Naslovnica HBO GO preporuke RECENZIJA: STUBIŠTE

RECENZIJA: STUBIŠTE

Photo: HBO Max

AUTOR SERIJE: Antonio Campos

GLAVNE ULOGE: Colin Firth, Toni Colette, Michael Stuhlbarg, Patrick Schwarzenegger, Sophie Turner, Odessa Young

TRAJANJE: jedna sezona, osam epizoda

NAZIV ORIGINALA: The Staircase

 

Stubište je najnovija uspješnica na streaming servisu HBO MAX. Radnja serije prati život i suđenje američkog autora Michaela Petersona koji je optužen za ubojstvo svoje supruge. Peterson, uvjeren u vlastitu nevinost, u svoj život pušta novinarsku ekipu Matha produkcije, na čelu s Jeanom-Xavierom de Lestradeom koji o suđenju rade dokumentarac pod nazivom Smrt na stubištu. Lestrade je  2018., u dogovoru s Netflixom, napravio još nekoliko epizoda, pa je dokumentarac od sveukupno trinaest epizoda dostupan na spomenutom streaming servisu. De Lestradeu i njegovom dokumentarcu zamjerali su subjektivnost i očigledno odabiranje strane, no igrana serija Stubište  ipak donosi drugačiju perspektivu… Nakon što je nazvao Hitnu pomoć i rekao kako mu je supruga pala niz stepenice, dolaskom forenzičara otkriva se velika količina krvi koja Petersona stavlja u situaciju optuženika za ubojstvo supruge. 

      Glavnog lika, Michaela Petersona, tumači Colin Firth. Firth je, kao hodajući stereotip Britanca, gospodin Darcy i simpatični kralj George IV., na prvu bio poprilično neobičan izbor. Firthova izvedba je bez mane, a uloga u Micheala Petersona možda mu je jedna od, ako ne i najspecifičnija uloga karijere. Gotovo neprepoznatljiv, američkog naglaska, govorom tijela, utjelovio je Michaela Petersona na novi, njemu nesvojstven način. Firth je svoj glumački domet pokazao širokom lepezom emocija koje gledatelji nisu navikli vidjeti kod njega, stoga su reakcije nakon prve epizode, bile podijeljene. Firth je, uz scenarij A. Camposa, Petersona prikazao kao čovjeka… s nekom vrstom poremećaja osobnosti. Simpatičan i šarmantan pred kamerama, iza zatvorenih vrata pretvara se u osobu nekontroliranog bijesa, manipulatora, lažljivca i emocionalnog ucjenjivača i možebitnog zlostavljača. Stoga ne čudi informacija da se, prije otprilike mjesec dana, o tom performansu oglasio i sam Peterson, koji se prvenstveno obrušio na svog nekadašnjeg prijatelja De Lestradea, navodeći kako se osjeća prevareno i izdano, a za Firtha je rekao da se ne može sjetiti niti jedne njegove uloge gdje nije bio dosadan. Peterson, samopouzdan kakav jest, navodi kako ga je trebao glumiti Brad Pitt. 

Peterson je nadalje optužio Camposa da je za scene u zatvoru koristio njegove memoare objavljene 2019., Iza stubišta (eng. Behind The Staircase), koji su, tvrdi, jedini pravi izvor za događaje iz zatvora. 

Foto: HBO Max

        Petersonovu suprugu, Kathleen, tumači sjajna Toni Collette koja se svojim načinom glume savršeno uklopila u narativ priče. Ekscentričnog odvjetnika Davida Rudolfa tumači Michael Stuhlbarg koji, prije svega, nevjerojatno fizički nalikuje Rudolfu, pa je sama njegova pojava, osobito u scenama tijekom suđenja, bila sasvim dovoljna. Osim Stuhlbarga, svi su ostali, uključujući Firtha i Collette, ljepša, televizijska verzija likova koje tumače. Patrick Schwarzenegger tumači ulogu Todda Petersona. Iako je Todd još uvijek na strani svoga oca (ponekad),  Schawarzeneggerova izvedba naglasak stavlja na nestabilan odnos s ocem, odnosno, činjenicu da je Todd najviše oskvrnjen od strane svoga oca, no njegovog brata Claytona (Dane DeHaan), nemoć, i potreba za očevim odobravanjem, bacaju u ralje alkoholizma s kojima se u konačnici uspije izboriti. 

     Radnja serije odvija se nelinearno i u početku je poprilično zbunjujuća. Potrebno je dvije-tri epizode da se gledatelj navikne na neobičan narativ. Poigravanje vremenskim tijekom može se prepoznati u liku Michaela Petersona. Budući da su se svi događaji odvijali od 2003. do 2017., prolaznost vremena i vrijeme u kojemu se pojedina scena događa, vizualno je prikazana kroz starenje/pomlađivanje njegova lika. U nekim se situacijama čini da su svi likovi osim Petersona, ostali isti. Campos je time savršeno prikazao da za sve likove, osim Petersona, život ide dalje. Peterson je emocionalno ostao zarobljen u jednom vremenu, a jedini pokazatelj prolaznosti života je njegova pojava – kosa sijedi, a koraci su sve sporiji… Peterson je 2017. pušten na slobodu zahvaljujući Alfordovoj doktrini (eng. Alford plea) , specifičnosti američkog kaznenog sustava koji je, de facto priznavanje krivice, uz obećanje o smanjenoj kazni. Tako se 2017. Peterson izjasnio krivim za ubojstvo svoje supruge te je pušten na slobodu. Peterson se do današnjeg dana izjašnjava da nije kriv. 

     U svakoj se seriji ovakvog žanra, treba pristupiti s presumpcijom nevinosti. U ovom je slučaju to poprilično teško. Bilo da se radi o dokumentarnoj seriji ili igranoj seriji, Peterson ne ostavlja dojam nevine osobe, osobito zbog činjenice da je već nekoliko puta tijekom svog života uhvaćen u vlastitu mrežu laži. Osobito je zanimljiva njegova tvrdnja kako je bio ranjen u Vijetnamskom ratu, za što je primio medalju časti, no to se ranjavanje ispostavilo kao laž.

On tvrdi da je nevin, no sve pokazuje suprotno. Jedna epizoda serije obuhvaća teoriju Petersonove obrane, tzv. teoriju o sovama. Teorija govori o tome kako su sove napale Kathleen te da je ona tijekom napada sove, pala niz stepenice. Ta je teorija naišla na mnoštvo sljedbenika koji su stali u Petersonovu obranu. 

     Slučaj Michaela Petersona uvelike podsjeća na slučaj O.J. Simpsona. Svi su fizički dokazi protiv njih, no oni tvrde da su nevini. Obojica su na slobodi, vrijeme im ide u korist, mogućnost da se sazna istina svakim je danom sve manja, a iza njih su ostavljene razorene obitelji koje bez istine ne mogu nastaviti dalje. 

 

Tekst napisala: Dora Ivković

 

OCJENA: 8