NETFLIX – (još) šest serija koje vrijedi pogledati

Nakon prvih deset Netflix serija koje treba pogledati stiže drugi dio GOODTALKING pregleda serija koje su vrijedne Vaše pažnje i mogu se pronaći na “Netflixu”. Prvi dio pregleda najčitanija je objava u kratkoj povijesti portala Goodtalking što dovoljno govori o popularnosti serija kao i potrazi za novim, neistraženim projektima. U drugom dijelu pregleda nalaze se sljedeće serije:

 

DELHI CRIME (2019)

Autor serije: Richie Mehta

Trajanje: 1 sezona, sedam epizoda

Prvi puta je u ovoj rubrici odnosno na portalu preporuka serija koja dolazi iz Indije. Priča serije temelji se na istinitim događajima iz 2012. godine – Jyoti i njen dečko nakon odlaska u kino ukrcaju u autobus. Javni prijevoz baš i nije javni – ekipa na koju je par naletio dovest će do tragičnih događaja . Riječ je o šestorici kriminalaca koji su ukrali autobus. Ubrzo nakon ulaska mladić je pretučen, Jyotti je silovana i mučena na način koji je teško opisati. Žrtve su izbačene iz autobusa i nakon što su pronađene New Delhi je eksplodirao – počinju prosvjedi kako bi se pronašli krivci, ali i protiv korupcije u policiji, sudstvu…

Tražeći podatke o slučaju koji serija obrađuje u mnogim se tekstovima može pročitati kako je riječ o “zločinu čije su posljedice promijenile” Indiju. “Delhi Crime” nije samo serija o stravičnom zločinu već prikazuje, secira i obrađuje mnoge segmente indijskog društva. Neki su kritičari seriju nazvali “indijskom Žicom” i može se reći kako su usporedbe itekako opravdane. Zapravo, najveća preporuka za gledanje serije je opravdana usporedba sa “Žicom”.

Foto: Netflix

LUPIN (2021)
Autor: George Kay
Trajanje: dvije sezone, 10 epizoda – potvrđena je treća sezona
Jedna od onih serija koja je nadmašila očekivanja i postigla veliku, ogromnu gledanost. Priča odnosno zaplet serije vrti se oko knjige u kojoj je glavni lik gospodin i lopov, majstor prerušavanja Arsene Lupin (Arsene Lupin nastao je početkom dvadesetog stoljeća iz pera francuskog pisca Mauricea Leblanc). Knjigu o Lupinu dječaku Assaneu poklonio je otac Babakar. Assane je knjigu pročitao više puta i ona će ostati jedna od uspomena na oca – Babakar je optužen za krađu ogrlice u vlasništvu bogatog Huberta Pellegrinija (on je i Babacarov poslodavac), osuđen je i zatvoren. Pritisnut priznanjem (koje je potpisao i zbog sina) za krađu koju počinio nije Babacar će izvršiti samoubojstvo i Assane ostaje sam. Dvadeset i pet godina kasnije Assane je odrastao i kreće u potragu za ljudima odgovornim za očevo samoubojstvo….Omar Sy izvrstan je u glavnoj ulozi – “Lupin” je serija koja je dinamična i zabavna, ali se bavi i ozbiljnim temama koji su dio svijeta u kojem živimo…

Photo: Netflix

UNORTODOX
Autorica: Anna Winger
Trajanje: jedna sezona, četiri epizode
S obzirom na trajanje (četiri epizode od pedesetak minuta), “Unortodox” se može pogledati u jednom danu (ili jednoj večeri). Serija koja svakako zaslužuje pažnju inspirirana je istinitom pričom Deborah Feldman koju je opisala u autobiografskoj knjizi. Autorica serije uzela je detalje iz knjige te je rekonstruirala život hasidskih Židova u New Yorku. Riječ je o zatvorenoj sekti koja živi prema vlastitim vjerskim pravilima izbjegavajući suvremeni način života. Glavna junakinja serije je Esther čiji je život prikazan kroz dvije linije pripovijedanja – prvi je njeno odrastanje u vjerskoj zajednici, dogovoreni brak te ulazak u dogovoreni brak. Iako serija ima tek četiri epizode detaljno se rekonstruira tradicija i način funkcioniranja vjerske zajednice za koju je vrijeme stalo. Glumačku ekipu predvodi izvrsna Shira Haas.

Foto: Netflix

COBRA KAI
Trajanje: tri sezone, trideset epizoda – najavljena je i četvrta sezona
Većina onih kojima su osamdesete godine prošlog stoljeća bile godine djetinjstva “Karate Kid” bio je jedan od važnijih i popularnijih filmova. Priča o tinejdžeru Danijelu koji prolazi obuku kod senseia Miyagija kako bi postao karate majstor i pobijedio lokalnog suparnika i naslinika Johnnyja. Danijel, naravno, pobjeđuje – uslijedili su nastavci i remake da bi se netko dosjetio kako bi, igrajući na nostalgiju, ali uz više originalnih ideja uskrsne priču o, danas, odraslim junacima osamdesetih. I to u serijskom formatu – ideja je u potpunosti uspjela. “Cobra Kai” prati živote Johnnyja i Daniela godinama nakon događaja u filmu – što se s njima dogodilo saznat ćete ako pogledate “Cobra Kai”.

Photo: Netflix

PROKLETSTVO KUĆE HILL (The Haunting of Hill House)
Autor: Mike Flanagan
Trajanje: jedna sezona, deset epizoda
Opisati radnju serije nemoguća je misija. Od dolaska u kuću, djetinjstva do odraslih dana redatelj opisuje sudbinu petero djece, majke i oca Crain. Bez obzira na česta skakanja iz jednog vremenskog razdoblja u drugo (treće…) i sedam članova obitelji Crain gledatelj nema nikakvih problema s praćenjem i razumijevanjem radnje. Izvrsna režija kompleksnu cjelinu čini lako gledljivom bez banaliziranja i(li) pojednostavljanja stvari – priča je podjednako posvećena svakom protagonistu posebno kao i obitelji u cjelini. Flanagan vješto, efektnim redateljskim minijaturama (šesta epizoda vrhunac je njegovog redateljskog umijeća) prelazi iz prošlosti u sadašnjost iz sadašnjosti u nedavnu prošlost – iz nedavne prošlosti na početak priče. Neki detalji priče počinju u jednoj, ali otkrivaju se u potpunosti tek nakon nekoliko epizoda. Zahtjevna i slojevita priča prikazana je na razumljiv i pregledan način. Serija je napeta, gleda se sa zanimanjem i prilično je nepredvidljiva. Vrlo dobru glumačku ekipu predvode Carla Gugino, Timothy Hutton, Mckenna Grace i Kate Siegel.

METODA KOMINSKOG (The Kominsky Method)
Trajanje: tri sezone, 22 epizode
Autor hit serija kao što su “Teorija velikog praska”, “Mladi Sheldon” i “Dva i pol muškarca” napisao je sjajnu kombinaciju drame, crne komedije i….života. Alan Arkin i Michael Douglas izvrsno funkcioniraju kao ostarjeli agent, točnije vlasnik agencije i glumac, točnije učitelj glume koji se nose s godinama, životnim gubicima, vremenu i običajima koji su potpuno drugačiji od onih iz njihove mladosti te problemima u funkcioniranju prostate. “Metoda Kominskog” sadrži sjajno napisane dijaloge kao i niz vrlo dobrih glumačkih minijatura. Zabavno, duhovito, razigrano, ali i aktualno i nabijeno emocijama.

Foto: Netflix

 

PRVI DIO Goodtalking pregleda Netflix serija koje vrijedi pogledati možete pronaći OVDJE 

Share

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)