RECENZIJA: SIVI ČOVJEK – (filmska) misija koja nije uspjela

REDATELJI: Anthony & Joe Russo

GLAVNE ULOGE: Ryan Gosling, Chris Evans, Ana de Armas, Billy Bob Thornton, Jessica Hanwick, Dhanush, Wagner Moura

NAZIV ORIGINALA: The Gray Man

TRAJANJE: 122 minute

 

Claire: Six je čudno ime

Six: 007 je bilo zauzeto…

 

Početkom godine “Netflix” je predstavio filmsku ponudu iz vlastite produkcije. Objavljena je lista filmova dok su u trominutnom traileru prikazane sekunde najatraktivnijih i, potencijalno, najgledanijih naslova. Svaki tjedan, film jedan – poruka je “Netflixa” koji je u najavi prikazao naslove za koje se očekivalo da će imati najveću gledanost kada je o pretplatnicima spomenutog streaming servisa riječ.

Film koji je, iz više razloga, privukao najviše pažnje (prije svega zbog ekipe koja se okupila na snimanju) je “Sivi čovjek”. U realizaciju špijunskog akcijskog trilera inspiriranog književnim predloškom Marka Greaneyja, “Netflix” je uložio dvjestotinjak milijuna dolara (vjerojatno najveća količina novca uložena u neki filmski projekt s “Netflix” potpisom) te, očekivano, okupio snažnu ekipu. Redatelji filma su braća Russo – Anthony i Joe ostvarili su fantastične komercijalne rezultate s filmovima iz “Osvetnici” serijala. Braća su odabrala i snažnu glumačku ekipu koju predvode Ryan Gosling, Chris Evans, Billy Bob Thornton i Ana de Armas. Velika očekivanja od “Sivog čovjeka” otkrio je i datum početka prikazivanja – poput pravog ljetnog blockbustera film braće Russo je dostupan na “Netflixu” od 22.07. Očekivanja kada je o gledanosti riječ su ispunjena – u tri dana prikazivanja “Sivi čovjek” zabilježio je gledanost od 88 milijuna sati (spominje se i nastavak). No, velika gledanost ne znači i (barem) dobar film…

“Sivi čovjek” počinje novačenjem mladog zatvorenika u redove CIA-e. Godinama kasnije zatvorenik je postao iskusni čovjek za prljave poslove CIA-e u agenciji poznat pod imenom Sierra Six. Tijekom zadataka u Bangkoku Sierra Šest eliminira metu, ali saznaje kako je ubijeni jedan od njegovih kolega (Sierra Four) – iduća meta je Šest koji uspijeva pobjeći i kreće u potragu za istinom…

Prethodne rečenice opisuju zaplet te otkrivaju kako je “Sivi čovjek” ispunjen klišejima i već viđenim detaljima kada je o špijunskim akcijskim trilerima riječ. Odmetnuti agent koji mora otkriti zavjeru, potražiti istinu te pojedinci zaposleni u agenciji koji imaju mračne planove i još mračnije vanjske suradnike često se može pronaći u špijunskim i špijunima bliskim filmovima. Radnja filma bondovski je internacionalizirana , skače iz grada u grad i mijenja kontinente (jedna od važnijih lokacija je i Mljet te Jadranska obala na kojoj je instaliran poznati francuski dvorac Chantilly ?!). Lokacije se mijenjaju (pre)često – jedan od razloga je i veliki novac u realiziranje projekta. Brojne lokacije i akcije scene nastoje impresionirati gledatelja – ipak, “Sivi čovjek” je (neuspjela) špijunska kombinacija filmova u kojoj se mogu prepoznati detalji serijala kao što su “Nemoguća misija”, “Bourneov identitet”, “John Wick” i filmova o Jamesu Bond (na internetu se nakon premijere filma pojavila i peticija u kojoj obožavatelji žele Ryana Goslinga za idućeg agenta 007).

Foto: Netflix

S obzirom na budžet, ambicije i imena koja su odgovorna za realizaciju filma, “Sivi čovjek” ima velike i pomalo neočekivane tehničke propuste u realizacije. CGI u trenucima izgleda nevjerojatno neuvjerljivo i jeftino, vizualni doživljaj filma je skroman – neke scene filma izgledaju kao da je ekipi nedostajalo svjetla. Struje. Osvjetljenja. Također, teško se oteti dojmu kako redatelji (za razliku od superjunačkih filmova) imaju određenih problema tijekom kreiranja akcijskih scena s običnim akcijskim junacima.

Jaka glumačka ekipa ne popravlja slabašan dojam filma – glavna atrakcija filma je brkati Chris Evans koji izgleda poput junaka niskobudžetnih erotskih (ili mekanih pornića) filmova s kraja sedamdesetih i početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća. Nije problem samo izgled – Lloyd Hansen, lik kojeg Evans interpretira, zamišljen je kao glavni negativac filma, vanjski suradnik nekih operativaca CIA-e koji je prebrutalan i manijakalan za službu u Agenciji. Malo od toga se može vidjeti u filmu – Hansen je u većini slučajeva u uredima i akcije vodi s pristojne distance uz, većinom, neduhovite opaske i upadice. Ryan Gosling solidan je u glavnoj ulozi, Billy Bob Thornton odrađuje posao dok je Ana de Armas sličnu, kraću ali efektniju i pamtljiviju ulogu imala u posljednjem filmu o doživljajima agenta 007. Spomenuti treba i nevjerojatan napad morala i iznenadni obrat najžešćeg ubojice filma pod imenom Avik San.

Zbrajaju se milijuni sati gledanja, milijuni dolara uloženi u film, najavljuje se nastavak….međutim “Sivi čovjek” još je jedan bombastično najavljivan, ali ispodprosječan i slabašan film koji je potpisao “Netflix”. Glumačka ekipa kao i redateljski dvojac mamac je za većinu ljubitelja filma, ali nakon gledanja “Sivog čovjeka” ne ostaje ništa za (pre)dugo pamćenje.

 

OCJENA: 4

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)