Naslovnica Aktualno RECENZIJA: VIDIM TE

RECENZIJA: VIDIM TE

1502
0
Photo: Saban Films

REDATELJ: Adam Randall

GLAVNE ULOGE: Helen Hunt, Jon Tenney, Libe Barer, Judah Lewis, Owen Teague, Sam Trammell

NAZIV ORIGINALA: I See You

TRAJANJE: 95 minuta

Stanovnici nepoznatog američkog gradića uznemireni su točnije prestravljeni otmicom dvoje maloljetnika. Istraga je pokrenuta, ali ne daje rezultata – jedan od detektiva koji pokušava pronaći nestale je Greg Harper. Kompliciranu istragu Gregu ne pojednostavljuje situacija u obitelji – supruga Jackie nedavno je pronašla utjehu u ljubavniku. Iako Jackie želi oprost i ostati u braku, Greg nije oduševljen – poseban prezir prema majčinoj nevjeri pokazuje njihov sin Connor. Bračna kriza tek je uvod u obiteljske probleme – u kući Harper počinju se događati neobjašnjivi događaji koji dodatno pojačavaju tenzije između članova obitelji….

“Vidim te” nije nikada stigao u kino dvorane – jedan od onih filmova o kojim se zna malo ili gotovo ništa i vjerojatno bi ostao nepoznat široj publici, ali streaming servis je odradio posao i “Vidim te” je dostupan. U redu, nije riječ o filmu koji zaslužuje najvišu moguću ocjenu, ali je riječ o vrlo zanimljivom filmu iz više razloga…

Najveći je izazov pisati o filmu “Vidim te” u što većoj mjeri izbjeći otkrivanje detalja o radnji. Riječ je o filmu koji u početnih četrdesetak minuta filma gledatelja vodi u jednom pravcu da bi se u drugom dijelu filma radnja, neočekivano, krenula u potpuno neočekivanom smjeru.

Ptičja perspektiva u uvodnim trenucima filma prikazuje šume oko gradića (kao da je o “Twin Peaksu” riječ). Dječak je otet i radnja seli u dom obitelji Harper. Dom koji, nema sumnje, pripada bogatoj obitelji, ali raskoš i višak kvadrata ne može sakriti činjenicu kako odnosi u Harper obitelji pucaju po šavovima – razlog je nevjera, možda i neke druge stvari iz prošlosti (jer mračne tajne iz davnih vremena važan su dio priče). Iako se čini kako događaji u obiteljskoj kući i otmice djece nisu povezane redatelj drži tenziju i napetost čitavo vrijeme trajanja filma. Razlog je u scenariju odnosno priči filma koja čitavo vrijeme gledatelja drži u neizvjesnosti i iščekivanju. Osjećaj nesigurnosti, nelagode i misao “kako ovdje nešto nije u redu i stvari nisu onako kako na prvu izgledaju” pojačani su vrlo dobro pogođenom glazbom i nadahnutim korištenjem kamere.

Photo: Saban Films

Prateći radnju glazba se opako poigrava sa živcima gledatelja. Ionako neugodna i neizvjesna atmosfera filma prožeta teškim temama (nestanak djece, kriza koja prijeti potpunim raspadom odnosa između članova obitelji…) dodatno se komplicira svakim taktom psihodelične glazbe. Način snimanja, rad kamere također su u službi priče filma i stvara jeziv ugođaj. Posebno su efektni nagli rezovi koji prekidaju radnju i vraćaju događaje u bližu prošlost, odgađaju objašnjenje važnih detalja filma…

Široka je lepeza žanrova koji se mogu pronaći u filmu “Vidim te”. Ovisno o trenutku filma , ali i gledateljevoj percepciji prepoznati se može (obiteljska) drama, film osvete, horor, (psihološki) triler…U prvom dijelu filma redatelj sugerira i paranormalne pojave i čudovišta. Čudovišta postoje, ali ne onakva kako se isprva čini. Još jedan detalj koji pokazuje kako je u filmu redatelja Adama Randalla teško predvidjeti razvoj događaja.

Najzvučnije glumačko ime filma je neprepoznatljiva Helen Hunt. Ne, nije neprepoznatljivost fizičkog izgleda sjajne glumice povezana s filmom, ali svakako doprinosi nelagodi i ugođaju filma. Bez obzira na to što je najpoznatije ime glumačke ekipe i činjenice da postupci lika kojeg interpretira izazivaju urušavanje obitelji Harper, Helen Hunt je u ipak u drugom planu. Ključni su detalji priče usmjereni prema muškim likovima odnosno glumcima – prije svih riječ je o Jonu Tenneyju (Greg Harper) i Owenu Teagueu u ulozi Aleca Traversa.

“Vidim te” je pravo, malo ugodno filmsko iznenađenje. Film u kojem se može pronaći tragovi više žanrova, nepredvidljiva je i efektno snimljena priča s neočekivanim raspletom. Ako se odlučite za gledanje filma očekujte neočekivano – to je, mora se priznati, i više nego dovoljan razlog za zagrebati ispod površine jednog gradića i jedne obitelji….

OCJENA: 7

 

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime