NAJBOLJI FILMSKI OBRATI (drugi dio)

1. ISKONSKI STRAH (Primal Fear) – (1996)

 

REDATELJ: Gregory Hoblit

TRADEMARK: “I didn’t mean to hurt your feelings”

Debitantski nastup u dugometražnom filmu Edwardu Nortonu se dogodio 1996. godine. U trileru “Iskonski strah” (film je inspiriran istoimenom knjigom Williama Diehla) Norton je sporedna (točnije sporedne) uloga, ali prvi je nastup pokazao glumčev talent i potencijal. Norton odnosno Aaron optužen je za ubojstvo nadbiskupa Rushermana. Aaron je svojevrsni Dr. Jekyll iza kojeg se skriva Roy ili Mr.Hyde. Aaronu prijeti smrtna kazna, slučaj dobiva ogromnu medijsku pažnju i slučaj preuzima odvjetnik koji uživa na svjetlima pozornice – Martin Vail učinit će sve da oslobodi Aarona. Međutim, ono što će medijske scene željan odvjetnik doživjeti teško je predvidjeti. Norton je nominiran za “Oscara” – uz njega i Richarda Gerea u filmu nastupaju Frances McDormand i Laura Linney.

 

2. ŠESTO ČULO (The Sixth Sense) – (1999)

 

REDATELJ: M. Night Shyamalan

TRADEMARK: “I see dead people.”

Photo: Getty/Spyglass Entertainment

Veliki kino hit indijskog redatelja Shyamalana (redatelj je i scenarist filma) koji je nominiran u šest kategorija za nagradu “Oscar”. Priča filma prati osmogodišnjeg dječaka Colea koji može vidjeti i komunicirati s mrtvima koji šetaju među živima. Coleov slučaj preuzima dječji psiholog Malcolm Crowe koji uspije pridobiti dječakovo povjerenje i uvjeren je kako dječak boluje od shizofrenije, ali istina je bitno drugačija…

“Šesto čulo” je film izuzetno nelagodne i napetosti koju Shyamalan gradi čitavim trajanjem filma. Finale je potpuno nepredvidljivo i gledatelja ostavlja u nevjerici – ponovno gledanje otkriva kako redatelj vješto plete mrežu oko gledatelja i zadaje završni udarac u finalu filma. Fenomenalni Haley Joel Osment i Bruce Willis te Toni Collete također su razlog zbog kojeg je obrat u filmu efektan i iznenađujuć.

 

3. OLDBOY (Oldeuboi) – (2003)

 

REDATELJ: Park Chan-wook

TRADEMARK: “Revenge is good for your health, but pain will you find again.”

Photo: Tartan Films

Motiv osvete čest je u azijskim filmovima – jedan od najboljih dokaza je i “Oldboy” iz 2003. godine u kojem je osvetnik zapravo i predmet osvete. Slagalica filma je nevjerojatna i ono što čeka gledatelja i glavnog protagonista filma nemoguće je predvidjeti. “Oldboy” kombinira žanrove – drama, film osvete s akcijskim scenama, tragedija… sve navedeno i još više je redatelj Park Chan- Wook ubacio u briljantan film koji je mnoge zainteresirao za izvrsnu južnokorejsku kinematografiju. Film kojeg vrijedi pogledati više puta….

 

4. OBUČENA DA UBIJE (Dressed To Kill) – (1980)

 

Redatelj: Brian De Palma

TRADEMARK: “Don’t make me be a bad girl again”

Photo: Screenshot

Vrhunska je filmografija Briana De Palme – najčešće se uz američkog filmaša spominju naslovi poput “Lica s ožiljkom”, “Carrie”, “Pucanj nije brisan”, “Nedodirljivi”… “Obučena da ubije” ne spominje se često, ali riječ je o psihološkom trileru kojeg krasi napetost i neočekivan rasplet. Zaplet počinje ubojstvom (šokantna i brutalna, izvrsno režirana scena u liftu) – ubijena  je Kate Miller. Kamere su zabilježile izgled ubojice, postoji i svjedok ubojstva – mlađahna Liz Blake. I dok policija traga za ubojicom, sljedeća meta je upravo Liz…

Prethodne rečenice su tek mali detalj i radnje odnosno zapleta filma. Obrat i neočekivani identitet ubojice stiže u finalu filma – glumačku ekipu predvode Michael Caine, Angie Dickinson, Dennis Franz i Nancy Allen.

 

5. SLAGALICA STRAVE (Saw) – (2004)

 

REDATELJ: James Wan

TRADEMARK: “Oh shit, i’m probably dead”

 

Photo: Lionsgate

Mudri i racionalni ljudi kažu da se rješenje problema često nalazi blizu nas, ali ga ne vidimo zbog vlastite površnosti. Upravo se rješenje obrat nalazi pred gledateljima i dvojicom protagonista horora “Slagalica strave”. Film počinje scenom u napuštenom WC-u gdje upoznajemo dvojicu muškaraca na suprotnim krajevima prostorije lancima oko nogu. Između njih se nalazi mrtvac koji u jednoj ruci ima pištolj dok je u drugoj kasetofon. Oni ne znaju kako su se našli u prostoriji i pokušavaju pronaći način kako pobjeći. Kako vrijeme prolazi tako shvaćaju da su zapravo žrtve i mete serijskog ubojice poznatog pod imenom Jigsaw.

“Slagalica strave” prvi je i, kako to često biva, najbolji film horor serijala. U filmu, između ostalih, nastupaju Danny Glover, Dina Meyer i Leigh Whannell.

 

6. PSYCHO (Psiho) – (1960)

 

Redatelj: Alfred Hitchcock

TRADEMARK: “A boy’s best friends is his mother.”

Photo: Universal Pictures

Nevjerojatno zvuči podatak da je od premijere “Psiha” prošlo šezdeset godina. Jedan od najboljih filmova Alfreda Hitchcocka (konkurencija je vrlo jaka) jednako je jeziv i provokativan danas kao i u vrijeme premijere. Radnja filma prati Marion Crane, zaposlenicu agencije za nekretnine koja je ukrala 40 000 dolara i odlučila pobjeći u Kaliforniju. Na putu odluči prenoćiti u motelu pored puta – izbor prenoćišta je motel Bates kojeg vodi Norman Bates. Noćenje, točnije tuširanje u sobi motela posljednje je što će Marion učiniti…

Obrat u filmu odnosi se na identitet i sudbinu Normanove majke. Anthony Perkins briljantan je u ulozi Normana Batesa….

 

7. DEMONI (Les Diaboliques) – (1955)

 

REDATELJ: Henri-Georges Clouzot

TRADEMARK: I won’t have any regrets.”

Photo: Public Media

Michel Delassalle maltretira ženu Christinu. Delassalle zlostavlja ljubavnicu Nicole – jednog dana one će odlučiti prekinuti zlostavljanje i ubiti Michela. Uspavanog muškarca utopit će u kadi i baciti u bazen. Stvari se kompliciraju u trenutku kada Michel i Nicole otkrivaju kako je bazen, dan nakon ubojstva, prazan i da je leš nestao. Ubrzo počinje igra živaca i paranoja koja je podgrijana tvrdnjama kako je Michel viđen u gradu…

“Demoni” je triler u kojem ništa nije onako kako isprva izgleda – tjeskobna i zloslutna atmosfera proteže se čitavim trajanjem filma. Vrlo dobre glumačke izvedbe (Simone Signoret, Vera Clouzot i Paul Meurisse) pridonose uvjerljivosti filma. Hollywood je devedesetih godina prošlog stoljeća realizirao remake (Sharon Stone, Chazz Palminteri i Isabelle Adjani), ali daleko je od izvrsnog originala….

 

Prvi dio GOODTALKING izbora najboljih filmskih obrata možete pronaći OVDJE 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)