JOHNNY DEPP: 10 ODABRANIH

Johnny Depp nedavno (9.6.) je proslavio 59. rođendan. Nažalost, rođendan jednog od najotkačenijih glumaca u bližoj povijesti Hollywooda praktički je, baš poput njegova dugogodišnjeg rada, istisnut neviđenim sudskim skandalom. Premda pobjedonosna, sudska parnica ozbiljno je poljuljala Deppov status i odvukla pažnju sa svih njegovih filmskih postignuća. Zbilja šteta, jer otkako ga je davne 1984. prvi puta ugledala na filmskom platnu u filmu „Strava u Ulici brijestova“, publika je instinktivno prepoznala kako se ovdje radi o karizmatičnom glumcu koji itekako zaslužuje biti na velikom ekranu. Johnnyjev glumački put prošao je kroz brojne faze. Ipak, usprkos svim usponima i padovima, Johnny je uvijek uspio ostati autentičan. Njegov pristup glumi lijepo će sažeti vlastita izjava u kojoj tvrdi kako „misli da smo svi mi malo ćaknuti i kako je to prekrasan znak individualnosti kojega se ne smijemo sramiti već ga trebamo zadovoljno slaviti“. Deppov istančan i jedinstven osjećaj za neverbalni govor pratio ga je kroz cijelu njegovu karijeru, a kulminirao je u brojnim filmovima koje je snimio s Timom Burtonom. Težak život, razoreno djetinjstvo i neprestana borba s porocima rezultirala je dubokom introspekcijom njegovih likova koji su na kameri djelovali ne samo kao filmski likovi, već i dijelovi samog Johnnyja. Karijera Johnnyja Deppa postala je nezaobilazan dio filmske kulture stoga pođimo nakratko u vremeplov ovog sjajnog karizmatika i usput odgovorimo na ključno pitanje: Why is the rum gone?  

 

Strava u ulici Brijestova  (Nightmare on Elm Street)  (1984.)

Redatelj: Wes Craven

 

Dok se većina glumaca stidljivo prisjeća svojih debitantskih uloga na velikom ekranu, Deppov prvi uradak sukobio ga je s ikonom straha, nemilosrdnim Freddyjem Kruegerom. Ovaj kultni horor redatelja Wesa Cravena odgovoran je za nemirne snove čitavih generacija. Freddy Krueger, nastrani domar i zlostavljač djece, nakon svoje nasilne smrti od strane bijesnih roditelja, misteriozno se pojavljuje mnogo godina kasnije te preko snova ubija tinejdžere iz Elmove ulice. Nakon nekoliko ubojstava, mlađarija shvati kako ih Freddy ne može ubiti dok su budni pa počinju činiti sve kako bi izbjegli san i susret s Freddyjevim noževima. Maestralan dizajn Freddyja Kruegera nadmašio je tek njegov kreativan osjećaj za brutalnost. Jedna od najpoznatijih scena iz filma je upravo ona u kojoj Freddy proguta Deppa kroz vlastiti krevet, samo da bi nekoliko trenutaka poslije uslijedila sablasna scena krvi koja iz madraca šiklja po stropu. Iako relativno kratka, ova uloga pomogla je Johnnyju da se dodatno ubaci u svijet filmske industrije.

 

Strah i prezir u Las Vegasu   (Fear and Loathing in Las Vegas) (1998.)

Redatelj: Terry Gilliam

 

Benicio del Toro i Johnny Depp putuju po Nevadi te uz pomoć različitih psihotika pokušavaju pomaknuti granice razuma. Ovu kaotičnu crnu komediju prema istoimenom romanu režirao je Terry Gilliam. „Fear and Loathing“ nema specifičan cilj pa mu nemojte tako ni pristupati. Umjesto toga, prigrlite psihodelično putovanje kroz koje će vas povesti. Premda pomalo konfuzan, Depp je kroz ulogu psihotičnog i konfuznog novinara uspješno prikazao svu raskoš začudnosti i glumačkog, njemu svojstvenog, ludila.

 

Foto by Archive Photos/Getty Images

Mrtva nevjesta ( Corpse Bride)  (2005.)

Redatelj: Tim Burton

 

Tim Burton i Mike Johnson zaslužni su za Corpse Bride, osebujni animirani film bizarne tematike koji rijetko koga ostavlja ravnodušnim. Mladi mladoženja Victor Van Dort (Depp) muku muči s uvježbavanjem zavjeta. U želji da bude što bolji, Victor zavjete slučajno izgovori u prisutnosti Mrtve mladenke (Bonham Carter) te ova ustane iz groba kako bi postala njegova žena. Prekrasna stop-motion animacija spojena s Burtonovim vizijama dodatno je upotpunjena fantastičnom glasovnom glumom. Johnny Depp ovoga puta dobio je savršenu partnericu u vidu Helene Bonham Carter, a njihova razigranost i interpretacija film podižu na sasvim novu razinu. Osim glume i animacije, nemoguće je ne spomenuti fantastičnu glazbu i intrigantnu atmosferu koju čini mračna, gotovo monokromatska, paleta boja. „Corpse Bride“ izvrstan je primjer kako i stop-motion animacija u pravim rukama može parirati puno modernijim tehnikama.

