Naslovnica Aktualno RECENZIJA: ULICA STRAHA, 2. DIO: 1978

RECENZIJA: ULICA STRAHA, 2. DIO: 1978

971
0
Foto: Netflix

REDATELJ: Leigh Janiak

GLAVNE ULOGE: Sadie Sink, Emily Rudd, Ryan Simpkins, McCabe Slye, Kiana Madeira, Brandon Spink, Benjamin Flores Jr.

TRAJANJE: 109 minuta

NAZIV ORIGINALA: Fear Street: 1978

 

Nemoguće. Ne možete je zaustaviti.” – Cindy

 

Nakon što je prvi dio horor trilogije “Ulica straha” privukao pažnju gledatelja “Netflix” je nastavio izbacivati nastavke kako je i planiran – svaki tjedan horor jedan. Prvi je film čija je radnja smještena u 1994. godini bio je pri samom vrhu najgledanijih “Netflix” sadržaja u tjednu koji je iza nas. No, vremena za odmor nema – drugi dio je pred nama i otkriva nove tajne iz krvave prošlosti gradića Shadysidea poznatog pod kao Metropola ubojstava SAD-a…

Podsjetnik na događaje zbog kojih je Shadyside dobio status Metropole – u gradu se, tijekom više stoljeća, pojavljuju masovni ubojice i odnose živote. Službena objašnjenja govore o ljudima koji su izgubili razum i počeli ubijati no prava je istina drugačija i kompliciranija. Godine 1666. Sara Fier je proglašena vješticom i ubijena. Od tog trenutka vještica opsjeda stanovnike Shadysidea i pretvara ih u ubojice. U prvom filmu gledamo masakr u trgovačkom centru i pokušaj grupe klinaca da ostanu živi unatoč vještičjoj kletvi. Neki od njih su izbjegli smrt, ali Sara Fier se ne predaje – Sam je opsjednuta i jedina koja može dati odgovore je Cindy Berman. Cindy je 1978. godine preživjela pohod ubojice u kampu “Nightwing” i može dati neke odgovore oko Sare Fier i pomoći tinejdžerima da prežive…

Nakon kratkog uvod koji se odigrava u 1994. godini, nastavak nas vraća u 1978. i tamo ostaje do posljednjih trenutaka filma. Novo vrijeme radnje i novo okruženje u kojem se odigrava radnje donosi neke nove posvete i podsjećanja kada je o horor žanru riječ.

Foto: Netflix © 2021

Kamp se odigrava u ljetno vrijeme – škole nema i počinju pripreme za “Rat boja”, tradicionalni obračun koji označava rivalstvo između škola. Klinci su, većinom, poslušni, ali neki od njihovih odgajatelja i vođa nisu toliko koncentrirani na posao već jedni na druge. Konzumiraju lake droge uz dodatak seksa i nešto rock n’rolla – idealna i često viđena meta ubojica u hororima.

Kamp i klinci na meti ubojice detalji su koji drugi dio “Ulice straha” predstavljaju kao, između ostalog, posvetu hororu “Petak 13” (radnja filma se odigrava 1978. dok je prvi film “Petak 13” serijala snimljen 1980. godine). Pamela i Jason Voorhees nisu jedine horor ikone koje su dobile posvetu u filmu – u jednoj od scena redateljica Janiak daje efektno podsjećanje na “Carrie” Briana De Palme. Poznavatelji filma brzo će prepoznati o kojoj je sceni riječ – spomenuti detalji nisu jedine posvete hororima iz prošlosti, ali su najuočljivije i najzanimljivije.

U prvom je filmu redateljica, uz napete i krvave scene, puno pažnje posvetila mlađahnim protagonistima filma. Takav se pristup nastavlja u nastavku – od odrastanja u metropoli ubojstava (izvrsna scena u kojoj jedna od glavnih junakinja pokazuje rane na ruci uz opasku kako je riječ o cijeni odrastanja u Shadysideu) do stvaranja prijateljstava i ljubavi u najekstremnijim mogućim uvjetima, “Ulica straha: 1978” (kao i prvi film) nije i ne želi biti samo horor u kojem teku rijeke krvi već daje pažnju likovima. Naravno, u pozadini je i intrigantna, nadnaravna priča o kojoj se, kako minute filma odmiču, sve više otkriva.

Foto: Netflix © 2021

Glumačka ekipa (ponovo) je odradila dobar posao (posebno kada je o mlađim glumcima riječ). Kao i prvi film tako i nastavak ima glumačku poveznicu sa serijom Stranger Things – riječ je o Sadie Sink koja u filmu interpretira Ziggy Berman dok je u seriji pamtimo kao Max.

Središnji dio horor trilogije “Ulica straha” nastavlja u pravom ritmu – iako se radnja vratila u prošlost redateljica Janiak se izvrsno snalazi u novom okruženju i novom vremenu u kojoj se odigrava radnja filma. Nastavak završava s velikim, ogromnim cliffhangerom – s nestrpljenjem se očekuje i završno poglavlje trilogije koje daje odgovore o sudbini Sare Fier. Odgovore koje ćemo pronaći u 17. stoljeću…

 

OCJENA: 7

 

 

Prethodni članakRECENZIJA: BIJEG IZ NEW YORKA – 40 godina od premijere
Sljedeći članakEMMY 2021: NOMINACIJE
Filmofil i serijofil, bivši videotekar koji je pogledao tisuće filmova. Puni krug filmofilstva koji je počeo u lokalnom Domu kulture, nastavio se u gradskim kino dvoranama i videotekama zatvoren je nastankom portala Goodtalking kao i osnivanjem Udruge Filmofil (postoje i Goodtalking grupa te stranica na istoj društvenoj mreži) gdje svakodnevno sa suradnicima piše o filmovima i serijama. Bez žutila, prepisivanja i clickbait naslova bez sadržaja. Goodtalking je postalo i ostalo najbolje mjesto za sve ljubitelje filma i serija - potvrdili korisnici.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime