VIKEND TV PREPORUKE 11.-13. 09

PETAK:

HTV 1, 20.05: POSLJEDNJI SAMURAJ (The Last Samurai)

Kombinacija povijesne drame i akcije prati američkog časnika Nathana Algrena kojeg postaje plaćenik – savjetnik japanskog cara. Car namjerava ukinuti samuraje jer njihovo je vrijeme prošlo. Spletom okolnosti Algren dolazi u doticaj sa samurajima, njihovom kulturom i pravilima – američki je vojnik oduševljen tradicijom japanskih ratnika, ali uskoro mora izabrati stanu. “Posljednji samuraj” Cruiseov je izlet na Daleki istok. Priča o sudaru kultura ispunjena je akcijskim scenama i vrlo dobrim nastupom Kena Watanabea

 

SUBOTA:

HTV 1, 22.55: GREBEN SPAŠENIH (Hacksaw Ridge)

Gibsonova priča o Desmondu Dossu, neobičnom ratnom junaku. Doss je odlikovan Medaljom časti za hrabrost zbog zasluga tijekom bitke za Okinawu. Doss vjerojatno nije jedini koji je zaradio odlikovanje nakon spomenute bitke. Posebnost Dossovog dostignuća je u činjenici da je herojstvo pokazao ne ispalivši niti jedan jedini metak. Doss je zbog priziva savjesti odbio nositi oružje, ali nije odbio sudjelovati u borbama. Pridružio se postrojbi kao bolničar, bez osobnog naoružanja i uspio je spasiti 75 teže i lakše ranjenih suboraca. Andrew Garfield vrlo dobar u ulozi glavnog junaka – film sadrži žestoke, brutalne scene prikaza ratnih stradanja. Baš onakve kakve se od redatelja Gibsona mogu očekivati….

GOODTALKING recenziju filma možete pročitati OVDJE

HTV 3, 22.25: NA DOKOVIMA NEW YORKA (On the Waterfront)

Tri godine nakon suradnje na filmu “Tramvaj zvan čežnja” redatelj Kazan ponovo je spojio Branda i Karla Maldena – ime filma je “Na dokovima New Yorka”. Film je osvojio osam Oscara (jedan od zlatnih kipića otišao je u Brandove ruke) i ostvario veliki uspjeh kod publike. Ako ste gledali televizijsku seriju “Žica” onda se sigurno sjećate druge sezone koja se, većinom, odigrava na dokovima Baltimorea. Sličnost između sezone serije i Kazanova filma nisu samo dokovi – poput serije i film je nastao na temelju novinarskih zapisa i istraživanja. Organizirani kriminal i korupcija teme su kojima se bave film i serija. Brando odnosno Terry Malloy glavni je protagonist priče o iskupljenju i borbi malog čovjeka protiv nepravde i mafijaških metoda.

NEDJELJA: 11.09

NOVA TV, 22.30: VOZAČ (Baby Driver)

Akcijski mjuzikl – rijetko efektan i gledanja vrijedan spoj akcije i glazbe. Vozač iz naslova filma je Baby, klinac koji se bavi opasnim poslom. Zbog grijeha prošlosti prisiljen je raditi za Doca. Doc je kriminalni mastermind koji planira pljačke. Nalazi lokacije, napravi plan i unajmi ekipu koja odrađuje posao. Jedini stalni član ekipe je Baby koji želi zauvijek pobjeći od Doca – rastanak bi se trebao dogoditi jer je ostao još jedan, posljednji posao. Razlog više za početak novog života je Debora koja je ušetala u Babyjev život. No, stvari se kompliciraju i posljednji posao ipak nije kraj suradnje. Vrlo dobru glumačku ekipu predvode Ansel Elgort, Jon Berthnal, Kevin Spacey, Jon Hamm, Elza Gonalez i Lily James. Film koji se gleda i sluša.

HTV 2, 20.05: BLISKI SUSRETI TREĆE VRSTE (Close Encounters of the Third Kind) – (1977)

Dvije godine nakon “Ralja” Spielberg je riskirao i odlučio režirati SF/dramu. U čemu je bio rizik projekta? “Columbia” (danas “Sony”), kompanija koja je Spielbergu odobrila 20 milijuna dolara za snimanje filma bila je u teškoj financijskoj situaciji. Dvadesetak milijuna uloženih u Spielbergov film bili su nada u bolje financijsko sutra. Spielberg je, naravno, znao za financijske probleme kompanije, ali film je želio snimiti iz više razloga. Jedan od njih je i želja da dokaže kako nije one movie wonder odnosno da “Ralje” nisu slučajnost. Priča je imala sretan završetak – filma je zaradio više od 300 milijuna dolara u svjetskim kinima, publika ga je prihvatila dok je većina kritičara ponovo pisala hvalospjeve mladom filmašu. Priča o kontaktu s vanzemaljcima ponovo je spojila Dreyfussa i Spielberga (glumac je nagovorio Spielberga da ga angažira za glavnu ulogu – redateljev favorit je bio Steve McQueen kasnije i Jack Nicholson no kako su oni otpali Dreyfuss je dobio ulogu). Spielberg je u film ugradio i dijelove vlastitog života točnije djetinjstva (rastavljeni roditelji). Zanimljivost je da u jednoj od uloga nastupa francuski filmaš Francois Truffaut (“Fahrenheit 451”, “Jules & Jim”).

Share

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)