 

Pirati s Kariba: Prokletstvo Crnog bisera (Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl) (2003) 

Redatelj: Gore Verbinski

 

Philadelphia ima Rockyja Balbou, Gotham ima Batmana, Tom ima Jerryja a Disney ima- Deppa! Svidjelo se to nekome ili ne, ostaje činjenica da Disneyjeva uspješnica ne bi bila to što je da Johnny Depp iz svog oronulog i prašnjavog šešira nije izvukao Jacka Sparrowa. Ovu gusarsku avanturu režirao je Gore Verbinski, a od istaknutih lica valja spomenuti Keiru Knightley, Orlanda Blooma i prekaljenog Geoffreyja Rusha. Unatoč solidnoj kinematografiji, prekrasnim Karibima i nabrijanoj akciji, ovaj film, kao i čitav serijal, ostaje u znaku kapetana Jacka Sparrowa. Svaki put kada se pojavi na ekranu, Jack Sparrow u potpunosti ukrade vašu pažnju. Ne događa se toliko često da jedan lik na ovako otkvačen i neobuzdan način drži čitavu franšizu na svojim leđima. Bloom i Knightley, svaki sa svojim adutima, prepustili su pozornicu Deppu, a jedina osoba koja ga može pratiti, Geoffrey Rush, igra ulogu jednako pomaknutog gusara koji s Deppom konstantno ulazi u sukobe. Prvi dio Pirata s Kariba zapravo je vrlo prosječan blockbuster, no Deppova glumačka imaginacija uzdigla ga je mnogo više od toga.

 

Što muči Gilberta Grapea (Gilbert Grape) (1993.)

Redatelj:Lasse Hallström

 

Gilbert Grape predstavlja jednu od prizemnijih uloga Johnnyja Deppa. Mladi Gilbert zaglavio je u ruralnom gradiću u kojemu mora ostati kako bi skrbio za svoju pretilu majku i umno zaostalog brata. Omaleno mjesto u Iowi u kojemu „se nikad ništa ne događa“ poprište je mnogih mukotrpnih događaja u Gilbertovu životu. Zbunjen i rastrgan, Gilbert kratku utjehu pokušava pronaći u zaljubljenosti, a posebno blizak ostvaruje sa svojim mlađim bratom Arnijem (Leonardo DiCaprio). Depp i DiCaprio odradili su fantastičan posao i njihova interakcija djeluje iznimno prirodno. Redatelj  Lasse Hallström vrsno je ocrtao problematične odnose unutar razorene obitelji i lako je moguće da će mnogi u obitelji Grape pronaći neke skrivene dijelove vlastitog obiteljskog stabla.

 

Donnie Brasco  (Donnie Brasco)  (1997.)

Redatelj: Mike Newell

 

Joe Pistone (Depp), mladi FBI-agent, upada u mafijašku bandu predstavljajući se kao vrhunski kradljivac dijamanata. Cijena dvostrukog života za Pistonea sve je veća: osim što cijelo vrijeme riskira vlastiti život, sve više gubi svoj identitet i poistovjećuje se s ljudima iz podzemlja, do te mjere da čak ugrozi i zanemari vlastitu obitelj. U svijet talijanske mafije uvest će ga Lefty Ruggiero, kojeg tumači legendarni Al Pacino. Mike Newell priču o Donnie Brascu stvorio je prema istinitom događaju, a život na rubu i opasnost od spavanja s ribama prikazana je u maniri najboljih mafijaških filmova. Johnny Depp ovim filmom pokazao je ne samo zrelost i uobičajenu svestranost već i veliki talent koji mu omogućuje da ravnopravno pleše s lavovima industrije poput Pacina.

Foto: Columbia/Tristar

 

Sanjiva dolina  (Sleepy Hollow)  

Redatelj: Tim Burton

 

Legendarna gotička horor priča Irvinga Washingtona o jezivom Bezglavom jahaču poslužila je Timu Burtonu kao idealna inspiracija za još jedan u nizu filmova u kojima surađuje s Deppom. Depp ovoga puta ulazi u cipele Ichaboda Cranea, inspektora poslanog u mračnu i mističnu Sanjivu Dolinu kako bi otkrio tko stoji iza niza okrutnih ubojstava. Ichabod je čovjek od dedukcije i znanosti i teško mu je prihvatiti izjave lokalaca koji uporno tvrde kako je za umorstva odgovoran Bezglavi jahač koji, dozvan iz pakla, bespoštedno odsijeca ljudima glave. Međutim, kako vrijeme odmiče, Ichabod shvaća kako je Sanjiva Dolina mjesto u kojemu ništa nije onako kako se čini. Burtonov imaginarij ponovno je zasjao kada je u pitanju estetika mračnog. Kao i kod Mrtve mladenke, tako i ovdje imamo prekrasan vizualni stil koji u potpunosti dočarava elemente gotike i horora tako vjerno da ispada kao su izašli direktno iz Washingtonovih stranica.

 

Ed Wood  (Ed Wood) (1994) 

Redatelj: Tim Burton

 

Ed Wood je jedan od onih filmova koji su gotovo jednako zanimljivi kao umjetnost i kao proizvod. Naime, snimanje filma proteklo je trnovito i uz puno borbe, što nekako i simbolično dočarava stvarni put slavnog redatelja koji je poslužio Burtonu kao inspiracija. Ništa u snimanju Ed Wooda nije prošlo glatko; razilazili su se scenaristi, izmjenjivali redatelji (Burton je palicu preuzeo od Michaela Lehmanna), čak i producentske kuće (izvorni razvoj držala je Columbia Pictures, no odustala je od projekta zbog Burtonova inzistiranja na snimanju monokromatskom tehnikom) a finalni proizvod pokazao se kao financijski fijasko. Unatoč svemu, film je preko noći postao klasik. “Ed Wood” je nevjerojatan projekt jer istovremeno u stvarnom svijetu pokazuje ono što pokušava dočarati na platnu. Filmska industrija je težak i kompliciran svijet u kojemu umjetničke vizije često ovise o raspoloženjima korporacijskih udruženja, a glumci, jednom kada siđu s blještavila crvenog tepiha, zaboravljeno pate u tišini. Svu kompleksnost bavljenja sedmom umjetnosti fantastično je prenio Johnny Depp koji tumači samog Eda. Osim Deppa, sjajnu ulogu odigrao je i Martin Landau koji u filmu tumači Belu Lugosija.

 

Mrtav čovjek (Dead Man) (1995.)

Redatelj: Jim Jarmusch

 

Široka paleta raznolikih filmova Johnnyja Deppa nije zaobišla ni žanr vesterna. „Dead Man“ će vas provesti kroz mističnu avanturu koja vodi do iskupljenja i razine više svijesti. William Blake (Johnny Depp) otuđeni je mladić koji u želji za napretkom i sigurnim poslom završi daleko od kuće. Nakon što dozna kako mu je netko oteo posao, otuđeni Blake zatekne se na krivom mjestu te počini ubojstvo iz samoobrane. Prestrašen, siromašan i beznadan,  Blake bježi u divljinu gdje će se susresti s misterioznim domorodcem imena „Nitko“ (Gary Farmer). Njih dvoje krenut će u spiritualnu avanturu u kojoj će Nitko pomoći Blakeu da pronađe pravi smisao života. Johnnyjevo okušavanje u žanru vesterna ponovno će biti uspješno 2011. kada će Depp u animiranom filmu „Rango“ posuditi glas istoimenom glavnom junaku. Ipak, posljednji izlet u Divlji zapad  završio je neslavno. 2013. godine Depp je glumio u „Usamljenom osvetniku“ (Lone Ranger), nemaštovitoj, beživotnoj i promijenjenoj verziji Mrtvog čovjeka.  

 

Edward Škaroruki (Edward Scissorhands) (1990.)

Redatelj: Tim Burton

 

Bizarne i ekscentrične ideje Tima Burtona teško da bi itko prenio bolje od Johnnyja Deppa. Deppova ustrajnost u iskazivanju osamljenosti i alijeniranosti neshvaćenog pojedinca tako se organski spaja s Burtonovom neprestanom čežnjom za isticanjem uvrnutog. U ovoj fantazmagoričnoj drami Depp glumi androida Edwarda. Edward u velikom dijelu podsjeća na čovjeka, no odaju ga oštri metalni zupci nalik škarama koji mu služe umjesto prstiju. Nakon nesretne smrti njegova tvorca, Edward ostaje zaključan i zaboravljen, sve dok slučajno ne dođe u kontakt s ljudima koji će ga prigrliti k sebi. Razni konflikti Edwarda i njegove surogat obitelji s ostatkom društva jedan su od vodećih motiva filma. Kroz film, Edward će nam pomoći shvatiti kolika je cijena slobode, koliko je teško biti drugačiji i što to zapravo znači voljeti nekoga.

 

Foto: Screenshot

 

 

Vrijedi spomenuti: 
Sweeney Todd: The Demon Barber Of Fleet Street
Alice in wonderland
Finding Neverland 
Charlie and the Chocolate Factory

Blow

 

Tekst napisao: Dominik Vadas

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)