Naslovnica (Top) liste NAJBOLJE PLESNE SCENE U FILMOVIMA (prvi dio)

NAJBOLJE PLESNE SCENE U FILMOVIMA (prvi dio)

588
0
Foto: Screenshot

Ples, ples, ples – veliki je broj plesnih scena koje su zauvijek ostale u kolektivnom pamćenju ljubitelja filma. GOODTALKING Vam donosi prvi u seriji tekstova najboljih i najpoznatijih plesnih/filmskih scena:

 

Vincent Vega i Mia Wallace (John Travolta i Uma Thurman) – Pakleni šund (Pulp Fiction) 1994

Prva, ali ne i jedina plesna scena u kojoj je jedan od glavnih aktera John Travolta. Nakon godina krize u karijeri Travoltu je uskrsnuo Quentin Tarantino odnosno njegova interpretacija Vincenta Vege u “Paklenom šundu”. Vincent je plaćeni ubojica koji na zamolbu šefa Marsellusa izvodi njegovu suprugu na večeru. Tijekom večeri Mia i Vincent nastupit će na plesnom natjecanju i, naravno, pobijediti uz Chuck Berryja i “Never Can Tell“. No, to je tek početak njihovog druženja…. Take it Away !!!

 

 

 

Tony Manero (John Travolta) – Groznica subotnje večeri (Saturday Night Fever) – (1977)

Ostajemo još malo kod Travolte, ali se vraćamo u 1977. godinu. Godinu kada je Travolta nastupioi u “Groznici subotnje večeri” Johna Badhama. Glumac interpretira Tonyja Manera, devetnaestogodišnjaka iz Brookylna koji neizvjesnost budućnosti i nezadovoljstvo sadašnjošću liječi na plesnom podiju. da, Tony odnosno Travolta je plesni kralj – u filmu postoji nekoliko sjajnih plesnih trenutaka, a za ovu priliku ona u kojoj Manera prate Bee Gees i “You Should be Dancing”.

 

 

 

Donna (Gabriel Anwar) i Frank Slade (Al Pacino) – Miris žene (Scent of a Woman) – (1992)

Pukovnik Frank Slade odlučio je staviti točku na i vlastitog života, ali prije toga odlazi zajedno sa skrbnikom Charliejem u New York kako bi još jednom osjetio ovozemaljska zadovoljstva. U jednom trenutku pukovnik će zaplesati tango s lijepom Donnom jer tango je život a život je tango. Jedna od najdomljivijih scena u filmu koji je Pacinu (konačno) donio i Oscara.

 

 

Baby Houseman (Jennifer Grey) i Johnny Castle (Patrick Swayze) – Prljavi ples (Dirty Dancing) – (1987)

Baby Houseman stiže na odmor u društvu strogih roditelja i čini se kako će praznici biti…dosadni i rutinski. Krivo, spletom okolnosti Baby će upoznati učitelja plesa Johnnyja – uskoro postaje njegova plesna partnerica, ali i njegova ljubav. Smješten u 1963. godinu “Prljavi ples” je film koji, godinama i desetljećima nakon premijere ima veliku popularnost. Jer nobody puts Baby in a Corner – više je plesnih scena koje se pamte u filmu, ali ipak najsnažniji dojam ostavlja finale filma uz pjesmu “The Time of my Life” Billa Medleyja i Jennifer Warnes.

 

Tina (Rosie Perez) – Učini pravu stvar (Do The Right Thing) – 1989

Veliki lajavac i brbljavac, ljubitelj košarke i nesumnjivo daroviti filmaš Spike Lee godinama, s više ili manje uspjeha, isporučuje nove filmove. Ipak, teško se oteti dojmu kako Lee nikada nije bio toliko dobar, suptilan i konkretan kao 1989 godine kada je prema vlastitom scenariju režirao dramu “Učini pravu stvar”. Lee majstorski oslikava vrući dan u Brooklynu koji polako, ali sigurno (kako se bliži kraju) klizi u katastrofu. Film počinje eksplozivnom scenom plesom Rosie Perez uz zvuke, nismo ni sumnjali, rap legendi okupljenih pod imenom “Public Enemy” – “Fight the Power”

