Naslovnica Novo RECENZIJA: JEDNOM DAVNO

RECENZIJA: JEDNOM DAVNO

665
0
Photo: ABC. Inc

AUTORI SERIJE: Adam Horowitz, Edward Kitsis

GLAVNE ULOGE: Jennifer Morison, Lana Parrilla, Robert Carlyle, Jared Gilmore, Josh Dallas

TRAJANJE: 7 sezona, 156 epizoda

NAZIV ORIGINALA: Once Upon A Time…

 

Jednom davno postojala je Začarana šuma u kojoj su živjeli svi klasični likovi koje poznajemo. Ili smo mislili da poznajemo, Jednoga dana našli su se zarobljeni na mjestu gdje su ukradeni svi njihovi sretni završeci. U našem svijetu… 

Emma Swan žena je problematične prošlosti. Kao dijete upadala je u razne neprilike i boravila u mnogim udomiteljskim obiteljima. Na njen 28. rođendan pronalazi ju Henry, njezin sin kojega je dala na posvajanje prije deset godina i moli ju da pođe s njim u gradić Stroybrooke gdje svi stanovnici trebaju njezinu pomoć. Emma odlazi s njim u Storybrooke gdje saznaje točan razlog svog dolaska. Naime, Henry ima knjigu bajki za koju vjeruje da je stvarna. Prema knjizi, svi su stanovnici Storybrooka zapravo likovi iz bajki prognani u ovaj svijet, izbrisanog pamćenja i zamrznuti u vremenu. Henry vjeruje kako su svi oni žrtve kletve Zle kraljice, žene koja ga je posvojila kao bebu. U Stroybrooku, ona je gradonačelnica Regina. Emma i Regina se, naravno ne slažu, no Emma potporu i cimericu pronalazi u Henryijevoj učiteljici, Mary Margaret, za koju Henry vjeruje da je Snjeguljica. Emminim dolaskom, vrijeme u Storybrooku kao da počinje teći. Iako Storybrook djeluje kao svaki drugi gradić u Americi, Henry uvjerava Emmu da su svi likovi zapravo likovi iz bajke, pa su tako, osim Snjeguljice i Zle kraljice, u Storybrooku i Lovac, koji je gradski šerif, doktor Whale koji je zapravo doktor Frankenstein, psihijatar je Jimminy Cricket, a glavno okupljalište stanovnika, ljupki restoran u centru grada, vode Crvenkapica i njezina baka, a Emma je plod prave ljubavi- Spasiteljica, dijete Snjeguljice i Princa. Emma samo treba povjerovati i razbiti kletvu.

Jednom davno bajkovita je i fantastična serija producenata Edwarda Kitsisa i Adama Horovitza, poznatih po serijalu Izgubljeni (producenti). Ovaj dvojac daje nam novi, osvježavajući pogled na svijet bajki koji svi jako dobro poznajemo. Jednom davno jednostavno predstavlja neki sasvim novi svijet. Radnja se odvija na dvije razine – u gradiću Storybrooke, odnosno u današnjem svijetu i u Začaranoj šumi. Radnje se međusobno prate i pokazuju koliko je svaka situacija, u bilo kojem svijetu, bitna za postupke likova kasnije. Serija je snimljena u Kanadi, što pridonosi sjajnoj, doduše, hladnoj i mističnoj atmosferi, osobito kada je riječ o scenama u Začaranoj šumi. Kostimografi se nisu pridržavali povijesnoga prikaza vremena, no to se može pripisati dramskoj i umjetničkoj slobodi. Kostimi u Začaranoj šumi kombinacija su suvremenih i srednjovjekovnih detalja. Outfiti Zle kraljice ponekad djeluju pretjerano jer su više bazirani na crnoj koži i srebrnim nakitom. Srednjovjekovna odjeća u kombinaciji s ponekim modernim detaljem postigla bi isti efekt.

U prvim epizodama vidljivo je kako su dijelovi serije snimljeni ispred zelenog ekrana – osobito kada likovi izvode čaroliju te u trenucima kada se pojavi Zlurada i poprimi oblik zmaja. Efekti iz epizode u epizodu postaju sve bolji te je green screen zanemariv.

Photo: ABC.Inc

Glumačka postava je izvrsno pogođena. Likovi su upravo onakvi kako ih je zamišljala većina ljudi. Jennifer Morrison je u ulozi Emme Swan naprosto nevjerojatna. Uloga Emme njena je uloga života. Jennifer je u ulogu unijela toliko sebe i toliko emocija da je ponekad vrlo teško razaznati gdje počinje Emma, a gdje Jennifer. Scene njezine tuge toliko su uvjerljive da tuga na ekranu ispuni prostoriju. Uz Jennifer, tu su sjajni Ginnifer Goodwin i Josh Dallas u ulozi njezinih roditelja, Snjeguljice i Princa. Njihova je bezuvjetna i čarobna ljubav središte radnje. Uvjerljivost njihove ljubavi prenesena je na privatni život – Ginnifer i Josh vjenčali i imaju dvoje djece. Bajka se preslikala i na privatni život i uvjerila sve obožavatelje serije kako je prava ljubav moguća i u današnjem svijetu. Ulogu Zle kraljice tumači Lana Parilla. Treba nekoliko epizoda kako bismo se naviknuli na takvu interpretaciju Zle kraljice. U kasnijim epizodama, kada su uloge Regine i Zle kraljice dobile svoj smjer, Lana puno bolje odrađuje taj zadatak. U toj je ulozi i najviše vidljiva promjena – kako Zla kraljica dobiva svoju pobjedu, kratko uživanje u pobjedi, a zatim ispraznost i usamljenost – golemi spektar emocija koje Lana izuzetno vješto prenosi na ekran. Najpoznatije ime među glumačkom postavom svakako je Robert Carlyle. Tumači ulogu Gospodina Golda, vlasnika zalagaonice u Storybrooku i čarobnjaka Rumplestilskina (Cvilidrete), koji je ujedno i Mračni, najmoćniji čarobnjak svih svjetova. Carlyle je u svoju interpretaciju Cvilidrete unio svoje glumačko znanje i sposobnosti. Škotski šarm i dugogodišnji rad u kazalištu rezultirali su nevjerojatnim negativcem – postignuto je i ono što mnogi glumci, osobito oni koji su ukalupljeni u uloge negativaca, rijetko uspiju – publika ga obožava i mrzi. Doajen britanskog kazališta sposoban je u glumačkoj izvedbi spojiti nekoliko likova. Cvilidreta je i krokodil iz Petra Pana i Zvijer (Ljepotica i Zvijer).  Među cijelom plejadom likova, sjajnih i malo manje sjajnih, svakako treba izdvojiti Colina O’ Donoghua u ulozi kapetana Kuke koji je, nakon izuzetne interpretacije Dustina Hoffmana, u ulogu Kuke unio suvremenost u lik. Colinova je interpretacija drugačija, svježa i upravo je onakva kako bi kapetan Kuka izgledao da je lik bajke 21. stoljeća. Svojim je plavim očima i već poznatim piratskim detaljem, eyelinerom te kožnim hlačama, zasigurno povećao broj žena koje su počele pratiti seriju.

Kao što je običaj u serijama ovakvoga žanra, uloge negativaca zanimljivije su i kompleksnije. Kroz sedam sezona pratimo razvoj događaja u Storybrooku, borbu dobra i zla. U drugoj se sezoni pojavljuje Cora, majka Zle kraljice koja je još gora od nje, a poslije negativci nastavljaju biti nama poznati likovi. Radnja treće sezone seli se u Nigdjezemsku gdje se heroji suočavaju s demonom mladog lica – Petrom Panom kojeg tumači sjajni Robbie Kay. Četvrta sezona homage je Disneyevom hitu Snježno kraljevstvo te u Storybrook stižu gosti iz Arandella: Elsa, Anna i Kristoff. Kasnije u sezoni, negativac je Opaka vještica sa zapada koja želi promijeniti prošlost. Radnja pete sezone seli se u Camelot te dinamika serije lagano opada. Osim promjene poznate lokacije, ništa se novo ne događa i radnja postaje dosadna, no to se mijenja u šestoj sezoni kada serija ponovno dobiva zalet kakav je imala ranije, a u šestu sezonu uvode nas dr. Jekyll and Mr. Hyde. Na kraju šeste sezone vidimo happy end i ultimativnu čarobnu, diznijevsku borbu svijetla i tame. A onda – sedma sezona. Reboot i promjena lokacije. Sedma sezona seli se u izmišljeno predgrađe San Francisca, Hyperion Hights, a glavni protagonist postaje odrasli, Henry. Zadnja je sezona nepotrebna, autori serije putem su se vjerojatno pogubili. Kako bi opravdali rupe u zapletu sedme sezone, počeli su neuspješno petljati po timelineu.

Photo: ABC.Inc

Unatoč tome, Kitsis i Horowitz uspjeli su u onome što je bar jednom, svatko od nas zamislio. Vizualizirali su svijet bajki i u život donijeli sve likove koje gledatelji poznaju. Pouka serije je kao i svaka pouka u bajkama, pažljivo interpretirana kako bi obuhvatila i probleme današnjeg svijeta. Jer, vremena se mijenjaju, ali poruka je ista – dobro će uvijek pobijediti zlo. Serija izuzetno dobro razrađuje ovu poruku jer je temeljna teorija da se zlo ne rađa- ono se stvara. Kakva situacija mora biti da gurne lika preko ruba, u tamu?  Razmišljanja nakon serije jednaka su kao nakon čitanja bajke. Jesam li ja u današnjem svijetu heroj ili negativac? Većina nas pronaći će se u nekoj sivoj zoni. U seriji nema sivih likova, ili su dobri ili su zli, a mnogi od zlih dobili su drugu priliku i sada žive onu poznatu – živjeli su sretno do kraja života. No, u takvom formatu serije sivi likovi nisu niti potrebni jer su samo podsjetnik na stvarni život, na naše svakodnevne borbe.

Disney, braća Grimm, čarolija, heroji i negativci. I totalni bijeg od stvarnog života. To je ono što ova serija predstavlja.

 

Recenziju napisala: Dora Ivković

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime