Naslovnica Aktualno NAJAVA: FRANCIS AND THE GODFATHER – kako je nastao “Kum”

NAJAVA: FRANCIS AND THE GODFATHER – kako je nastao “Kum”

537
0
Photo: Promo

U jednom od intervjua pokojni je Stanley Kubrick izjavio kako je Kum” film s najboljom podjelom glumačkih uloga u povijesti. “Kum” je jedan od filmova koji je redovito na ili pri vrhu kada se biraju najbolji filmovi svih vremena. “Kum” je, većinom, pomirio kritiku i publiku – i jedni i drugi smatraju kako je riječ o remek-djelu sedme umjetnosti. Film je osvojio desetke filmskih nagrada i nešto manje od pet desetljeća nakon premijere potvrđeno je snimanje filma koji će zaviriti iza kulisa nastanka “Kuma”.

Any movie that Barry Levinson makes about anything, will be interesting and worthwhile.” – Francis Ford Coppola

Coppola je pozitivno reagirao na izbor Barryja Levinsona (“Kišni čovjek”, “Vrijeme osvete”…) za redatelja filma. Prema prvim najavama glavni protagonist filma bit će Francis Ford Coppola i njegova upornost da “Kum” postane baš onakav film kakvim ga poznajemo unatoč problemima i neslaganju sa šefovima. Tada tridesetjednogodišnji Coppola (isprva se kao redatelj filma spominjao Sergio Leone) inzistirao je, čak i po cijenu odustajanja od projekta, na glumačkoj ekipi koji nose film. Izbor glavnih glumaca je bio prilično kompliciran i zahtjevan posao kako za redatelja tako i za šefove “Paramounta”. Za ključnu ulogu Don Vita Corleonea šefovi studija su imali podužu listu kandidata. Na njoj su, između ostalih, bili i Anthony Quinn, George C.Scott i Orson Wells. U užem izboru su ostali Laurence Olivier, Marlon Brando i Ernest Borgnine. Olivier je zbog zdravstvenih razloga ubrzo odustao dok su u “Paramountu” favorizirali Borgninea. Zapravo željeli su bilo koga samo ne Branda koji je već tada stekao imidž “lošeg hollywoodskog dečka” zbog problematičnog, neodgovornog ponašanja na snimanju prethodnih filmova. Međutim, Coppola je bio toliko oduševljen Brandovom interpretacijom Corleonea na probama da je stao na stranu glumca, te je uspio nagovoriti šefove “Paramounta” da odaberu Branda. Tada malo poznati Al Pacino je izabran za ulogu Michaela Corleonea unatoč tome što ga producenti nisu željeli ponajprije zbog niskog rasta(?!). Coppola je u njegovom slučaju bio još žešći – prijetio je napuštanjem projekta ako se ne angažira Pacino iako mu je konkurencija bila vrlo jaka (Martin Sheen, Dustin Hoffman i Jack Nicholson). I na kraju treba spomenuti da je Robert Duvall (u filmu tumači Toma Hagena) izabran iako su za njegovu ulogu konkurirali i Paul Newman i Steve McQueen.

Coppola je, zajedno s Mariom Puzom, radio na scenariju – ako se dio priče oko snimanje “Kuma” prelije na film koji dolazi može se zaključiti da nas očekuje zanimljiv projekt, posebno za ljubitelje “Kum”. Kao članovi ekipe filma spominju se Oscar Isaac kao Francis Ford Coppola i Jake Gyllenhaal u ulozi Roberta Evansa, jednog od šefova “Paramounta” koji je imao drugačiju viziju “Kuma” od Coppole.

Datum premijere filma nije određen – očekuje se da bi film mogao doživjeti premijeru krajem 2021. ili početkom 2022. godine.

P.S: Vrijedi spomenuti kako Coppola radi na na novoj verziji trećeg “Kuma”. Verzija koja bi trebala izaći u prosincu imat će, prema redateljevim izjavama, drugačiji početak i finale filma kao i nekoliko preuređenih scena. 

 

Prethodni članakRECENZIJA: POLJA SMRTI – nulta godina opasnog življenja
Sljedeći članakPRVI POGLED: BORAT – drugi dio
Filmofil i serijofil, bivši videotekar koji je pogledao tisuće filmova. Puni krug filmofilstva koji je počeo u lokalnom Domu kulture, nastavio se u gradskim kino dvoranama i videotekama zatvoren je nastankom portala Goodtalking kao i osnivanjem Udruge Filmofil (postoje i Goodtalking grupa te stranica na istoj društvenoj mreži) gdje svakodnevno sa suradnicima piše o filmovima i serijama. Bez žutila, prepisivanja i clickbait naslova bez sadržaja. Goodtalking je postalo i ostalo najbolje mjesto za sve ljubitelje filma i serija - potvrdili korisnici.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime