RECENZIJA: PREHISTORIC PLANET – šetnja s dinosaurima u novom ruhu

REDATELJI: Andrew R. Jones, Adam Valdez

TRAJANJE: 5 epizoda

Dokumentarni serijal

 

Čaroban svijet životinja nerijetko je tema visokobudžetnih dokumentarnih filmova. Promatranje netaknute prirode koja podjednako očarava svojom ljepotom i brutalnošću često u nama izaziva čitav niz emotivnih podražaja. Proučavanje životnog ciklusa najrazličitijih mogućih stvorenja u borbi za svojim mjestom pod suncem fenomenalno je iskustvo koje sa sobom redovito nosi i vrijedne životne lekcije.

Planet Zemlja tijekom svoje duge povijesti iznjedrila je uistinu fascinantna bića. Na tom čudesnom popisu izdvaja se jedna kolosalna era u ranoj povijesti zemlje, era u kojoj su vladali divovi. Otkako je 1841. godine engleski istražitelj i prirodoslovac Richard Owen prvi puta upotrijebio riječ dinosaur, naše fascinacije konačno su dobile ime, a dinosauri su se nepovratno  uvukli u svaki komad ljudske kulture. Još uvijek pamtim kada sam kao dječarac uzbuđeno čekao novu epizodu “Šetnje s dinosaurima”, BBC-jevog serijala koji je za večernji program Hrvatske radiotelevizije odabrao neponovljivi Đelo Hadžiselimović. Sjećam se kako sam zadivljeno gledao u goleme zvijeri, po prvi puta s jasnim osjećajem da one nisu samo dio nekog drugog vremena, već pravi, oživljeni komad zaboravljene prošlosti. Mnogo godina kasnije, BBC-jev serijal “Prehistoric Planet” ponovno me uspio zavarati.

 “Prehistoric Planet” odvest će vas na četverosatno putovanje po svijetu u kojemu vladaju dinosauri. Kroz pet tematski odvojenih epizoda vodit će vas proslavljeni televizijski voditelj David Attenborough, dok će se za fantastičnu glazbu pobrinuti prekaljeni majstor zvuka – Hans Zimmer. Attenborough je poput vina – što stariji, to bolji! Njegova strast prema znanosti i čudima prirode, ukomponirana s njegovom bezgrešnom dikcijom i osjećajem za trenutak ponovno je rezultirala u vrhunskom scenariju koji je u stanju gledatelja istovremeno nasmijati ali i držati na rubu stolice. Ništa lošiji nisu ni ostali segmenti zvučne prezentacije. Svaka životinja ima svoj specifičan zvuk koji je razlikuje od ostalih, što dodatno naglašava posebnost pojedine vrste. Izvanredna glazba prati svaki korak naših zubatih junaka, a neke epske scene poput onih borbe ili lova popraćene su dionicama koje napetost podižu na sasvim novu razinu. BBC godinama slovi kao sinonim za kvalitetan i spektakularan informativni sadržaj bez premca, a “Prehistoric Planet” predstavlja kulminaciju visoke ljestvice koju je ova britanska kuća odavno postavila.

Ono što ćete prvo primijetiti kada upalite “Prehistoric Planet” svakako su glavne zvijezde večeri, dinosauri! Jedan od istaknutijih ljudi zaslužnih za vjerodostojne CGI životinje je poznati hollywoodski vizionar John Favreau. Valja napomenuti kako ovo nije prvi puta da je Favreau briljirao na području računalno napravljenih životinja, jer mnogi će se prisjetiti kako je odličan posao odradio i u svojoj filmskoj adaptaciji “Knjige o džungli” iz 2016. Nevjerojatna količina pažnje otišla je na kreiranje svake pojedine životinje, zbog čega ćete imati osjećaj da ste zaista pošli u šetnju s dinosaurima. Ako ste ljubitelj “Jurskog Parka” ili spomenutog kultnog BBC-jevog serijala iz 99., “Prehistoric Planet” zasigurno će iz vas izvući pokoji uzdah oduševljenja. Bilo da je riječ o malenim letećim pterosaurima, snalažljivim i svirepim raptorima ili pak o nemanima iz dubina poput mosasaura– svaki od njih ostavit će vas bez riječi. Ako vam ovi nazivi zvuče pomalo nepoznato, ne morate brinuti jer “Prehistoric Planet” nije rađen za okorjele paleontologe.

