VIKEND TV PREPORUKE 04.-06. 09

PETAK: 04.09.

RTL, 22.35: BATMAN SE VRAĆA (Batman Returns)

Tri godine nakon “Batmana” redatelj Tim Burton i Michael Keaton vraćaju se u Gotham. Nastavak koji je za mnoge bolji, dojmljiviji od prvog filma. Pingvin je novi, glavni, Batmanov protivnik (Danny De Vito), gledamo i neponovljivu Michelle Pfeiffer kao Catwoman te negativca iz sjene Christophera Walkena. Ako i nije bolji “Batman se vraća” jednako vrijedi kao i prvi film.

SUBOTA: 05.09

HTV 3, 22.40: IME RUŽE (Der Name Der Rose)

“Ime ruže” temeljen je na istoimenom književnom predlošku Umberta Eca. Connery je ponovo učitelj, mentor – mudrac, neka vrsta srednjovjekovnog Sherlocka Holmesa. On je William von Baskerville mentor mladog redovnika Adsa von Melka – učitelj i učenik dolaze u samostan negdje u Italiji. U samostanu pod čudnim okolnostima umiru redovnici i von Baskerville pokušava pronaći racionalno objašnjenje. Uz Conneryja u filmu gledamo Christiana Slatera i Rona Perlmana. Dijelovi filma dobili su obradu u izvedbi Željka Pervana i Zločeste djece.

HTV 1: 20.05: LAV (Lion)

Početak filma vraća nas u 1986 godinu. Saroo, petogodišnji dječak preživljava na različite način. On i brat posuđuju ugljen s vlakova, prodaju ga kako bi obitelj preživjela. Jedne večeri Guddu, stariji brat odlazi pronaći ozbiljan posao. Isprva Guddu ne želi povesti Sarooa, ali nakon nagovaranja pristaje. Spletom okolnosti braća se razdvoje i Sarro završi u Calcutti, 1500 milja daleko od kuće. Usamljeni dječak pokušava pronaći put kući….
Dev Patel u glavnoj ulozi, priča o nevjerojatnoj životnoj priči koja dolazi iz Indije, nominacije za Oscara… Da, “Lav” u sjećanje priziva “Milijunaša s ulice” iz 2008 godine. U redu, film Dannya Boylea nije temeljen na istinitoj priči, ali sličnosti postoje. Ako bi uspoređivali filmove onda je prednost na strani “Lava”; Davisov film iskreniji je i manje uljepšan od “Milijunaša”. Posebno u prvih sat vremena.

GOODTALKING recenziju filma možete pročitati OVDJE

NEDJELJA: 06.09
DOMA, 19.55: POKOJNI (Departed)
Martin Scorsese nije dobio Oscara za, između ostalih,  “Razjarenog bika”, “Posljednje Kristovo iskušenje, “Dobre momke” (za navedene filmove Scorsese je bio nominiran – nominaciju nije dobio npr. za “Taksista”), ali je nagradu osvojio za remake filma “Pakleni poslovi”. Koliko je Oscar zakasnio s obzirom na filmografiju američkog redatelja i danas je predmet rasprave, ali bolje ikad nego nikad. Radnja remakea hongkongškog film smještena je u Boston, riječ je o kriminalističkoj drami u kojoj je Scorsese okupio sjajnu glumačku ekipu (Matt Damon, Leonrdo Di Caprio,  Jack Nicholson, Martin Sheen, Vera Farmiga…), i osvojio glavnu nagradu. Remake koji je opravdao očekivanja, potvrdio status Martina Scorseseja i usmjerio interes američkih filmaša prema recentnoj filmskoj ponudi iz Azije. Nije jednostavno napraviti remake azijskog filma – uvjerio se u takvo stanje stvari i Spike Lee kada je pokušao dotaknuti kultni status “Oldboya”.
HTV 2, 20.05: JFK
Kroničar novije američke povijesti Oliver Stone u jednom od najboljih filmova karijere rekonstruira događaje i pokušava odgovoriti na pitanje – tko je ubio Kennedyja?. Costner je tužitelj Jim Garrison koji pokreće istragu – film, očekivano, ne daje odgovor o krivcima, ali pokazuje kako je službena verzije, najblaže rečeno, neuvjerljiva. Costner dominira u sudnici i predvodi impresivnu glumačku ekipu (Gary Oldman, Tommy Lee Jones, Donald Sutherland, Jack Lemmon, Sissy Spacek, Joe Pesci, Kevin Bacon, Vincent D’Onofrio…).
Share

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)