RECENZIJA: CLIKBAIT

AUTORI SERIJE: Tony Ayres, Christian White

GLAVNE ULOGE: Betty Gabriel, Zoe Kazan, Phoenix Raei, Adrian Grenier, Jaylin Fletcher

TRAJANJE: osam epizoda

 

Nakon pet milijuna pregleda – umirem… 

 

… lajtmotiv je nove Netflixove limitirane serije u osam epizoda, premijerno prikazane 25. kolovoza ove godine. Mračna, napeta i s neočekivanim zapletima, od svog prikazivanja ne silazi s top deset Netflixovih najgledanijih naslova. Produkcijski je izuzetno nalik seriji Black Mirror, seriji čiji su bizarni zapleti podijelili kritiku i publiku. Naime, ova bi serija mogla proći kao epizoda Black Mirror gdje gledatelj na kraju ostane šokiran, ali zadovoljan viđenim. 

Najjači adut serije svakako je činjenica da su sedam od osam epizoda nazvane po likovima, stoga je svaki lik dobio veliku minutažu i priliku da se gledatelj poistovjeti s njim. Karakteristika takve produkcije svakako jest ta da je svaki lik u jednom trenutku bio osumnjičen, a odnos među likovima mijenja se iz epizode u epizodu. Osma epizoda nosi naslov The Answer, uvodeći gledatelja u nove teorije zavjere i novi splet okolnosti. 

Nick i Sophie imaju sretan brak i gotovo idiličan život. S dvojicom sinova i članovima šire obitelji koji ih vole, čini se kao da im nitko ništa ne može. Njihovu idilu povremeno narušava problematična sestra Pia, crna ovca njihove obitelji. Kada se na majčinom rođendanu brat i sestra posvađaju, Pia odlazi u klub gdje svađu s bratom pokušava utopiti u potocima alkohola i obilju droge. Pia koristi aplikaciju za upoznavanje gdje, nakon šmrkanja kokaina u toaletu kluba, pronađe idealnog muškarca, no nažalost, mobitel joj upada u WC školjku. Iako se čitatelji ovih redaka vjerojatno pitaju zašto je takav podatak uopće vrijedan spomena, vjerujte, pokazat će se jako bitnim za radnju. Mamurna, Pia ujutro dolazi na posao gdje joj jedan pacijent pokazuje novi video koji je izašao na društvenim mrežama. Na tome videu Pia ugleda pretučenog čovjeka koji na papiru drži napisano: Kada ovaj video dosegne pet milijuna pregleda, umirem. Zlostavljam žene.

Foto: Netflix

Broj pregleda povećava se iz stotinke u stotinku, a Pia u tom videu prepoznaje svoga brata Nicka. Kada Pia i Sophie shvate da se Nick nikome nije javio od jutros, počinje naizgled unaprijed izgubljena bitka s vremenom. Kada Nickova obitelj obavijesti policiju, glavni detektiv na Nickovom slučaju postaje detektiv Amiri, koji je ujedno trebao biti Pijin one night stand, no njoj je mobitel upao u WC školjku (rekla sam vam da je bitno). Prvi zaokret u radnji svakako predstavlja trenutak kada Nickov slučaj prerasta iz nestale osobe u slučaj ubojstva. Sophijin idilični život koji je gradila s Nickom pretvara se u kaotičan svijet laži, nemorala, preljuba, obiteljskog nasilja i skrivenih tajni. 

Tijekom prve epizode, likovi djeluju izuzetno jednodimenzionalno. Funkcioniraju po načelu dobar – loš. No, to se promijeni već na početku druge epizode. Pia, Nickova sestra (Zoe Kazan) u prvoj je epizodi toliko iritantna da to graniči s glupošću, no kada postane jasno kako će učiniti sve da spasi brata te da njezino ponašanje nije bez razloga, lik postaje simpatičniji, a Pia preuzima ulogu atipične junakinje serije. Isto vrijedi i za lik detektiva Amirija (Phoenix Raei) koji nasuprot Pije djeluje kao klasični junak policijskih serija. Kako epizode odmiču, na površinu izlaze sve mane njegove osobnosti, pa se saznaje kako Amiri želi Nickov slučaj, koji je medijski popraćen, iskoristiti za vlastito napredovanje te da ne preže ni pred čim. Nakon svih osam epizoda, jedini jednodimenzionalni lik ostaje novinar Ben Park (Abraham Lim) koji je oličenje svega najgorega u novinarskoj profesiji. 

Nakon pet epizoda serije, glavna premisa jest da ljudi objavljuju previše osobnih stvari na društvenim mrežama, a jedna kriva objava može izazvati katastrofalne posljedice. U posljednje tri epizode ta premisa postaje slojevitija, pa se tako provlači pojam izdaje te se postavlja pitanje koliko zapravo svaki naš postupak utječe na živote drugih ljudi. Je li cijeli naš život, čak i naša smrt, samo nesretni splet okolnosti?

Clickbait je clickbait u pravom smislu te riječi. Prikuje gledatelja pred male ekrane, a ništa zapravo nije onako kako se čini. 

 

OCJENA: 7

 

Tekst napisala: Dora Ivković

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)