PRVI POGLED: DA 5 BLOODS

 

Jedan od najvećih filmskih aduta “Netflixa” ove godine je drama “Da 5 Bloods”. Projekt kojim se i Spike Lee pridružuje respektabilnom društvu redatelja čiji su filmovi ili serije u ponudi “Netflixa”.

Priča filma prati veterane rata u Vijetnamu koji se vraćaju na mjesto nesreće. Dva su razloga njihova povratka – prvi je prebacivanje posmrtnih ostataka zapovjednika njihove postrojbe koji je poginuo u Vijetnamu. Zapovjednik je pokopan na liniji bojišnice i njegovi ratnici žele posmrtne ostatke prebaciti u SAD i sahraniti zapovjednika u domovini. Drugi su razlog zlatne poluge – pripadnici CIA-e su tijekom ratnih operacija izgubili dragocjen teret. Veterani znaju lokaciju i kreću u lov…

Trajanje filma je 154 minute. S obzirom na redatelja i njegove dosadašnje filmove nema sumnje kako nas, uz lov na zlato i preispitivanje rata u Vijetnamu, očekuje i tematiziranje rasizma te položaj Afroamerikanaca u postrojbama američke vojske.

Spike Lee jedan je od četvorice scenarista filma (uz Leeja na priči filma radili su Danny Bilson, Paul De Meo i Kevin Willmott) – glumačku ekipu predvode Chadwick Boseman, Delroy Lindo, Jean Reno, Jonathan Majors i Paul Walter Hauser. S obzirom na temu nije isključeno da se “Da 5 Bloods” ozbiljno umiješa u borbu za nominacije filmskih nagrada. Ako ništa drugo premijera filma neće biti odgođena – novi film Spike Leeja gledat dostupan je od 12.06….

GOODTALKING recenziju filma možete pročitati OVDJE

Photo: David Lee/Netflix

David Lee/Netflix

Photo: David Lee/Netflix

 

 

Share

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)