RETRO RECENZIJA: NESTAJANJE – da si malo mršaviji, ne bi ni postojao

REDATELJ: Brad Anderson
GLAVNE ULOGE: Christian Bale, Jennifer Jason Leigh, Aitana Sánchez-Gijón, John Sharian
TRAJANJE: 101 minuta
NAZIV ORIGINALA: The Machinist 

 

Nestajanje je film tmurnog, sivog koloringa. Odmah je postavio ton prljavog, nezanimljivog života glavnog karaktera. Film cilja ka tome da istraži um i psihološke dubine Trevora Reznika (Christian Bale). U nekim dijelovima  osjećate nelagodu i neudobno vam je dok posmatrate dubine šizofrenog uma glavnog karaktera. Usudio bih se reći da je režiser Brad Anderson putem ovog psihološkog trilera pokušao izjaviti svoju ljubav prema djelima Dostojevskog i cijelog idealizma Njegovih karaktera i samih romana. 

Čak i glavni lik filma ima polu-rusko ime. Inspiracija Dostojevskim je itekako bila primjetna u filmu.

Trevor Reznik (Christian Bale) je usamljen čovjek prosječnog života koji često odlazi u bar gdje komunicira s konobaricom Marie (A. Sanchez-Gijón). Radi kao mašinista, na tom poslu uočava čudnog, nepoznatog čovjeka koji ga ometa tokom rada. 

Ono sto njega izdvaja je kronična insomnija od koje pati godinu dana. Nesanica ga tjera da učini mnoge stvari.

Nakon nesreće na poslu (za koju smatraju Trevora krivim), on pokušava da prebrodi grižnju savjesti koja ga proganja od dana tog incidenta. Zapravo, Trevor ima mnogo više na svom umu, i pokušava razotkriti prave razloge njegovog psihičkog stanja. Misli da je uzrok nesreće smetnja nepoznatog radnika kojeg viđa na poslu. Cijela situacija sa tim slučajem ga progoni nesanim noćima.

Gledano kroz analizu karaktera i njihova djela, “Nestajanje“ definitivno možemo svrstati u vrh psiholoških trilera. 

Ne samo da bih ovaj film okarakterizovao kao triler, nego i neku vrstu horora. Nerijetko se javljaju scene sa uznemirujućim slikama i grafikom. Nije za one sa slabim stomakom

Um Trevora Reznika je prikazan kroz cijeli film kao očajni ponor okružen mrtvim tijelom koje samo što nije nestalo. Film je prepun hipnotizirajućih, očaravajućih scena. 

Kinematografija i nije nešto najljepše u ovome filmu. Ne trudi se biti lijepa, niti dramatična, nego realna. Uznemirujući faktor fotografije filma je sva ta realnost koja dolazi iz običnih kadrova koji se ne trude biti „filmski“ ili dramatični. Slika je uglavnom sivozelena što dodatno naglašava mentalno stanje glavnog lika. 

Muzika također oslikava strašnu atmosferu realnosti svijeta Reznika. Dobro se uklapa uz cijeli ton i temu cjelokupnog filma. Odaje neudobni osjećaj zarobljenosti u unutrašnjosti Trevora.

Nestajanje se može smatrati najvećim uspjehom režisera Brada Andersona, koji je u ovom filmu je odlično prikazao psihologiju jednog kompleksnog karaktera. Režija se ne izdvaja kao nešto individualno, ali su sve scene perfektno uklopljenje, davajući zbunjenost, nelagodu i uzbudljivost gledatelju.

Christian Bale (poznat kao kameleon glume), dokazao je da će uraditi sve za ulogu, pa čak se i pretvoriti u mršavog, jadnog radnika američke srednje klase.

„Nestajanje“ se svrstava u žanr analize lika, i podsjeća na psihološke trilere slične tematike, kao što su: Memento, Borilački Klub, Taksist, Donnie Darko, itd. 

Mislim da bi se svakom ljubitelju analiziranja karaktera i gledanja na svijet iz njihove perspektive dopalo i „Nestajanje“. 

 

OCJENA: 9

 

Tekst napisao: Faruk Ikanović

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)