Naslovnica Akcija RECENZIJA: POVRATAK U ZEMLJU ZOMBIJA

RECENZIJA: POVRATAK U ZEMLJU ZOMBIJA

594
0
Photo: Sony Pictures Entertaiment

REDATELJ: Ruben Fleischer

GLAVNE ULOGE: Woody Harrelson, Emma Stone, Jesse Eisenberg, Abigail Breslin, Zoey Deutch, Rosario Dawson, Luke Wilson

NAZIV ORIGINALA: Zombieland: Double Tap

TRAJANJE: 99 minuta

“Ovo će biti duga vožnja.” – Tallahassee

 

moru filmova o zombijima koji su se pojavili u posljednjih 10-15 godina, “Dobrodošli u zemlju zombija” (nepotreban prijevod razumljivog i logičnog originalnog naslova “Zombieland”) jedan je od onih koji je stekao kultni status. Jednostavna, ali nimalo banalna priča, razigrana režija Rubena Fleischera i kombinacija žanrova (horor, film ceste, akcija, komedija u kojoj se može pronaći pristojna doza crnog humora….) donijeli su “Zombielandu” popularnost i kod gledatelja kojima zombie filmovi nisu privlačni. Uz navedeno za uspjeh filma zaslužna je, za zombie film, jaka glumačka ekipa. U redu, Emma Stone i Jesse Eisenberg bili te 2009. godine glumci u usponu, Abigail Breslin bila je čudo od (glumačkog) djeteta (najviše zbog nastupa u filmu “Mala Miss Sunshine”), ali zombi film u kojem nastupaju Woody Harrelson i Bill Murray ima posebnu težinu. “Zombieland” je ostvario dobre rezultate na kino blagajnama – uz spomenuti kultni status nastavak je bio neizbježan. 

Nastavak počinje u revijalnom tonu – saznajemo kako je Columbus zombije podijelio u nekoliko skupina. Najnesposobniji i ne pretjerano inteligentni ime su dobili prema Homeru Simpsonu. Nakon Homera dolazi Hawking – druga grupa je pametnija i inteligentnija. Treća grupa su lovci poznatiji kao Ninje – vrh zombi evolucije su T-800, izdržljiviji i opasniji od svih (ime je dobio prema Terminatoru). Wichita, Tallahassee, Little Rock i Columbus pronašli su novi dom. Dinamična je četvorka uselila u Bijelu kuću. Ubrzo nakon useljenja dolazi do nesporazuma – Wichita i Little Rock napuštaju utvrdu američkih predsjednika, Wichita se ubrzo vraća, ali Little Rock ne… Potraga za odmetnutim članom ekipe počinje…

Iako u uvodnim minutama izgleda kako će većina radnje nastavka biti smještena u Bijelu kuću, “Povratak u zemlju zombija” također je, između ostalog, film ceste. Bez obzira na apokalipsu glavni likovi filma (osim, naravno, borbe za opstanak) imaju prepoznatljive, svakodnevne trzavice. Columbus želi veze s Wichitom podići na višu razinu, ali nailazi na nerazumijevanje dok Little Rock traži društvo (ljubav) vršnjaka. Motivacija likova i njihovi postupci normalni su u nenormalnim uvjetima i nenormalnom okruženju.

Photo: Sony Pictures Entertainment

Nastavak je, u usporedbi s prvim filmom, izgubio dio dinamike i svježine, “Povratak u zemlju zombija” i dalje je zabavan film u kojem se mogu pronaći brojne posvete kao i putovanje zombi Amerikom koja ima sličnosti s Amerikom kakvu znamo. Od Bijele kuća preko Gracelanda sve do Babilona nižu se zabavne, duhovite situacije koje su, ponekad komentar svakodnevice SAD-a. U Bijeloj će kući glavni junaci pronaći dokument, pomilovanje za Wesley Snipesa. Negdje na pola puta tamo oko Gracelanda Tallahassee i Columbus upoznat će dvojnike (detalj koji podsjeća na epizodu “Seinfelda” u kojoj Elaine upoznaje dvojnike Kramera, Jerryja i Georgea) – finale filma odigrava se u Hippy komuni nazvanoj “Babilon”. Usred zombi apokalipse niknulo je naselje čiji stanovnici ne dozvoljavaju nošenje oružja. Oni su mirotvorci – na užas Tallahasseeja i svih koji razmišljaju (i djeluju) poput njega. Različitosti američkog društva zrcale se u nekim trenucima filma.

Bez obzira na dozu subverzivnosti i društvenog komentara, redatelj ne pretjeruje – “Povratak u zemlju zombija” je, prije svega, zabavan i duhovit film koji ne želi biti ništa više, ali i ništa manje od toga (od urnebesnih detalja vrijedi spomenuti i “najbolje ubijanje zombija”). Namjera je, većinom uspjela, što je zasluga i glumačke ekipe koja je dobila nekoliko važnih pojačanja.

Glavni su glumci desetak godina stariji i ponovo su raspoloženi za svijet zombija. U odnosu na prvi film nema Amber Heard, ali je glumačka ekipa pojačana nastupom Lukea Wilsona, Rosario Dawson i izvrsne Zoey Deutsch u ulozi, ne pretjerano pametne, Madison. I da, Bill Murray se pojavljuje u završnim trenucima filma – kratak, ali efektan nastup.

“Povratak u zemlju zombija” dostojan je nastavak na koji se čekalo deset godina. Zvučna glumačka ekipa i humor glavni su aduti filma koji je baš ono što treba biti. Dobra zabava uz poneki ozbiljniji detalj i(li) komentar.

OCJENA 7

 

Prethodni članakPRVI POGLED: HALLOWEEN KILLS
Sljedeći članakFILMOVI O OSVETI (prvi dio)
Filmofil i serijofil, bivši videotekar koji je pogledao tisuće filmova. Puni krug filmofilstva koji je počeo u lokalnom Domu kulture, nastavio se u gradskim kino dvoranama i videotekama zatvoren je nastankom portala Goodtalking kao i osnivanjem Udruge Filmofil (postoje i Goodtalking grupa te stranica na istoj društvenoj mreži) gdje svakodnevno sa suradnicima piše o filmovima i serijama. Bez žutila, prepisivanja i clickbait naslova bez sadržaja. Goodtalking je postalo i ostalo najbolje mjesto za sve ljubitelje filma i serija - potvrdili korisnici.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime