RECENZIJA: STJUARDESA

AUTOR SERIJE: Steve Yockey

GLAVNE ULOGE: Kaley Cuoco, Rosie Perez, Michiel Huisman, Michelle Gomez, Zosia Mamet

TRAJANJE: 1 sezona, osam epizoda

NAZIV ORIGINALA: The Flight Attendant

 

“Znaš kako je teško biti nevidljiv?” – Megan Briscoe

 

Dvanaest sezona ili 279. epizoda američka je glumica Kaley Couco uveseljavala gledatelje u popularnoj i mnogima dragoj seriji “Teorija velikog praska”. Kaley je bila Penny, susjeda, kasnije  djevojka na kraju priče i supruga znanstvenika Leonarda Hofstadtera te njegovog ekscentričnog i egocentričnog kolege Sheldona Coopera. Velika popularnost serije donijela je, logično, i veliku popularnost glumici koja je karijeru počela kao djevojčica u vrlo zanimljivim i poznatim projektima. Kao djevojčica Kaley je nastupila u epizodama serija “I to mi je neki život” i “Život na sjeveru” – desetogodišnja Couco bila je sporedna glumica u filmu “Virtuoznost” gdje su glavne glumačke role pripale Denzelu Washingtonu i Russellu Croweu. Nakon “Teorije velikog praska” glumica je posudila glas Harley Quinn u istoimenoj animiranoj seriji – nakon toga izašla je serija u kojoj je glumica prihvatila vjerojatno najzahtjevniji glumački izazov dosadašnje karijere. Ulogu Cassie Bowden.

Cassie Bowden je stjuardesa, radi za poznatu zrakoplovnu tvrtku i živi od leta do leta. Opterećena obiteljskim duhovima prošlosti Cassie ne razmišlja previše o budućnosti – kada ne radi većinu vremena provodi u društvu….votke. Nakon leta za Bangkok, Cassie završi u hotelskoj sobi s bogatim poslovnim čovjekom Alexom Sokolovim koji je bio putnik njenom letu. Ujutro, Cassie se budi pored mrtvaca – Alexu je prerezan vrat, ali stjuardesa se, pogađate, ne sjeća detalja prethodne noći. Cassie nastoji sakriti tragove svoje prisutnosti na mjestu zločina, odlazi na let i stiže u New York. FBI pokreće istragu i sumnja pada na Cassie koja pokušava pronaći odgovore uz pomoć prijateljice, odvjetnice Ani…

Iz prethodnih rečenica može se pročitati kako je “Stjuardesa” triler – žanrovski serija to doista jest. Imamo ubijenog Alexa, mamurnu Cassie koja se ne sjeća detalja prethodne noći i pitanje trenutka kada će policija saznati za ubojstvo i pokrenuti istragu. Međutim, triler je tek trećina žanrovskog koktela “Stjuardese” – serija sadrži priličnu količinu komedije (crni humor dio je priče) kao i drame, priče o djevojci, ženi čiji duhovi prošlosti opterećuju njenu sadašnjost i prijete njenoj budućnosti.

Photo: HBO

Ubojstvo Alexa i sve ono što se kasnije događa Cassie dio je velike priče, teške stotine milijuna dolara. Tko je ubojica i zašto je Alex ubijen ovaj tekst Vam otkriti neće, ali opisat će detalje o Cassie, glavnoj protagonistici serije. Ona je više anti, nego samo obična junakinja – njene postupke često je teško razumjeti i opravdati. Alkohol je njena svakodnevica – ne samo u trenucima krize (zapravo, kriza kod Cassie nakon ubojstva traje čitavo vrijeme pa će, sukladno situaciji, stjuardesa često posegnuti za votkom), Cassie je kaotična i neodgovorna, u trenucima psihotična (poput Dextera koji razgovara s ocem tako i Cassie razgovara s pokojnim Alexom) u probleme će uvaliti bliske osobe i često donosi krive odluke. Protagonistica koju nije jednostavno (za)voljeti (autori serije nisu željeli prilagođavati Cassie gledatelju i učiniti je simpatičnom ili ispravnom), ali, kako minute serije prolaze, tako stjuardesa postaje sve bliža gledatelju iz više razloga. Bez obzira na mane i neracionalne odluke Cassie je borac, točnije borkinja koja se ne predaje. Žena koja će zbog mana i kaotičnog života postati bliska gledateljici ili gledatelju. Jer upravo spomenuti detalji Cassie daju ljudskost, dokaz da je žena s problemima koja se našla u još većem problemu.

Način na koji je serija snimljena (od redateljskih vratolomija preko komunikacije između Cassie i pokojnog Alexa pa sve do flashbackova djetinjstva) nije uobičajen i vjerojatno će neke gledatelje iritirati ili natjerati da odustanu od gledanja nakon nekoliko epizoda. Međutim, stvari imaju smisla – život glavne protagonistice u takvom je neredu da drugačiji, pomaknuti prikaz njenih ludorija izvrsno odgovara radnji odnosno načinu života i karakteru glavne protagonistice serije.

Autor (Steve Yockey) i redatelji serije ležerni su i relaksirano pričaju priču čak i kada se mogu primijetiti određeni problemi u priči. Ipak, vrlo vješto su napravljena prebacivanja sa žanra na žanr – kada se priča fokusira na ozbiljnije detalje (npr. Cassieno djetinjstvo i korijeni njenog pretjeranog opijanja) radnja nije banalna i(li) razvodnjena nebitnim detaljima i lošim humorom.

Photo: HBO

Kaley Couco izvrsna je u glavnoj ulozi – ima tragova Penny u njenoj interpretaciji, ali glumiti Cassie Bowden je znatno zahtjevniji glumački posao (ili zadatak ako Vam je draže) koji je glumica vrlo dobro odradila. Ubojstvo i sve što se dogodilo nakon toga prilika je katarzu i pronalaženja najboljeg u sebi – uloga puno zahtjevnija nego što u uvodnim minutama izgleda (dojmljivu izvedba glavne glumice prepoznata je i kod nominacija za “Critics Choice Award” što je uvod u vjerojatne, daljnje nominacije – moguće i nagrade).

Najvažniji likovi (ako izuzmemo mrtvog Alexa i glavnog negativca) serije su žene i nije samo Caley Cuoco vrijedna spomena kada je o glumačkim izvedbama i zanimljivosti protagonistica riječ. Vrlo dobra je Zosieja Mamet u ulozi odvjetnice Annie kao i Miranda Croft u ulozi Michelle. Posebna priča je Rosie Perez u ulozi stjuardesine kolegice Megan koja zbog životne praznine i nedostatka uzbuđenja počinje špijunsku karijeru. Njena priča nije dovršena i vjerojatno će dobiti više prostora u najavljenoj drugoj sezoni.

“Stjuardesa” je serija koja se ne želi svidjeti svakom gledatelju ili gledateljici. Dio publike će doživljaje kaotične Cassie Bowden prigrliti i gledati s užitkom, ali vjerojatno će postojati i oni koji neće izdržati više od epizodu-dvije. Serija koja pokazuje kako Caley Couco glumački može puno više ponuditi od uloge Penny u “Teoriji velikog praska”. Zabavno, ponekad šašavo, ali nerijetko i prilično ozbiljno te životno.

OCJENA: 7.5

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)