 

Joe (Tom Hanks) – Joe protiv vulkana (Joe Versus the Volcano) – (1990)

Početkom devedesetih Tom Hanks se pozicionirao kao jedan od najzanimljvijih i najboljih komičara nove generacije. Iza njega su bili “Veliki” i “Turner & Hooch” – teško je bilo predvidjeti da će Hanks izrasti u tako svestranu glumačku zvijezdu kao što je danas. “Joe protiv vulkana” je komedija u kojoj Joe iz naslova filma (Hanks) nakon saznanja da boluje od neizlječive bolesti daje otkaz i namjerava ostatak života živjeti kao kralj i svoju životnu priču skončati skakanjem u utrobu vulkana Waponi Woo. Zapravo, kad bolje razmislim…ovo nije samo komedija već film snažnu poruku – pobjegnite kada možete iz ureda i obaveza i uživajte u životu jer reprize nema. U jednom trenutku filma Joe će na otvorenom moru zaplesati (onako kao Forrest Gump) uz taktove The Deel Vikingsa i njihove “Come and Go With Me”

 

Elizabeth (Kim Basinger) -Devet i pol tjedana (Nine 1/2 Weeks) – 1986

Erotska drama redatelja Adriana Lynea spojila je velike zvijezde osamdesetih – Kim Basinger i Mickeyja Rourkea. Slučajni susret likova koje oni interpretiraju (Elizabeth i John) dovodi do fatalne privlačnosti koju je nemoguće kontrolirati. U jednom trenutku božanstvena Kim izvodi striptease koji prati Joe Cocker i ” You Can Leave Your Hat On”. Ostalo je, znamo svi, povijest….

 

Santanico Pandemonium (Salma Hayek) – Od sumraka do zore (From Dusk Till Down) – (1996)

Nakon uspješnog prelaska američko-meksičke granice Seth i Richard Gecko, kriminalci s potjernice u društvu obitelji koju su oteli sjedaju u noćni klub “The Titty Twister” i čekaju zoru. U međuvremenu slijedi nastup Salme Hayek koji se ne zaboravlja. Poznata je Tarantinova sklonost ženskim stopalima – ovdje je filmaš, čini se,  sam sebi napisao scenu u kojoj će proučiti Salmino. U pozadini slušamo Tita & Tarantulu i “After Dark”.

 

Jake & Elwood (John Belushi & Dan Aykroyd) – Braća Blues (Blues Brothers) – 1980

Kultni film iz 1980. godine redatelja Johna Landisa prati Jakea i Elwooda u božjoj misiji spašavanja sirotišta u kojem su odrasli. Braća moraju nabaviti 5000 dolara u roku 11 dana ili se sirotište zatvara. Pokojni Belushi i Dan Aydroyd izvrsni su u glavnim ulogama – njihovi plesni ujedno su i trenuci kada pjevaju jer Everybody Needs Somebody To Love.

 

Nastavak, drugi dio pregleda čitajte uskoro…..

Prethodni članakHBO MAX USKORO U EUROPI !!!
Sljedeći članakPRVI POGLED: MATRIX: USKSRNUĆA
Filmofil i serijofil, bivši videotekar koji je pogledao tisuće filmova. Puni krug filmofilstva koji je počeo u lokalnom Domu kulture, nastavio se u gradskim kino dvoranama i videotekama zatvoren je nastankom portala Goodtalking kao i osnivanjem Udruge Filmofil (postoje i Goodtalking grupa te stranica na istoj društvenoj mreži) gdje svakodnevno sa suradnicima piše o filmovima i serijama. Bez žutila, prepisivanja i clickbait naslova bez sadržaja. Goodtalking je postalo i ostalo najbolje mjesto za sve ljubitelje filma i serija - potvrdili korisnici.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime