RECENZIJA: BOSS LEVEL – akcijski beskrajni dan

REDATELJ: Joe Carnahan

GLAVNE ULOGE: Frank Grillo, Mel Gibson, Naomi Watts, Annabelle Wallis, Ken Jeong, Selina Yo, Rio Grillo

TRAJANJE: 94 minute 

 

“Vrijeme nikoga ne čeka.” 

 

Furiozno je početkom stoljeća u fokus ljubitelja filma ušao američki filmaš Joe Carnahan. Režirao je Carnahan, prema vlastitom scenariju, tmurnu, depresivnu i nervoznu kriminalističku dramu “Narc”. Glavne su uloge u realistično snimljenom filmu koji pokazuje naličje policijskog posla tumačili Ray Liotta i, danas pomalo zaboravljeni, Jason Patric. Film je postao veliki hit u tadašnjim videotekama i očekivanja od idućih redateljevih projekata bila su velika. Međutim,  iako je Carnahan snimio nekoliko zanimljivih naslova (Opstanak s Liamom Neesonom jedan je od njih) teško se oteti dojmu kako nije dosegnuo visoko podignutu ljestvicu očekivanja postavljenu nakon “Narca” (ili je ona možda bila previsoko postavljena?). Kako god bilo, Carnahan i njegova karijera idu dalje – veliki je izazov pred redateljem koji uskoro počinje snimati remake akcijskog remek-djela “Raid:Redemption” Garetha Evansa. Prije nego što racija zakuca na naša vrata u kinima imamo prilike vidjeti spoj akcije, znanstvene fantastike uz dodatak humora (nerijetko crnog) pod imenom “Boss Level”.

Glavni protagonist filma je bivši specijalac poznat pod imenom Roy Pulver. Roy je, poput Phila iz “Beskrajnog dana” ili Cagea iz žanrovski bližeg Na rubu budućnosti zarobljen u vremenskoj petlji i proživljava isti dan. Dan odnosno dani koji redovito završavaju njegovom smrću. Pulver ne zna tko su ubojice koje ga progone i zašto ga žele ubiti, ali spletom okolnosti i upornošću Roy počinje slagati kockice mozaika i polako otkriva zašto je na meti i što se dogodilo s njegovom voljenom Jemmom….

Photo: Hulu

I dok filmski djelatnici imaju problema s uspješnim prebacivanjem videoigara na film (filmovi inspirirani videoigrama su česta kino pojava, ali malo je uspjelih), Carnahan je krenuo u suprotnom smjeru. Njegov je film u mnogim detaljima preuzeo izgled i način funkcioniranja videoigre i redatelj nema namjeru sakriti takvu strukturu filma. “Boss Level” ne zanimaju novije, recentne videoigre već se odaje posveta legendarnim naslovima iz prošlosti (“Pac-Man”, “Streetfighter”…). Pulverova istraga o njegovom beskrajnom danu podsjeća na igranje videoigara u neka davna prošla vremena – svaki novo ponavljanje (igranje) glavnom protagonistu donosi informaciju više i napredak u otkrivanju istine. Često nakon toga Pulver, doslovno, gubi život i kreće ponovo. Sve do potpunog razotkrivanja i otkrića koje zahtjeva…. nastavak potrage…

Carnahanov film juri u dvije brzine – prva se odnosi na akciju i akcijske scene dok je druga nešto sporija i odnosi se Pulvera i njegovog odnosa s Joeom i Jemmom.

Akcijske scene su atraktivne i raznolike (možda ipak ima nade za remake “Racije”?). Carnahan ubija Pulvera na razne načine, ali i Roy se rješava protivnika koristeći različita oružja. Od metaka do hladnog oružja proizvedenog na Dalekom istoku. Uvjerljivosti akcijskih scena doprinosi i dojmljiv nastup Franka Grilla (Mel Gibson je tek sporedna figura filma). Grillo ima potencijala za postati old school akcijska zvijezda Hollywooda (u redu, Grillo je i do nastupa u “Boss Levelu” imao više zapaženih nastupa, ali većinom je riječ o sporednim ulogama) – glumcu koji većinu kaskaderskih vratolomija izvodi sam treba dati pravu ulogu u pravom (akcijskom) filmu. “Boss Level” je dobar primjer kako Grillo može biti uvjerljiva prva akcijska figura filma.

Photo: Hulu

Druga brzina odnosi se na otkrivanje većeg plana čiji je dio Jemma te odnosu oca i sina (Pulverov filmski sin Joe je i njegov sin u pravom životu – Rio Grillo ime je malog glumca). Carnahan je solidno uredio odnose između likova i njihovu motivaciju.

Osim videoigara posveta prošlim vremenima može se pronaći u spominjanju filmova iz prošlosti (“Indiana Jones”) kao i u izgledu nekih akcijskih scena (npr. scena napada helikopterom). Azijatkinja s katanom žestoka je i brutalna, ali i atraktivna protivnica Roya Pulvera koja dekapitacije i slične akcije katanom prati rečenicom koja se pamti: “Ja sam Guan Yin i Guan Yin je ovo učinila.”

O glumačkoj ekipi u tekstu je većinom sve napisano uz napomenu kako Naomi Watts nastupa u ulozi Jemme dok je Gibson korektan, ali ništa više od toga.

“Boss Level” razigrana je, atraktivna i, na trenutke, brutalna, većinom akcijska, filmska priča u kojoj se redatelj Carnahan ponavlja priču o beskrajnom danu (u ovom slučaju akcijskom) i daje posvetu videoigrama iz nekih davnih vremena. Film koji se, zbog dinamične režije, glavnom junaka i atraktivnih akcijskih scena, gleda s lakoćom i dobar je izbor za sve koji traže pravu (akcijsku) kino zabavu.

OCJENA: 7

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)