Naime, serijal je napravljen na način da imitira neprestano snimanje životinja u divljini. To znači kako ne postoje nikakve infografike uobičajene za ovakav tip dokumentarnih filmova: prikazi Zemlje iz svemira radi dočaravanja razlike u odnosu na današnji položaj kopna i mora, hologramski uvidi u anatomsku konstrukciju dinosaura kako bi gledatelji shvatili na koje se sve načine fizionomija tih stvorenja razlikuje od današnjih srodnika poput ptica ili jednostavni prikazi veličine prosječnog čovjeka kako bi lakše dobili uvid o veličini životinje koju promatramo.

Izuzev manjka infografike, nemoguće je ne primijetiti izostavljanje onih naizgled suhoparnih i knjiških činjenica. Kroz svih pet epizoda upoznat ćete se sa solidnim brojem informacija, od kojih će vam tek poneke ostati u glavi i nakon odjavne špice. “Prehistoric Planet” dostavio nam je viziju kompleksnog svijeta ovih prekrasnih životinja i pritom se puno češće vodi maštom i imaginacijom nego znanstvenim istraživanjima.

Kako je već napomenuto, rad kamerom ovdje pokušava imitirati dokumentarne filmove o današnjim životinjama. Kadrovi iz velikih udaljenosti, kamera koja se polako probija iznad trave kako bi nam dočarala dinosaura koji se polako prikrada plijenu, izmjena kadrova u ključnim trenucima zbog dodatnog stvaranja napetosti… Iako ostaje žal što se u pojedinim trenucima nismo mogli više približiti našim akterima, to samo dodatno pojačava autentičnost režije. 

Ovdje treba istaknuti kako je “Prehistoric Planet” serijal namijenjen za cijelu obitelj. Premda u svakoj epizodi imamo prizore surovog života u prirodi, većina scena odvija se tako da se uvijek pokaže samo ishod sukoba. Krvi gotovo da i nema, a scenarij je takav da priče protagonista većim dijelom završavaju pozitivno. Nije ovo ništa novo kada su u pitanju BBC specijali, no neke bi svejedno moglo zasmetati.

Nažalost, “Prehistoric Planet” pati od iste gorke sudbine kao i njegovi akteri. Njegova vladavina na filmskim ekranima ograničenog je vijeka i doći će svom kraju brže no što se ikad mogao nadati. Audiovizualna prezentacija toliko je snažna da zapravo nosi čitav serijal, a jednom kada nemilosrdan napredak tehnologije odradi svoje, ova saga ostat će tek jedna u nizu od BBC-jevih mnogobrojnih uspješnica. Stoga, učinite si uslugu i pogledajte “Prehistoric Planet” što prije. Okupite svoje najmilije, udobno se smjestite u naslonjač i uživajte u najboljem prikazu tiranousaura kojeg ste ikada doživjeli.

“Prehistoric Planet” serijal je kojeg svakako morate pogledati. S jedne strane, radi se o dugoočekivanom projektu koji donosi novu avanturu u svijetu dinosaura. S druge strane, riječ je o najljepšem računalno generiranom dokumentarnom filmu iznimno visokih produkcijskih vrijednosti u kojem može, sasvim sigurno i hoće, uživati cijela obitelj. 

Prehistoric Planet možete pogledati na Apple TV+ platformi.

 

Tekst napisao: Dominik Vadas

 

Share

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)