SEAN CONNERY: 10 ODABRANIH

GOODBYE, sir Thomas Sean Connery. Rest in Peace.

Sean Connery preminuo je u devedesetoj godini života. Na filmu se nije pojavio od 2003. godine i “Družbe pravih džentlmena”. Za mnoge najbolji James Bond nije bio samo James Bond – Connery je jedan od najpopularnijih i, mnogim ljubiteljima filma, jedan od najdražih glumaca koji je, bez obzira na dugogodišnju pauzu, odavno osigurao mjesto u filmskoj povijesti. GOODTALKING Vam donosi 10 odabranih (zapravo nešto više od deset) filmova u kojima je nastupio Sean Connery….

1. JAMES BOND KOLEKCIJA (1962 -1971)

Filmovi:

 • Dr.No
 • Iz Rusije s ljubavlju
 • Goldfinger
 • Thunderball
 • Samo dvaput se živi
 • Dijamanti su vječni

Devet godina, šest filmova koja su obilježila glumčevu karijeru. Nešto manje od desetljeća Connery je bio agent 007 (priču je nakratko prekinuo George Lazenby 1969. godine s filmom “U službi njenog veličanstva”) i, za mnoge ljubitelje serijala, ostao najbolji Bond u povijesti. Njegov Bond je ciničan, šarmantan i neodoljiv ljepšem spolu. Uloga koja je postala trade mark velike karijere.

 

2. MARNIE (1964)

Usporedo s nastupimo u filmovima o Jamesu Bondu, Connery je nastupao u drugačijim projektima. Jedan od takvih je suradnja sa redateljem Alfredom Hitchcockom u filmu “Marnie”. Marnie (glavna ženska glumačka snaga filma je Tippi Hedren) iz naslova filma je mlada, privlačna žena – prevarantica i lopov. Marnie se boji grmljavine i crvene boje – nije previše sklona muškarcima. Nakon što opljačka bogatog udovca Marka Rutlanda, Marnie mora izabrati – ili će se udati za njega ili on odlazi na policiju. Ona pristaje na udaju i zajednički život počinje otkrivati tajne iz njene prošlosti.

Iako je riječ o filmu koji se malo spominje u filmografiji Alfreda Hitchcocka, “Marnie” je vrlo zanimljiva kriminalistička drama u kojoj se seciraju traume iz djetinjstva i bračni život. Connery i Tippi Hedren vrlo dobro funkcioniraju kao slučajni bračni drugovi…

 

3. ČOVJEK KOJI JE HTIO BITI KRALJ (The Man Who Would Be King) – (1975)

Michael Caine i Sean Connery u više su razgovora s novinarima spominjali dugogodišnje prijateljstvo. Filmski vrhunac njihovog prijateljstva dogodio se 1975. godine filmom “Čovjek koji je htio biti kralj”. Priča filma prati britanske vojnike Daniela Dravota i Peachyju Carnahana koji, nakon službe u britanskoj vojsci, odlaze sreću potražiti u Kafiristan, dio istočnog Afganistana. Tamo ih lokalno stanovništvo, zbog odjeće i naoružanja, smatraju božanstvima. Redatelj film je John Houston.

 

4. HIGHLANDER (1986)

Većina kritičara nije voljela “Highlandera”, ali mnogi ljubitelji filma i danas vole i štuju borbu besmrtnika. “There can be only one” – stihovi su pjesme “A Kind of Magic” jedne od pjesama koje se nalaze na soundtracku filma. Jedan koji mora ostati sam odnosi se ne besmrtnika koji će, ako ostane posljednji preživjeli, imati veliku moć. Connery je Ramirez – iskusni besmrtnik koji postaje učitelj Connora čija je besmrtnost postalo prokletstvo. Uz Conneryja u filmu nastupa i Christopher Lambert. “Highlander” je jedan od niza filmova u kojima je Connery mentor, učitelj -mudri savjetnik…

 

5. IME RUŽE (Der Name Der Rose) – (1986)

“Ime ruže” temeljen je na istoimenom književnom predlošku Umberta Eca. Connery je ponovo učitelj, mentor – mudrac, neka vrsta srednjovjekovnog Sherlocka Holmesa. On je William von Baskerville mentor mladog redovnika Adsa von Melka – učitelj i učenik dolaze u samostan negdje u Italiji. U samostanu pod čudnim okolnostima umiru redovnici i von Baskerville pokušava pronaći racionalno objašnjenje. Uz Conneryja u filmu gledamo Christiana Slatera i Rona Perlmana. Dijelovi filma dobili su obradu u izvedbi Željka Pervana i Zločeste djece.

 

6. NEDODIRLJIVI (The Untouchables) – (1987)

Nakon početnog neuspjeha u borbi protiv organiziranog kriminala Eliot Ness razočaran utjehu traži u šetnji gradom. Šetnja koja će dovesti do susreta s pozornikom Maloneom koji će Nessu dati nekoliko savjeta i novu snagu za borbu protiv Al Caponea. Ness iz prethodnih rečenica je Kevin Costner dok je Jim Malone – Sean Connery. Redatelj je Brian De Palma, film je “Nedodirljivi” – Connery je osvojio Oscara za sporednu ulogu. U filmu nastupaju i Robert De Niro te Andy Garcia.

 

7. INDIANA I POSLJEDNJI KRIŽARSKI POHOD (Indiana Jones and The Last Crusade) – (1989)

U trećem filmu Indiana Jones je u potrazi za Svetim gralom. Za razliku od mnogih serijala treće poglavlje Indiana Jonesa ne zaostaje za prethodnim filmovima. Zasluge idu Spielbergu i Lucasu koji su u priču uveli i dr. Jonesa seniora kojeg interpretira Sean Connery. Henry Jones je pun pogodak – interakcija između oca i sina odnosno Forda i Conneryja je zabavna, duhovita i nosi film.

 

8. LOV NA CRVENI OKTOBAR (The Hunt for Red October) – (1990)

“Lov na crveni oktobar” snimljen je prema knjizi Toma Clancyja. Redatelj film je John McTiernan (“Predator”, “Umri muški”…) – Jack Ryan je Alec Baldwin (zaposlenika CIA-e kasnije su interpretirali Harrison Ford, Chris Pine, Ben Affleck te John Krasinski u televizijskoj seriji). Ključni čovjek za uspjeh filma je Sean Connery – on je Marko Ramius, zapovjednik posade najmodernije nuklearne podmornice. Ramius i njegovi suradnici imaju namjeru prebjeći u SAD, ali ostvarenje plana nije jednostavan zadatak. “Lov na crveni oktobar” napet je i klaustrofobičan špijunsko-akcijski triler u kojoj Connery predvodi vrlo zanimljivu glumačku ekipu (Scott Glenn, Sam Neill, James Earl Jones, Stellan Skarsgard, Courtney B.Vance…)

 

9. OPRAVDANA SUMNJA (Just Cause) – (1995)

Tamo negdje devedesetih godina prošlog stoljeća kada su videoteke bile okupljalište filmofila, “Opravdana sumnja” (kasnije je naslov filma preveden i kao “Pravedan cilj”) rušio je rekorde gledanosti. Film redatelja Arnea Glimchera (“Kraljevi mamba”) bio je gledaniji od znatno razvikanijih blockbustera. Connery je profesor Paul Armstrong, odvjetnik i borac za ljudska prava. Profesor preuzima, zapravo obećava da će istražiti slučaj Bobbyja Earla, optuženog za ubojstvo maloljetnice. Vremena nema previše – do izvršenja smrtne kazne ostalo je tek nekoliko dana i Armstrong odlazi na Floridu istražiti slučaj. Na početku istrage profesor otkriva nepravilnosti u istrazi, ali dug je put do oslobađanja optuženog. Connery je glavni, ali ne i jedini glumački adut filma – članovi glumačke ekipe su Laurence Fishburne, Ed Harris, Kate Capshaw, Blair Underwood i tada mlađahna Scarlett Johansson.

10. HRID (The Rock) – (1996)

Kako bi izgledao Bond s početka teksta da je negdje zamrznut tridesetak godina i aktiviran u devedesetim godinama prošlog stoljeća? Odgovor se zove John Patrick Mason koji postaje partner kemičaru Stanleyju Goodspeedu. Mason i Goodspeed zapravo su buddy par u kojem je Mason zadužen za akciju dok se Goodspeed kemija oko kemijskog oružja. Cilj je spriječiti Francisa Hummela, odmetnutog generala i veterana koji ima zahtjeve za američku Vladu. Ako se zahtjevi ne ispune prijetnja su rakete sa smrtonosnim sadržajem smještene u bivšem zatvoru Alcatraz. “Hrid” je režirao Michael Bay – predaha nema, akcija i kratki rezovi nižu se čitavim trajanjem filma. Connery je pokazao kako može biti uvjerljiv u akcijskom blockbusteru bez obzira na to što je u vrijeme snimanja filma imao 65. godina. Conneryjev partner  je Nicholas Cage.

 

HONORABLE MENTION:

 • U potrazi za Forresterom (2000)
 • Izlazeće sunce (1993)
 • Nedostižni most (1977)
 • The Hill (1965)
 • Velika pljačka vlaka (1978)
Share

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)