Naslovnica Drama RECENZIJA: RAZJARENI BIK – kad film spasi život

RECENZIJA: RAZJARENI BIK – kad film spasi život

Photo: MGM

REDATELJ: Martin Scorsese

GLAVNE ULOGE: Robert De Niro, Joe Pesci, Cathy Moriarty

TRAJANJE: 129 minuta

NAZIV ORIGINALA: Raging Bull

GODINA PROIZVODNJE: 1980

 

Scorsese se umalo predozirao kokainom, te je završio u bolnici. Volju za životom i snimanjem filmova više nije imao – bio je na ivici da odustane od svega. Taj mračan period njegovog života bio je izazvan činjenicom da prethodni film “New York, New York” nije zabilježio uspjeh. Robert De Niro mu je kazao da treba snimiti film o Jakeu LaMotti, bokseru sa vrlo kontroverznim privatnim životom. Scorsese je pristao i ostalo je historija.
Veliki respekt ide prema ljudima koji su ambiciozni koji ne odustaju od svojih snova bez obzira koliko su oni ostvarivi. Još veći respekt ide prema ljudima koji naporno i vrijedno rade, koji ne troše besmisleno svoje dragocjene minute. Najveći respekt, bez diskusije, ide prema onima koji su brutalno iskreni prema sebi samima koji neće lagati i sakrivati one užasne stvari koje su radili, govorili i mislili. Takav je bio Jake LaMotta.
Na osnovu veoma pozitivnih ocjena i kritika za film, očekivao sam nešto dobro, no ono što me oduševilo, što nikako nisam mogao očekivati  je  brutalna iskrenost koju je o sebi samom ispričao LaMotta. Iako je u očima javnosti bio šampion, veliki bokserski talent i majstor,u privatnom životu bio je najblaže rečeno – obična šupčina.
RAGING BULL, Joe Pesci, Robert De Niro, 1980. (c) United Artists/ Courtesy: Everett Collection.
U filmovima koji su izlazili, koji izlaze i koji će izlaziti, sigurno niste iznenađeni kada opazite internetska negodovanja, ponegdje i tužbe, slavnih ličnosti koje nisu zadovoljne kako je njihov lik prikazan na velikom platnu. “Nisam bio toliko loš”, “Nije se tako desilo”, “Ovo su laži kako bi se ocrnila moja ličnost!” i slično. Nemam namjeru ulaziti u istinitost brojnih drugih biografskih filmova – sve te ličnosti bi mogle naučiti štogod iz ovog Scorsesejevog ostvarenja i priče koju je o sebi samom prikazao LaMotta.
Scorsese je veliki umjetnik i sjajan režiser koji zna koliko vrijedi sjajna priča i koliko je istina neprocjenjiva. Pristupio je interpretaciji lika i djela razjarenog bika” bez skrivanja, lažiranja ili uljepšavanja. Objasnio je stvarnost onakvu kakva ona jeste, jer je LaMotta imao mentalnu snagu i hrabrost da ispriča svoju životnu priču bez uljepšavanja.
Na svijetu nema ničega težeg od iskrenosti, niti ičega lakšeg od laskanja.” – riječi su Fjodora Dostojevskog iz remek-djela “Zločin i kazna.” Samo oni koji u potpunosti razumiju važnost, ljepotu i korisnost ove filozofije, moći će pronaći mir sa njima samima. Jake LaMotta je uradio težak, ali važan potez, pustivši brutalnu istinu na vidjelo. Scorsese je uradio još teži i važniji potez prenijevši njegovu priču na veliko platno, te je tako, sa iskrenošću prema samom sebi, spasio vlastiti život i nastavio karijeru. Da nije bilo LaMotte, vjerojatno bi ostali uskraćeni za mnoge sjajne filmove jednog od najboljih režisera svih vremena.
Kada su LaMotta i njegova bivša supruga pogledali film, on ju je pitao:
“Jesam li zaista bio tako loš?”
Odgovorila je:
“Bio si i gori.”
Tekst napisao: Mustafa Sejdinović
Više tekstova od autora pročitajte na stranici Dnevnik sedme umjetnosti