VIKEND TV PREPORUKE: 23.-25.10

PETAK, 20.10:

Htv 1, 20.10: Tri plakata izvan grada (Three Billboards Outside Ebing, Missouri) – (2017)

Dugo se nije pojavio film s više bijesa, tuge, nasilja i traumatiziranih likova kao što je “Tri plakata izvan grada”. Također, dugo se nije pojavio zabavniji i duhovitiji film od “Tri plakata izvan grada”. Da, McDonagh je snimio film natopljen crnim humorom kao komentarom i(li) sastavnim detaljem ozbiljnih tema, ljudskih sudbina u gradiću na kraju svijeta. Način na koji McDonagh odnosno protagonisti filma komentiraju ozbiljne životne, društvene teme originalan je i nesvakidašnji. Neke gledatelje će šokirati, mnoge nasmijati, dosta će ih se zamisliti nad viđenim, ali nitko ravnodušan ostati neće. Redatelj je inspiraciju za film pronašao u stvarnom životu – od ideje do realizacije prošlo je desetljeće, ali čekanje se isplatilo- “Tri plakata izvan grada” jedan je od najboljih filmova posljednjih godina u kojem možemo gledati izuzetne glumačke izvedbe (glavni glumački aduti filma su Sam Rockwell, Woody Harrelson i briljantna Frances McDormand).

 

SUBOTA, 21.10:

HTV 1, 22.15: Nestala bez traga (Gone Baby Gone) – (2007)

Godine 2007. Ben Affleck je odlučio početi redateljsku karijeru i snimiti dugometražni prvijenac. Odluka se pokazala kao pun pogodak – “Nestala bez traga” vodi nas u Boston i prati privatnog detektiva Patricka Kenzieja (još jedan Affleck, ovoga puta Casey) koji prihvaća očajnički poziv roditelja nestale djevojčice. Malena Amanda je nestala, policija nije pronašla nikakav trag i roditelji su odlučili angažirati Kenzieja. Potraga za Amandom istražitelja vodi u svijet podzemlja – u društvo najgorih lokalnih kriminalaca…

Dojmljiv kriminalistički ugođaj i vrhunska glumačka ekipa (Morgan Freeman, Ed Harris, Amy Ryan, Michelle Monaghan….) nose film. Affleckova redateljska karijere uspješno je počelo – kasnije potvrđena filmovima “Argo” i “Grad lopova”.

NEDJELJA, 22.10:

DOMA TV, 19.55: Tango & Cash (1989)

Jedan ne skida odijelo, pazi na izgled u javnosti. Drugi izgleda poput kvartovskog corner boya. Prvi je Ray Tango, drugom je ime Gabriel Cash. Različiti, ali slični – Tango i Cash su policajci, efikasni u poslu. Strah i vječita prijetnja kriminalcima. Spletom okolnosti Tango i Cash morat će raditi zajedno kako bi se suprostavili moćnom gangsterskom šefu…
“Tango & Cash” pravi je predstavnik buddy akcijskih komedija. Film nabijen akcijom i humorom u kojem se Stallone i Russell odlično nadopunjuju. Uz njih u filmu nastupaju kućanica i bond djevojka Teri Hathcer, Jack Palance i Brion James.

DOMA TV, 21.45: Otimači izgubljenog kovčega (Raiders of the Lost Ark) –  (1981)

Početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća, George Lucas je Spielbergu pokazao priču o profesoru arheologije koji se arheologijom bavi i van učionice. Spielberg je bio oduševljen pričom, Lucas je za pisanje scenarija angažirao Lawrencea Kasdana i Phillipa Kaufmana – za ulogu profesora izabran je Tom Selleck. Selleck je odustao zbog tv serije “Magnum” i Spielberg je angažirao Forda koji je bio favorit producenata filma. Ostalo je, znamo svi, povijest. Spielberg je (ponovo) ostvario veliki financijski uspjeh, publika je oduševljeno prihvatila Indianu – “Otimači izgubljenog kovčega” jedan je od najboljih pustolovnih filmova u povijesti. Zapravo pustolovni žanr se dijeli na vrijeme prije i poslije Indiane Jonesa. Uz odlične reakcije publike i većeg dijela kritike film je osvojio četiri “Oscara”. Snimljena su još tri nastavka – dva potrebna i dostojna prvog filma i jedan nepotreban i suvišan (“Kraljevstvo kristalne lubanje”).

HTV 2, 20.05: Planet majmuna (1968)

Znanstveno- fantastični klasik iz 1968. godine ima sjajan završetak koji ostavlja pitanja, ali i tjera na razmišljanje. Priča prati skupinu astronauta koji nakon svemirske nesreće stižu na nepoznati planet. Planet na kojem vladaju majmuni – ljudi su porobljeni i služe kao lovina ili za različita istraživanja…

Schaffnerov film govori o čovjekovom odnosu prema životinjskim vrstama – obrat je neočekivan, ali izvrstan. Zakucavanje na filmski način. Uz asistenciju Charltona Hestona.

Share

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)