PET FILMOVA ZA SVE KOJI VOLE PULP FICTION (i Tarantina)

1. KILLING ZOE (1993)

REDATELJ: Roger Avary

Tamo negdje u osamdesetim godinama prošlog stoljeća Quentin Tarantino i Roger Avery bili su kolege u poslu. Radili su Avery i Tarantino zajedno u videoteci, gledali filmove, napredovali u filmskom poslu, pisali scenarije…. Zajedno su Avery i Tarantino osmislili scenarij za “Reservoir Dogs” – nakon toga stigao je Pulp Fiction za kojeg su dobili Oscara (scenarij). Od tada se njihovi putevi razilaze (pričalo se i pisalo kako je Avery “većinski vlasnik” priče za “Pulp Fiction”, sukobima oko novca…) – o Tarantinu se sve zna dok je Avery, iako je ostao u filmskom svijetu, prilično nepoznat….

U godini između “Dogsa” i “Pulp Fictiona” izašao je “Killing Zoe” – film koji je vrhunac Averyjeve samostalne karijere. Prema vlastitom scenariju Avery je režirao priču o Zedu (Zed is dead?) koji na poziv starog prijatelja Erica stiže u Pariz kako bi odradio posao. Posao je pljačka banke – Zed je stručnjak za otvaranje sefova. Noć prije pljačke Eric će prijatelju “pokazati pravi Pariz”. Noć droge i alkohola brzo završava i treba se posvetiti poslu, pljačka banke krene u krivom smjeru, ali plan koji se ne odvija kako treba nije jedino iznenađenje koje će u banci doživjeti Zed….

Radnja filma i način na koji je film snimljen najbolje govori da je riječ o osobi koja je bila filmski bliska Tarantinu. Vrlo dobru glumačku ekipu predvode francuski glumac Jean Hughes Angladeom te Eric Stoltz i Julie Delpy…

 

2. ŽIVI CIRKUS! (Circus) – (2000)

REDATELJ: Rob Walker

Scenarist filma David Logan ima nešto zajedničko s Tarantinom – Logan je karijeru započeo kao videotekar u Engleskoj. Napisao je scenarij u kojem je pretjerao s količinom preokreta u filmu, ali “Živi cirkus!” je, unatoč manama, prilično zabavan i dinamičan film. Tarantino odnosno “Pulp Fiction” bili su Loganovi uzori kada je pisao priču filma u kojoj su glavni protagonisti Leo i Lilly varalice iz Brightona. Varalice koje očekuju veliki posao, ali teško će se velika prevara dogoditi s obzirom na Leovu ovisnost o kocki. Zaplet počinje kada lokalni poduzetnik Bruno ponudi Leu posao voditelja kockarnice… Prepričavati sve događaje koji će uslijediti nemoguća je misija – vrijedi spomenuti zanimljivu galeriju likova koju interpretiraju Famke Jensen, Peter Stormare, John Hannah, Peter Ward i Eddie Izzard…

Photo: Screenshot

 

3. GO: DIVLJA NOĆ (1999)

REDATELJ: Doug Liman

Prije nekoliko dana internetom se proširila vijest kako će Tom Cruise snimiti film u svemiru. Ne samo da će radnja najavljenog filma već će i snimanje biti u svemirskim uvjetima. Kao redatelj filma najavljen je Doug Liman poznat po filmovima “American Made” i “Bourneov identitet”. Prije dvadesetak i koju godinu dok je tražio redateljsko mjesto pod suncem, Liman je potpisao režiju filma “Divlja noć”. Film je gotovo nemoguće žanrovski odrediti, ali tarantinovski dodir je nemoguće ignorirati. Radnja filma ispričana je poput “Paklenog šunda” – tri priče koje se isprepliću čitavim trajanjem filma. Priča počinje kada prodavačica imenom Ronna pokuša zaraditi nešto novca sa strane nabavljajući drogu za dvojicu glumaca. Ronna baš i nije iskusna u poslu i priča kreće u neočekivanom smjeru…

“Divlja noć” je, baš kako mu i prijevod kaže, pomalo divlji film – od dinamike filma do likova sve je nervozno, ubrzano, natopljeno drogom i neizvjesno – istodobno i zabavno te nekako u duhu vremena u kojem je film snimljen. Glumačku ekipu predvode Katie Holmes, Sarah Polley, Timothy Olyphant i William Fichtner.

 

4. VELIKI POGODAK (The Big Hit) – (1998)

Redatelj: Che-Kirk Wong

“Veliki pogodak” je film koji, između ostalog, potpuno preokreće izgled i prikaz plaćenog ubojice. Glavni protagonist filma je Melvin Smiley – egzekutor, vrhunski igrač u poslu. Smileyju posla ne manjka, zarada je vrhunska, ali Smiley je bez novca jer u privatnom životu ubojica je čovjek kojeg svi iskorištavaju. Zaručnica, ljubavnica, kolege s posla…razlog su Melvinovih problema i nemira. Kako bi dodatno zaradio Smiley pristaje na jednostavan posao – otmicu Keike, kćerke japanskog milijunaša. No, tek tada počinju pravi problemi za Smileyja…

Kritika je potopila “Veliki pogodak” i film je zasluženu te punu pozornost dobio tek dolaskom u, tadašnje, videoteke. Riječ je o otkačenom, zabavnom i nasiljem ispunjenom komadu akcije s dodatkom crnog humora. Glumačku ekipu predvode Mark Wahlberg, Lou Diamond Phillips, Christina Applegate, Bookem Woodbine, Elliott Gould….

 

5. ČEKAJUĆI SMRT U DENVERU (Thing To Do in Denver You’Re Dead) – (1995)

Redatelj: Gary Fleder

Jimmy Saint zanimljiv je lik. Trebao je postati svećenik, ali je postao kriminalac. Povukao se Jimmy iz svijeta kriminala, vodi legalan posao, ali nedostaje klijenta – prihvaća rutinski posao, okuplja staru ekipu. Jednostavan zadatak pretvorit će se u katastrofu s teškim posljedicama. Nalogodavac je Jimmyjevu ekipu osudio na smrt dok on ima šanse ako ode iz grada (Denver)….

Od navedenih filmova “Čekajući smrt u Denveru” ima najjaču glumačku ekipu (Andy Garcia, Christopher Walken, Treat Williams, Steve Buscemi, Christopher Lloyd, Jack Warden, Fairuza Balk, Gabrielle Anwar...) koja je, većinom, uspješno interpretirala osebujnu galeriju likova. Film je kriminalistička drama koja u drugom dijelu filma dobiva i romantične detalje….

Share

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)