Naslovnica Aktualno RECENZIJA: NOVI MUTANTI – mutanti novi, problemi stari

RECENZIJA: NOVI MUTANTI – mutanti novi, problemi stari

1208
0
Photo: Fox/Disney

REDATELJ: Josh Boone

GLAVNE ULOGE: Maisie Williams, Anya Taylor-Joy, Charlie Heaton, Henry Zaga, Blu Hunt

TRAJANJE: 94 minuta

NAZIV ORIGINALA: The New Mutants

Dug je i turbulentan bio put novih mutanata od ideje do realizacije. Projekt danas nepostojeće kompanije “20th Century Fox” (koja je u međuvremenu prestala postojati točnije “Disney” je kupio konkurenciju) trebao je, uz sjajnog Logana , donijeti svježu krv i nove ideje umornim i pomalo potrošenim filmovima o mutantima, X ljudima. “Novi mutanti” zamišljeni su kao trilogija (od toga, kako sada stvari stoje, neće biti ništa) – u prvoj verziji filma trebao se pojaviti, između ostalih, i Charles Xavier iliti Professor X, ali od takvog nacrta scenarija se odustalo. Redatelj Josh Boone (Krive su zvijezde ) je završio snimanje i premijera je trebala biti početkom 2018, ali je odgođena za veljaču 2019. godine (jedan od razloga i izbjegavanje nastavka “Deadpoola . Nakon dolaska novog vlasnika (kompanija “Disney”) koji nije bio oduševljen projektom došlo je do promjena – snimljene su i ubačene nove scene dok su neke promijenjene. Bilo je govora kako film neće doživjeti kino distribuciju nego će “Novi mutanti” premijeru doživjeti na streaming platformama (“Hulu” ili “Disney plus”). Ipak, novi datum premijere zakazan je za početak ožujka ove godine, ali ponovo loše vijesti za mutante – koronavirus pomaknuo je premijeru za još nekoliko mjeseci. Konačno, “Novi mutanti” su stigli u svjetske kino dvorane kako bi pokrpali recentnu kino ponudu, više od dvije godine nakon planirane premijere. Silne odgode imale su za film dobru stranu – teško je povjerovati da bi u normalnim okolnostima “Novi mutanti” imali zapaženu ulogu na svjetskim kino blagajnama. U novim, koronavirusom kino vremenima kada su premijere mnogih filmova odgođene za neka sretnija kino vremena “Novi mutanti” jedan su od glavnih kino aduta ne samo u domaćim već i u multipleksima širom svijeta.

Danielle Dani Moonstar budi se u nepoznatoj prostoriji na nepoznatoj lokaciji. Vezana za krevet, Dani ne zna što se događa. Ubrzo saznaje da se nalazi u ustanovi koja je kombinacija sanatorija i popravnog doma za maloljetnike. Dani saznaje i da je njen otac poginuo (ubijen), ali i upoznaje ostale štićenike – Ilyana, Sam, Roberto i Rahne nalaze se u ustanovi kako bi se izliječili i naučili kontrolirati mutantske moći koje posjeduju. Dani unosi nemir među starosjedioce – jedan od razloga je činjenica kako Indijanka Dani ne zna koja je njena mutantska moć….

Od prvih minuta može se vidjeti i pročitati kako je film “Novi mutanti” bio podložan promjenama u priči, ubacivanjem novih scena i, vjerojatno, izbacivanjem scena koje nisu odgovarale viziji novog vlasnika (“Disney”). U dijelovima filma scene se izmjenjuju potpuno nelogično i mnoge stvari ostaju u zraku, nerazjašnjene i nerazumljive. Radnja filma prilično je kaotična, nered je prisutan čitavim trajanjem filma. Srećom, redatelj i svi oni koji su utjecali na izgled i sadržaj konačnog proizvoda ograničili su trajanje na otprilike devedeset minuta.

Photo: Fox/Disney

Najveći problem filma je činjenica kako se redatelj nikako ne može odlučiti hoće li “Novi mutanti” biti tinejdžerska drama s dodatkom znanstvene fantastike o odrastanju mutanata i prihvaćanju vlastitog identiteta (moći s kojima raspolažu) glavnih protagonista filma ili superjunački horor uz dodatak akcije u kojima protagonisti filma postaju nova generacija mutanata željna osvete i odgovora na pitanja o vlastitoj egzistenciji. Većim dijelom filma redatelj se ne može odlučiti u kojem će smjeru odvesti film dok u pojedinim trenucima želi biti i jedno i drugo. U tome ne uspijeva i posljedica je kaos i nered u radnji filma (redatelj Boone nije jedini odgovoran za izgled filma s obzirom na sugestije i izmjene koje su napravljene na inzistiranje šefova “Foxa”, kasnije i “Disneyja”).

Postoje scene, trenuci filma kada “Novi mutanti” izgledaju kao B film te ozbiljno koketiraju s trashom (borba Ilyane Rasputin s velikim medvjedom). Ništa protiv dobrog trasha, ali projekt u koji je uloženo oko 80 milijuna dolara vjerojatno nije imao namjeru tako izgledati.

Vješto je i mudro izabrana glumačka ekipa filma. Ona je sastavljena od glumaca mlađe generacije poznatih iz popularnih serija (“Igra prijestolja ” – postoje detalji filma koji podsjećaju na seriju, Stranger Things ,Peaky Blinders , Trinaest razloga….). Mlade glumačke snage (Maisie Williams, Anya Taylor-Joy, Charlie Heaton…) izvukle su iz likova koje interpretiraju koliko je moguće s obzirom na scenarij. Ipak, potpuno je promašen lik Roberta Da Coste koji izgleda kao da je stigao iz popularne telenovele. Da Costa odnosno Henry Zaga je u filmu, između ostalog, kako bi napravio etničku ravnotežu, ali to ne znači da treba tako izgledati.

“Novi mutanti” je film promašenih prilika i nerealiziranih ambicija. Projekt ugušen odgodama premijere i unakažen promjenama i dodatnim snimanjima zapravo i nije mogao drugačije izgledati. Šteta, jer mogućnosti priče o mladim, novim mutantima ima ogroman potencijal na više razina (odrastanje, mirenje s identitetom mutanta, različitost od ostalih tinejdžera, buntovništvo i neprilagođenost itd, itd). Potencijal koji “Novi mutanti” nisu ispunili.

 

OCJENA: 4

Prethodni članakNICOLE KIDMAN: 10 ODABRANIH
Sljedeći članakNAJBOLJE SERIJE (koje imaju jednu sezonu): prvi dio
Filmofil i serijofil, bivši videotekar koji je pogledao tisuće filmova. Puni krug filmofilstva koji je počeo u lokalnom Domu kulture, nastavio se u gradskim kino dvoranama i videotekama zatvoren je nastankom portala Goodtalking kao i osnivanjem Udruge Filmofil (postoje i Goodtalking grupa te stranica na istoj društvenoj mreži) gdje svakodnevno sa suradnicima piše o filmovima i serijama. Bez žutila, prepisivanja i clickbait naslova bez sadržaja. Goodtalking je postalo i ostalo najbolje mjesto za sve ljubitelje filma i serija - potvrdili korisnici.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime