Naslovnica Filmovi FILMSKE IKONE: BUD SPENCER I TERENCE HILL

FILMSKE IKONE: BUD SPENCER I TERENCE HILL

2414
Photo: Screenshot

Od ranih sedamdesetih do kasnih osamdesetih godina prošlog stoljeća tadašnji mladi i naravno sve generacije koje su stigle poslije tih godina mogle su odrastati i uživati u akcijskim i često komičnim avanturama najvećeg talijanskog dinamičnog dua velikih ekrana, Carla Pedersolija i Maria Girottia odnosno bolje poznatih kao Bud Spencer i Terence Hill.

Dvojac je surađivao na 17 filmova u glavnim ulogama između 1967. i 1994. godine uz jedno zajedničko pojavljivanje u istom filmu davno prije razvoja partnerstva u filmu Hannibal 1959. godine. U filmu nisu imali zajedničkih scena te se u osnovi nisu niti imali prilike upoznati.

No, idemo od početka. Tko su i kako su Carlo i Mario postali Bud i Terence i što se dogodilo prije i poslije vrhunca njihove karijere.

Starija polovica dua, budući Bud Spencer Carlo Pedersoli rođen je 1929. godine u Napulju i od malena je pokazao interes za sport od kojih se posebno izdvojilo plivanje tijekom školskih dana. Studirao je pravo i kemiju, ali zbog čestih seljenja između Italije i Južne Amerike nikad nije završio niti jedno, no plivanje i vodene sportove nije nikad napustio.

Divovske snažne građe i visine od 195 cm sa 20 godina igrao je profesionalno vaterpolo te osvajao talijanska prvenstva u plivanju slobodnim stilom i prvi je Talijan u povijesti koji je preplivao 100 m za manje od jedne minute 1950. godine. Idućih godina sudjelovao je na mediteranskim i olimpijskim igrama i postizao izvrsne rezultate, a nastavio je igrati i vaterpolo uz osvajanje zlatnih medalja sredinom pedesetih. 1957. uvidio je da više ne osvaja prvenstva i da je vrijeme da njegova plivačka karijera završi.

Do tada je glumio manje uloge u nekoliko filmova uključujući i veliki epski hit Quo Vadis. 1960. se orijentirao i na glazbu pišući stihove za pjesme nekih od najpopularnih talijanskih pjevača, oženio se, dobio dvoje djece te zaposlio na televiziji RAI kao producent dokumentaraca. No, ono po čemu će najviše ostati zapamćen započet će nekoliko godina kasnije.

Deset godina mlađi Mario Girotti rođen je 1939. u Veneciji, a već sa 12 godina otkrio ga je popularni talijanski režiser Dino Risi i dao mu ulogu mladog bandita u filmu Vacation with a Gangster.

On je kao i Carlo bio plivač i veslač i trenirao je čak u istom klubu te ga je često imao prilike i susresti, divio mu se zbog osvojenih medalja, ali nikada nisu razgovarali.

Od prvog filma počeo je dobivati manje uloge u brojnim filmovima, a zbog svojeg šarma i izrazito plavih očiju uskoro su stigle i glavne uloge u filmovima, a time i uloge uz poznate glumačke zvijezde poput Gine Lollobrigide, Burta Lancastera i Alaina Delona. Paralelno sa glumom je i studirao talijansku književnost.

I izuzev kratkog zajedničkog rada na filmu Hannibal 1959. godine prilikom čega nisu imali zajedničkih scena te se nisu niti susreli, putevi Maria i Carla su se ipak ukrstili 1967. nakon čega više ništa nije bilo isto… ili bar njihova imena nisu bila ista, a ubrzo su stigli i brojni obožavatelji i njihov kultni status.

Te godine zajedno su dobili uloge u špageti vesternu Dio perdona… Io no! Bog oprašta, ja nikada! (God Forgives… I Don’t!), prvom filmu u trilogiji koja će završiti filmom La collina degli stivali odnosno Boot Hill Brdo čizama.

Mario zapravo nije trebao glumiti u tom filmu, ali pošto je originalni glumac slomio nogu producent vestern mjuzikla Little Rita of the West predložio je kao zamjenu Maria koji je dobro odigrao ulogu u tom vesternu. Pomoglo je i to što je ličio na tada popularnog glumca Franca Nera te je odmah prihvaćen.

Režiser filma Giuseppe Colizzi je zatražio da dvojac promijeni svoja imena što je bio čest slučaj tada prilikom snimanja vesterna. Filmovi u kojima su glumili glumci sa američkim imenima su bili popularniji kod gledatelja.

Mario je postao Terence Hill. Ime je bilo na spisku od dvadesetak imena koje je dobio od producenata, a to mu se najviše svidjelo jer su inicijali isti kao i njegove majke, a ime Terence ga je podsjećalo na ime autora knjige o rimskim pjesnicima Terenzia. U javnost je rečeno radi publiciteta da je prezime Hill preuzeo od svoje žene, a zbog feminističkog pokreta to je specijalno odjeknulo u javnosti iako u stvarnosti nije bila istina.

Svoju tadašnju ženu Lori je inače i upoznao prilikom snimanja tog filma jer je ona radila na filmu kao glasovni trener.

Istovremeno Carlo je postao Bud Spencer uzevši ime Bud sa piva Budweiser i prezime Spencer kao posvetu glumcu Spenceru Tracyu. Bud zapravo nije bio siguran da li se želi posvetiti glumi, ali mu je trebalo novca pa je pristao, no pustio je gustu bradu kako ga prijatelji ne bi prepoznali što će naravno postati jedna od njegovih najpoznatijih fizičkih karakteristika…..

Nastavak priče o Bud Spenceru i Terence Hillu pogledajte u videu:

Zanimljive i informativne video zapise iz svijeta filma, serija i stripova potražite na KANALU 301