MICHAEL DOUGLAS: 10 ODABRANIH

Michael Douglas imao je neobičan uvod u glumačku karijeru. Prije najvećih glumačkih izvedbi Douglas mlađi osvojio je Oscara u kategoriji najboljeg filma za “Let iznad kukavičjeg gnijezda”. Velike zasluge za nagradu pripadaju Kirku – stariji je Douglas u kazališnoj predstavi glumio McMurphyja i otkupio prava na film “Let iznad kukavičjeg gnijezda”. Kirk je prepustio projekt Michaelu – razlozi su bili zauzetost drugim projektima, ali i godine zbog kojih su neki (Douglas mlađi je među njima) smatrali kako je Kirk prestar za glavnu ulogu u filmu. Na dodjeli 1976. “Let…” je trijumfirao u najvažnijim kategorijama (Douglas je nagradu podijelio sa Saulom Zaentzom) i na neki način je uvod u sjajnu glumačku karijeru Michaela Douglasa…

 

KINESKI SINDROM (The China Syndrome) – (1979)

Redatelj: James Bridges

Kombinacija drame, trilera i filma katastrofe prati televizijsku reporterku i snimatelja koji zabilježe incident u nuklearnoj elektrani. Incident je, zapravo, upozorenje, manji kvar koji bi mogao dovesti do fatalne nesreće. Televizijske postaje odbijaju emitirati snimku, glavni i odgovorni za rad nuklearne elektrane odbijaju bilo kakvo gašenje pogona i tvrde da opasnosti nema. Iznimke je inženjer Godell kojeg nitko ne sluša, ali on uzima stvar u svoje ruke…

Nominiran u četiri kategorije za nagradu Oscar “Kineski sindrom” je horor priča o nuklearnoj prijetnji koju mnogi pokušavaju negirati ili ignorirati. S obzirom na događaje u godinama nakon premijere film ima gotovo proročanski razvoj događaja. Douglas je dio glumačke ekipe u kojoj su i Jack Lemmon te Jane Fonda.

Photo: Screenshot

 

LOV NA ZELENI DIJAMANT (Romancing the Stone) – (1984)

R: Robert Zemeckis

Početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća pojavio se arheolog, istražitelj i profesor Indiana Jones koji je postao zaštitni znak kada je o avanturističkim filmovima riječ. Najbliže Indiani Jonesu u osamdesetima kada je o filmskoj pustolovini riječ je Jack Colton iz filmova “Lov na zeleni dijamant” i “Dragulj s Nila”. Colton odnosno Douglas postaje partner spisateljice Joan Wilder koja dolazi u Kolumbiju kako bi spasila otetu sestru. Otmičari traže kartu s blagom – Joan i Jack kreću u akciju, potragu za otetom, ali i za blagom.

Duhovito, razigrano uz dozu akcije i romantike “Lov na zeleni dijamant” pamti se i zbog vrlo dobre glumačke ekipe u kojoj, uz Douglasa, nastupaju Kathleen Turner i Danny De Vito.

Photo: Screenshot

 

FATALNA PRIVLAČNOST (Fatal Attraction) – (1987)

R: Adrian Lyne

Godina 1987. najbolja je u karijeri Michaela Douglasa. Dva filma koja se i danas redovito spominju u filmofilskim razgovorima. Prvi je psihološki triler “Fatalna privlačnost” u kojem Douglas interpretira obiteljskog čovjeka Dana Gallaghera. Gallagher ostaje sam za vikend, žena i dijete nisu u gradu i odvjetnik se upušta u ljubavnu avanturu s Alex. Za odvjetnika Dana, Alex je tek obična avantura, ali ona ne misli tako….

Veliki kino hit je dobio šest nominacija za “Oscara” (Glenn Close je morala osvojiti nagradu – pobjedu je odnijela Cher za nastup u filmu “Opčinjena mjesecom”), izazvao kontroverze i postavio nova pitanja kada je riječ o bračnoj nevjeri….

Photo: Getty Images

WALL STREET – (1987)

R: Oliver Stone

“Oscar” za Douglasa u ulozi Gordona Gekka, čovjeka koji je personifikacija svega onog lošeg kada je o kapitalizmu riječ. Gaženje preko ljudi, pohlepa kao opsesija i potpuno odsustvo empatije prema drugima (jer empatiji nema mjesta kada je financijskim igrama riječ) izvrsno je interpretirao Michael Douglas u ulozi investitora i financijskog igrača koji pleše na rubu zakona. Osim Douglasa u filmu Olivera Stonea nastupaju i otac/sin Sheen (Martin i Charlie).

 

CRNA KIŠA – (1989)

R: Ridley Scott

Godine 1990 “Crna kiša” osvojila je nagradu za najbolji strani film. Ne, nije riječ o “Oscaru” već o nagradi filmske akademije Japana. Radnja filma prati detektive iz New Yorka koji moraju službeno u Japan. Njihov je zadatak japanskim vlastima izručiti yakuzu Satoa. Spletom okolnosti Conklin i Vincent izučit će kriminalca kriminalcima – detektivi ostaju u Japanu kako bi ispravili grešku. Michael Douglas i Andy Garcia izvrsno funkcioniraju u ulogama detektiva koji moraju upoznati japanski način razmišljanja i života….

Photo: Paramount Pictures

RAT RUŽA (The War of the Roses) – (1989)

R: Danny DeVito

Nakon “Lova na zeleni dijamant” i “Dragulja s Nila”, redatelj Danny DeVito ponovo je spojio Douglasa i Kathleen Turner. “Rat ruža” nije pustolovina, ali ima ljubavnu priču. Tragičnu, ispunjenu humorom, ponekad i crnim. Film prikazuje raspad braka Roseovih – kao i kod mnogih sličnih slučajeva ništa se nije dogodilo preko noći već film prikazuje kako Barbara i Oliver Rose polako, ali sigurno odlaze u (samo)uništenje sve do završnog čina koji je tragikomičan.

Photo: Screenshot

 

SIROVE STRASTI (Basic Instinct) – (1992)

R: Paul Verhoeven

Did you kill Mr Boz, Miss Tramell?

I’d have to be pretty stupid to write a book about killing and then kill him the way I described in my book. I’d be announcing myself as the killer. I’m not stupid….

“Sirove strasti” ili “Basic Instinct” snimljen je 1992 godine i odmah nakon premijere film je podigao….malo je napisati prašinu. Redatelj Paul Verhoeven (“Robocop”, “Svemirski marinci… ) donio je u mainstream sirove strasti (eksplicitne scene seksa) i super inteligentnu i privlačnu. femme fatale kakva se rijetko može vidjeti u Hollywoodu. Ulogu Catherine Tramell prije Sharon Stone odbilo je 13 glumica, ali to više i nije važno, podatak za povijest – ona koja je na kraju dobila ulogu savršen je odabir. Onaj koji se morao nositi s neodoljivom Miss Tramell bio je detektiv Nick Curran kojeg je interpretirao Michael Douglas. Seks, napetost, kontroverza, šiljak za led, ubojstvo….sve navedeno i puno više, može se pronaći u “Sirovim strastima”. Erotski triler, jedan od najboljih…

Photo: Screenshot

 

DAN LUDILA (Falling Down) – (1993)

R: Joel Schumacher

“Dan ludila” priča je o psihičkom pucanju običnog čovjeka kojem je svega dosta i želi otići kući. Kroz putovanje gradom frustriranog D-Fensa  Schumacher se kritički dotaknuo američkog načina života. D-Fens je, zapravo, jedan običan tip koji više ne može podnijeti breme modernog čovjeka – okidač za pucanje je gužva u prometu, ali uzroci su puno dublji i kompleksniji. Douglas je izvrstan u glavnoj ulozi, vrlo dobar je i Robert Duvall. “Dan ludila” je priča o čovjeku s kojim gledatelj suosjeća bez obzira na njegove postupke…

Photo: Warner Bros.

 

IGRA (The Game) – (1997)

R: David Fincher

Kada bi se u filmografiji Michaela Douglasa tražio lik koji je najsličniji Gordonu Gekku onda je to Nicholas Van Orton iz “Igre” Davida Finchera. Orton je bogati, hladni bankar koji živi u nekom vlastitom svijetu. Svijetu koji se naglavačke okreće u trenutku kada mu brat Conrad za rođendan poklanja…igru. Igra počinje i Orton, ali i gledatelj više ne zna što je igra, a što stvarni događaji u bankarevu životu…

“Igra” je dojmljivo režiran film u kojem Douglas glumački dominira. U filmu nastupaju i Sean Penn, Deborah Kara-Unger i Armin Mueller-Stahl.

Photo: Everett Collection

 

TRAFFIC – (2000)

R: Steven Soderbergh

U Soderberghovom slojevitom prikazu rata protiv droge Douglas je izvrstan u priči o sucu koji postaje prvi čovjek SAD-a u borbi protiv meksičkih narkokartela. Robert Wakefield ima ogromnu moć i resurse za borbu (iako su oni manji od onih kojima raspolaže suprotna strana), ali rat gubi u vlastitom dvorištu. Njegova kći postaje ovisnica o cracku. 

Izvrsna uloga u izvrsnom filmu – Douglas je iznimno dojmljiv u ulozi čovjeka koji nastoji kontrolirati svaku situaciju, ali kao otac u tome ne uspijeva….

 

 

Spomenuti treba:

  • Duh i tama (1996)
  • Američki predsjednik (1995)
  • Zlatni dečki (2000)
  • Moj život s Liberaceom (2013)
  • Suci iznad zakona (1983)

Serije: 

Ulice San Francisca (1972 – 1976)

The Kominsyk Method (2018 – 2021)

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)