RECENZIJA: GODZILLA vs KONG – put u središte zemlje

REDATELJ: Adam Wingard

GLAVNE ULOGE: Alexander Skarsgard, Millie Bobby Brown, Rebeca Hall, Elza Gonzalez, Demian Bichir

TRAJANJE: 113 minuta

 

“Trebamo Konga. Svijet ga treba.” – govori znanstvenik Nathan Lind (Alexander Skarsgard) u traileru odnosno jednoj od scena filma “Godzilla vs Kong”. Da, svijet u filmu redatelja Adama Wingarda doista treba Konga, ali spomenute rečenice imaju i značenje u našem odnosno kino svijetu. Uzdrman koronom i suočen s brojnim odgodama svijetu kina potreban je blockbuster titanskih dimenzija, film u kojem priča i glavni protagonisti najuvjerljivije i najatraktivnije izgledaju na velikom platnu. Da, svijet, filmski, ali i ovaj naš svagdašnji, treba Konga, ali i Godzillu. Hoće li sudar titana postati komercijalni hit i dovesti publiku u svjetske kino dvorane saznat ćemo u danima i tjednima koji dolaze no već sada se može reći kako se potpuni i najefektniji prikaz sudara Titana može doživjeti u kino dvorani. Na velikom platnu…

Nakon događaja iz prethodnih filmova (Kong: Otok lubanjaGodzillaGodzilla 2: Kralj zvijeri ) Godzilla i Kong su postali nervozni. Otok Lubanje izoliran je od ostatka svijeta kako se Kong ne bi sukobio s Godzillom. Kong je u stalnom nadzoru poput sudionika u reality showu i nije oduševljen okruženjem. Jedina koja Konga razumije i koja može s njim komunicirati je djevojčica Jia. Na drugoj strani svijeta pojavila se Godzilla i, iz nepoznatih razloga, uništila postrojenja korporacije “Apex Cybernetics” koja je u vlasništvu Waltera Simmonsa koji Titane smatra neprijateljima. Nejasni motivi napada izazvat će paniku i sumnju u Godzillu kao prijatelja ljudi. Istovremeno, Kong je na putu prema Šupljoj zemlji, mjestu koje bi moglo biti njegov izgubljeni dom. Na pola puta do cilja konvoj brodova koji prevozi Konga napadnut je od strane Godzille. Obračun Titana počinje….

Iako je “Godzilla 2: Kralj zvijeri” bio najslabiji film novog monster serijala, realizacija “Godzille vs Konga” nije dolazila u pitanje. Prethodni filmovi bili su uvod u veliki obračun Titana koji su pokazali sklonost prema ljudskoj vrsti i želju za zajedničkim životom na jedinoj nam planeti. Očekivano, susret i obračun u filmu se dogodio, ali Kong i Godzilla nisu negativci već će zajedničkim snagama pokušati svladati neprijatelja koji je u potpunosti izmaknuo kontroli. Kontrolirati ga ne može niti onaj tko je odgovoran za njegov nastanak. Stvoritelj će životom platiti uskrsnuće vlastite ideje. O kome je riječ može se vidjeti i naslutiti u trailerima filma – bolji poznavatelji Godzilla svijeta iz prethodnih rečenica mogu zaključiti o kome je riječ iz prethodnih rečenica. Bez gledanja najave filma.

Photo: Warner Bros

Redatelj Wingard ne gubi vrijeme i gledatelju daje ono što od filma traži – više Godzille i Konga, njihovih obračuna, manje minuta za ljudske likove. Wingard je, većinom, ispraznio igralište od sporednih igrača (ljudi) i posvetio se glavnim, najvažnijim protagonistima filma – Godzilli i Kongu te raznim drugim čudovištima kao i umjetno stvorenom titanu koji se pojavljuje u finalu filma. Pristup idealan za ljubitelje spomenutih protagonista gigantskih proporcija koji izvrsno pogađa u suštinu priče – gospodari planeta nisu ljudi već Titani, divovi. O njima ovisi sudbina Zemlje i čovječanstva.

Film je ispunjen atraktivnim obračunima koji sadrže više spektakularnih scena. Kulminacija obračuna događa se u finalu filma kada Hong Kong postaje mjesto sukoba – grad koji nestaje pod silinom i snagom divova.

Zanimljivost filma je radnja na dvije razine – prva je površina Zemlje dok je druga njena unutrašnjost za koju se otkriva kako je povezana s Kongom i nudi mogućnost za život. Dvije razine su važne i za rasplet, kompromisno rješenje između Konga i Godzille. Titani su dojmljivo dizajnirani – izgledaju iznimno uvjerljivo te se kroz njihove postupke i izgled mogu pročitati motivi postupaka i tragovi karaktera. Da, akcijske scene i izgled titana glavna su snaga filma.

Priča i karakterizacija likova slabiji su dio filma, ali nisu bez zanimljivih detalja. Kong i Godzilla (po)vezani su s mlađim ženskim likovima (jednu interpretira Kaylee Hottie kojoj je “Godzilla vs Kong” prvo pojavljivanje na filmu – drugu svima poznata Millie Bobby Brown). Odnosi koji filmu daju emotivnu crtu – posebno kada je riječ o Kongu i Jiai. Film ponešto progovara o korporativnoj pohlepi koja vodi u (samo)uništenje, ekologiji, ispravnom korištenju prirodnih resursa. Teorije zavjere jednog podcastera pokazuju se točne i istinite – bez obzira na određene primjedbe i radnja nudi nekoliko zanimljivih trenutaka.

Unatoč nedostacima, “Godzilla vs Kong” ispunio je očekivanja – film je ispunjen akcijom i atrakcijom, spektakularnim scenama obračuna Titana. Izgled divova je impresivan i nakon dugo vremena u kino dvoranama možemo gledati film koji je idealan za gledanje na velikom platnu. Zabavan i atraktivan film koji se nije utopio u efektima svih vrsta već su efekti u službi filma. Blockbuster koji podsjeća na neka, ne tako davna, normalna kino vremena…

 

OCJENA: 7

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)