiju dolazi s brojnim opasnostima, što će iz prve ruke iskusiti bojnica i agentica Motoko Kusanagi. Kusanagi mora pronaći i uloviti misterioznog Puppet Mastera, mistični entitet koji ima sposobnost preko virusa hakirati svačijeg duha te tako u potpunosti preuzeti njegovu svijest. Kako bi doznali što se krije iza Puppeta, Kusanagi i njezin tim morat će zaglibiti duboko u prljavi svijet političkih spletki i korporacija koje se bore za potpunu kontrolu društva u Japanu. Na tom putovanju, Kusanagi će nabasati na mnoga pitanja o vrijednosti identiteta i duše, a neki od odgovora zaprepastit će je toliko da će početi sumnjati u vlastito postojanje. Osim duboke i intrigantne priče, Duh u oklopu oboružan je odličnim akcijskim sekvencama i prekrasnim stilom koji na najbolji način spaja tradicionalnu animaciju i računalno generirane efekte. Da je uistinu riječ o jednom od ponajboljih animiranih filmova znanstvene fantastike potvrdio je i hollywoodski redatelj James Cameron, nazvavši Duha u oklopu “prvim pravim animiranim filmom za odrasle koji je dosegao razinu književne i vizualne izvrsnosti”.  

 

 

TVOJE IME (Your Name) – (2016)

 

Zamislite da se jednoga dana probudite u nepoznatom tijelu, potpuno nesvjesni činjenice kako ste u njega dospjeli i u čiji život ste upali. Upravo to dogodit će se protagonistima ove izvrsne ljubavne priče. Mitsuha je srednjoškolka u ruralnom japanskom gradiću Itomoriju, no pod spletom neobjašnjivih okolnosti ulazi u tijelo Takija, mladića koji se školuje u Tokiju. Dvojac ubrzo shvaća kako je ova čarobna veza dvosmjerna te na razne načine pokušavaju živjeti svoje nove živote, ali i stupiti u kontakt jedno s drugim kako bi saznali više o sebi. Prokušanu filmsku formulu zamjene tijela Your Name odlučio je začiniti dodavanjem vremenske linije, tako da glavni junaci, povrh svih nepoznanica, moraju i shvatiti nalaze li se u istom vremenskom razdoblju. Njihov odnos s vremenom će postati sve prisniji, a čitavu zavrzlamu dodatno će zakomplicirati drevni ritual i komet koji se opasno približava Zemlji. “Tvoje ime” epska je priča o mladenačkoj anksioznosti i otkrivanju najbolje verzije sebe preko voljene osobe. Fantastična pustolovina Mitsuhe i Takija prepuna je dubokih emocija s kojima se svaki gledatelj može poistovjetiti. Mladenačke ljubavi nikad se ne zaboravljaju, a slično se može reći i za ovaj iznimno šarmantni film.

 

 

SAVRŠENO PLAVETNILO (Perfect Blue) – 1997

 

Savršeno plavetnilo psihološki je triler u kojemu pratimo život Mime Kirioge, pop-pjevačice koja odluči zabavnu glazbu zamijeniti ozbiljnom glumom. Njena odluka neće se svidjeti fanatičnom i manijakalnom obožavatelju, što će rezultirati u njegovim brojnim uznemirujućim i grotesknim pokušajima da se domogne svoje voljene zvijezde. Osim opsjedatelja i brojnih problema nastalih zbog nagle promjene karijere, Mima će morati razriješiti krizu vlastitog identiteta i otkriti tko se krije iza njene dvojnice koja joj aktivno zagorčava život. Postoje li dvije Mime ili je posrijedi potpuni mentalni slom glavne junakinje? Slava i novac preko noći postat će trivijalni, a jedino što će Mimi postati istinski bitno je sačuvati vlastiti život. Savršeno plavetnilo izvrstan je primjer enormnog tereta i tjeskobe na leđima svake slavne osobe. Također, vrlo važan segment filma ističe se kroz pitanja o mentalnom zdravlju društva uključenog u masovne medije. Od svog izlaska, Savršeno plavetnilo ostavilo je veliki trag na hollywoodskoj filmografiji, a najviše se očituje u djelima redatelja Darrena Aronofskoga.

 

 

MOJ SUSJED TOTORO (My Neighbor Totoro) – 1988

 

Moj susjed Totoro prvi je film na listi čuvene japanske produkcijske kuće Studio Ghibli. Film je nastao pod redateljskom palicom Hayaoa Miyazakija, jednog od najznačajnijeg autora i čovjeka koji je uvelike pomogao približiti anime ostatku svijeta. “Moj susjed Totoro” simpatična je i dirljiva obiteljska priča u kojoj pratimo prijateljske susrete jedne obitelji s misterioznim šumskim stvorenjima. Sveučilišni profesor Tatsuo sa svojim malodobnim kćerkama Satsuki i Mei doseljava se na zapušteno seosko imanje kako bi lakše mogao posjećivati svoju suprugu u obližnjoj bolnici. Nedugo nakon useljavanja djevojčice će stupiti u kontakt s brižnim i prastarim šumskim duhovima, a njihovi međusobni susreti bit će odgovorni za nastanak posve neobična prijateljstva. Motivi duhova i fantastičnog u Totaru obrađeni su krajnje nježno i suptilno, tako da najmlađima na zanimljiv, zabavan i bezbolan način predstavi mogućnost postojanja onostranog. Netaknuta priroda i moć dječje ljubavi jedni su od omiljenih motiva Miyazakijevih ostvarenja, a “Moj susjed Totoro” obilježen je i snažnom bezvremenskom porukom o važnosti obitelji. 

 

 

AKIRA (1998)

 

“Akira” je znanstvenofantastični film koji na inovativan način spaja filozofiju, nasilje, motorističke bande i ljude s nadnaravnim sposobnostima. Radnja filma pretežito prati istoimenu japansku mangu, a smještena je u takozvani Novi Tokio, distopijsku verziju japanske prijestolnice uništene misterioznom eksplozijom 1988. godine. Dvanaest godina kasnije, Novi Tokio duhovno je urušen grad s velikom stopom kriminala. Priča prati predvodnika motorističke bande Shotara Kanedu. Igrom slučaja, Kanedin najbolji prijatelj  Tetsuo Shima nakon prometne nesreće otkriva kako je dobio nadnaravne sposobnosti, zbog čega postaje tražena osoba. U međuvremenu se otkriva kako je za uništenje prvotnog grada pripisano Akiri, biću s velikim psihičkim moćima, sličnima onim što ih posjeduje Tetsuo. Kanedin odnos s prijateljem iz djetinjstva bit će stavljen na kocku, a završni ishod mogao bi označiti potpuno razaranje grada. Osim brige za Tetsua, Kaneda će morati paziti i na susjednu neprijateljsku bandu. Kroz nešto više od dva sata, Akira će gledatelja provesti kroz nabrijanu i nezaboravnu vožnju divljim cestama Novog Tokija. 

 

 

GROBLJE ZA KRIJESNICE (Grave for the fireflies) – 1988. 

 

Groblje za krijesnice počesto slovi kao jedan od najboljih antiratnih filmova svih vremena, što je samo po sebi dovoljna preporuka. Ova potresna drama prvotno je bila kratka priča koju je odlučio ekranizirati Studio Ghibli, a u njoj pratimo surovo preživljavanje dvoje napuštene djece u Japanu za vrijeme Drugog svjetskog rata. Seito i njegova sestra Setsuko zbog posljedica rata ostali su siročad te brigu o njima preuzima njihova teta. Seito ubrzo shvati kako njihovu tetu nije nimalo briga za njih, stoga sa Setsuko bježi od kuće u nadi da će svijet pokazati nešto više ljudskosti. Nažalost, njegova procjena bit će neopisivo pogrešna, toliko da će djeca voditi svakodnevne borbe kako bi preživjeli. Groblje za krijesnice na brutalan način prikazuje pad civilizacije i njenih vrijednosti za vrijeme ratnih sukoba. Pojam nevinosti i čistoće koji donose djeca u ovom svijetu znak je slabosti. Društvo u kriznim vremenima često prikazuje najgore od sebe, a Seito i Setsuko svojim će neiskvarenim očima proći kroz čitavu paletu jada i bola. Groblje za krijesnice veoma je težak komad umjetnosti i baš zbog toga bi ga trebalo pogledati. Rat je prljav, krvav i bespoštedan u vašim očima – kako li ga tek doživljavaju djeca?

 

 

DJEVOJKA KOJA JE SKAKALA KROZ VRIJEME (The Girl Who Leapt Through Time) – 2006 

 

Svaka osoba barem je jednom u životu maštala o tome kako bi joj život izgledao kada bi se mogla vratiti u prošlost i ispraviti greške zbog kojih žali. Upravo takvu magičnu sposobnost najednom će dobiti srednjoškolka Makoto. Makoto će isprva koristiti svoje moći kako bi si popravila ocjene, poboljšala privatni život i općenito olakšala svakodnevicu, no vrlo brzo shvatit će kako njene odluke imaju ogromne posljedice na ljude u njenoj blizini. Radnja će se dodatno zakomplicirati kada Makoto shvati kako nema neograničen broj skokova u prošlost, kao ni da nije jedina koja ima sposobnost manipuliranja vremenom. Makoto i njena avantura zabavit će vas i nasmijati, no ujedno i natjerati da se zapitate bi li vaš život zaista bio bolji kada biste mogli skakati u prošlost? 

 

 

POKRETNI DVORAC (Howl’s Moving Castle) – 2004.

 

Posljednja tri mjesta na listi osigurana su za Miyazakijeva djela pod pokroviteljstvom studija Ghibli. Ovaj film je uvelike inspiriran istoimenim romanom za mlade, a radi se o radišnoj no bezvoljnoj mladoj djevojci Sophie koju zla vještica naizgled bezrazložno pretvori u staricu. Sophie u panici bježi od kuće, gdje naletava na čudnovati pokretni dvorac na metalnim nogama. U dvorcu će upoznati njenog vlasnika, mladog čarobnjaka Howla, ali i njegovog šegrta Markla i luckastog demona vatre Kalcifera. Sophie će ubrzo saznati kako nije jedina koja bježi od svojih problema, a njen odnos s Howlom bit će ključan za njeno pomlađivanje. Tipično za Miyazakija, osim ljubavne komponente, u filmu se proteže nekoliko paralelnih radnji. U imaginarnoj zemlji bjesni rat i Howl se mora odazvati kako bi svojom magijom pomogao izvojevati pobjedu. Izuzev toga, vještica koja je začarala Sophie ima nerazriješenih računa s Howlom. Jedna od rijetkih mana ovog filma koju su istaknuli pojedini kritičari tiče se previše fabularnih niti koje djeluju istovremeno i ne vode sve nužno do zadovoljavajućeg zaključka, no to je zaista jalova kritika – riječ je o odličnom i šarmantnom naslovu uz kojeg stoji jedna velika preporuka.  

 

 

AVANTURE MALE CHIHIRO (Spirited Away) – 2001.

 

“Avanture male Chihiro” vrlo je cijenjeni film studija Ghibli i još jedan u nizu izvrsnih ostvarenja kultnog redatelja Hayaoa Miyazakija. Ova fantastična avantura nedugo nakon izlaska pokorila je čitav svijet, a Chihiro i Miyazaki ušli su u povijest kao prvi japanski animirani film nagrađen Oscarom. Avanture male Chihiro zasigurno će vam biti zanimljive; od duhova, vještica i hodajućih životinja do zmajeva, magije i kletvi – Chihiro ima ponešto za svakoga. Bogat i maštovit svijet u kojemu se zatekla Chihiro ocrtan je kroz nekoliko različitih nijansi, što rezultira čas smijehom i radoznalošću, čas strepnjom, čuđenjem i strahom. Iako to na prvu zvuči nabacano i raštrkano, Miyazaki je sve te elemente posložio u koherentnu cjelinu koja djeluje potpuno prirodno. Osim vrhunske priče, Spirited Away očarava i svojim vizualnim stilom. Avanture male Chihiro desetljećima oduševljavaju gledatelje diljem svijeta, stoga ne postoji razlog zbog kojeg se ne bi udobno smjestili i prepustili njenim istinski prekrasnim čarolijama. 

 

 

PRINCEZA MONONOKE (Princess Mononoke) – 1997 

 

Princeza Mononoke pravi je neizbrušeni dijamant japanske animacije. Ponovno je riječ o filmu iz Studio Ghibli produkcije, a ono što ovaj film razlikuje od ostalih s liste je njegova tema. Naime, Princeza Mononoke gledatelja će staviti usred vječnog sukoba čovjeka i prirode. Mladi princ Ashitaka, u potrazi za lijekom od mističnog uroka, zateći će se u epskoj borbi između civilizacije i šumskih bogova. Ljudi, u neprestanoj želji za napretkom i vladavinom, krče šume kako bi uzimali resurse za preživljavanje i gradili ceste, što se nikako ne sviđa njenim mnogobrojnim stanovnicima. Ashitaka će ubrzo shvatiti kako zavađene strane nipošto ne planiraju odustati. U to će ga uvjeriti Mononoke, predvodnica šume, ali i gospođa Eboshi, vođa Željeznog grada zaraćenog sa šumskim svijetom. Princeza Mononoke ima groteskne prikaze borbe, toliko da je to prvi film Ghiblijeve radionice koji je označen kategorijom 12 plus. Golema snaga ovog filma leži u njegovoj nedorečenosti i činjenici da je praktički nemoguće napraviti banalnu podjelu dobrih i loših likova. U takvom metežu, iznimno se lagano povezati s Ashitakinim čuđenjem i neodlučnošću, jer umjesto odgovora postoji samo pitanje – koju stranu bi vi odabrali? 

 

 

 

Za čitatelje Goodtalkinga Anime je odabrao DOMINIK VADAS

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)