RECENZIJA: MONSTER HUNTER

REDATELJ: Paul W.S. Anderson

GLAVNE ULOGE: Milla Jovovich, Tony Jaa, Ron Perlman

TRAJANJE: 103 minute

 

U razdoblju od 2004. do 2016. godine dinamični redateljsko-glumački tandem Paul W.S. Anderson i Milla Jovovich vrijedno su i uporno redali su nastavke serijala “Resident Evil” temeljene na istoimenoj, popularnoj horor videoigri. Anderson i Milla Jovovich snimili su pet “Resident Evil” filmova (Anderson je tri filma režirao dok je u dva potpisan kao scenarist i producent – onaj prvi iz 2002. godine nije na popisu jer riječ o jedinom gledanja vrijednom filmu serijala) – bez obzira na to što je riječ o filmovima bez smislene priče i likova u kojima dominira CGI, Anderson i Milla nisu odustali. Godine 2016. serijal je, navodno, završio (neće biti veliko čudo ako priča o Alice i Umbrelli uskrsne u idućim godinama) “Posljednjim poglavljem”, ali redatelj i glumica pronašli su novu inspiraciju kada je o ekranizaciji videoigara riječ. “Monster Hunter” njihov je novi, zajednički, projekt koji je stigao u domaće kino dvorane…

Radnja filma počinje na onom svijetu. Ne, nije riječ o životu poslije života ili sličnim stvarima već je gledatelj upoznat da postoje paralelni svjetovi drugačiji od naših. U jednom od takvih prijevozna su sredstva veliki brodovi kakvi su kod nas korišteni prije 400-500 godina koji se kreću površinom koja je, većinom, pješčana. Jedan takav je napadnut od čudovišta, uspijeva pobjeći, ali na površini planeta ostaje jedan član posade. Povratak u naš svijet – grupa specijalaca negdje u pustinji traži nestale kolege. Ubrzo se nađu usred žestoke i nemilosrdne pješčane oluje i završavaju na onom svijetu. Nakon dolaska napadnuti su od moćnih čudovišta te zapovjednica Artemis i njeni vojnici počinju borbu za opstanak u nepoznatom okruženju….

“Monster Hunter” je, kada je o priči i likovima riječ, prazan i nezanimljiv film. Postoji uvod od desetak minuta i finale filma nešto dužeg trajanja – tek nakon sedamdeset, možda i više, minuta filma saznajemo što se događa na onom svijetu i tko su silna čudovišta koja silovito i neprestano napadaju glavne junake filma, prije svih, Artemis i Lovca odnosno Huntera, starosjedioca na planeti (onaj koji je ispao iz broda u uvodu filma). Andersonu su najvažnije akcijske scene, CGI i ostala čudesa kojima, ponovo, nastoji impresionirati publiku. Iako u prvim minutama akcija ne izgleda loše i privlači pažnju gledatelja ubrzo čitava priča postaje zamorna i naporna za gledanje. Anderson niže kratke rezove, ponekad uspori snimak i tako više od sat vremena. Lokacije su na površini i ispod površine onog svijeta – redatelj je uzore pronašao, između ostalih, u “Alien” serijalu, trilogiji “Gospodar prstenova” i seriji “Igri prijestolja. Ne može se reći da neke od scena nisu atraktivne za gledanje na velikom platnu, ali Anderson nema mjeru, ponovo pretjeruje i film čini teško izdržljivim.

Photo: Screenshot

Pisac ovih redaka nije se susreo s videoigrom “Monster Hunter” pa ne može suditi koliko su likovi (fizički, jer svaka druga definicija protagonista ne postoji) vjerno preneseni na film. Iako je Milla Jovovich dobila vrlo zanimljive partnere oni su svedeni na jednodimenzionalne, nezanimljive likove. Interakcija između Mille i azijskog akcijskog virtuoza Tony Jaa je siromašna i neuvjerljiva – glumica po tko zna koji put ponavlja sličnu ulogu dok Jaa nije pokazao gotovo ništa od svojih vještina zbog kojih je jedan od omiljenih likova ljubiteljima akcije. Međutim, Jaa je najmanje kriv zašto lik kojeg interpretira ostavlja takav dojam. U filmu se pojavljuje i Ron Perlman – uvijek rado viđen lik ne može spasiti stvar. Admiral, lik kojeg Perlman interpretira izgleda poput protagonista iz bajke braće Grimm…

Osim beskonačnog nizanja akcijskih scena, “Monster Hunter” sadrži i nekoliko vrlo osebujnih trenutaka i likova. Posebno je zanimljiv Palico koji izgled poput nekog dalekog rođaka mačka u čizmama….

Akcija, eksplozije i različita čudovišta ne mogu sakriti činjenicu kako je “Monster Hunter” nezanimljiv i zamoran projekt koji pripada među dva-tri najslabija filma u recentnoj kino ponudi.  Međutim, redatelj i scenarist Anderson neće odustati od projekta – završetak filma priziva nastavak. Hoće li se dogoditi saznat ćemo uskoro….

 

OCJENA: 3

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)