DVANAEST POSTAPOKALIPTIČNIH FILMOVA

Nuklearni ratovi, nestašice nafte, virusi, ekonomske krize…neki su od razloga zbog kojih se svijet kakvog poznajemo promijenio izgled, postao drugačiji. Opasnije, tmurnije i smrtonosnije mjesto od onog kakvo je danas. Filmaše je oduvijek zanimala postapokaliptična tematika – GOODTALKING Vam donosi pregled filmova koji prikazuju svijet budućnosti uništen, promijenjen zbog različitih razloga...

POBJEŠNJELI MAX 2 (Mad Max 2) – (1981)

Mnogi su stručnjaci i “stručnjaci” prognozirali kako će svijet doživjeti apokalipsu zbog nestanka benzina. Ona se dogodila nije, ali kako bi takva budućnost mogla izgledati pokazao je George Miller u drugom filmu o Maxu. Zapravo, Miller je nastavio tamo gdje je prvi film stao – od civilizacije nije ostalo ništa. Gospodari života i smrti su luđaci, psihopate koji lutaju u potrazi za naftom. Jedna grupa opsjeda jedan od izvora koje zadnjim snagama brane normalniji primjerci ljudske vrste. U potrazi za gorivom stiže i Max, ali uskoro postaje važan dio plana za obračun s Humungusom i ostatkom ekipe…

Žestoka akcija u apokaliptičnom okruženju gdje humanost više ne postoji. Takva je slika budućnosti u režiji Georgea Millera.

 

VODENI SVIJET (Waterworld) – (1995)

Loša sreća pratila je “Vodeni svijet” tijekom snimanja. Ogromno povećanje troškova zbog nesreća različitih vrsta enormno je povećalo budžet – film slabo prošao u američkim kino dvoranama, ali je stvari malo popravila svjetska distribucija. Mad Max na vodi smješten je u budućnost gdje je većina planeta prekrivena vodom. Globalno zatopljenje otopilo je polarne kape i ostaci čovječanstva snalaze se na površini mora. Legenda kaže da postoje ostaci suhe zemlje, ali to je samo legenda… Bez obzira na probleme “Vodeni svijet” zanimljiv je komad filmske zabave u kojoj su glavne uloge pripale Kevinu Costneru i Dennisu Hopperu. Otapanje ledenjaka danas je aktualna tema…

 

DAN POSLIJE (The Day After) – (1983)

Američki televizijski film “Dan poslije” iz 1983 godine koji se događa u malom američkom mjestu nakon nuklearnog sukoba. Iako je riječ o tv filmu u bivšoj je državi “Dan poslije” prikazan u kinima i doživio je dobru gledanost. Film je snimljen i prikazan u doba hladnog rata – odnos SAD-a i SSSR-a u to je vrijeme bio prilično zategnut. Kako bi izgledale posljedice nuklearnog sukoba može se vidjeti u filmu. ” Prikaz koji je potresan i upozorava na stravične posljedice. U filmu nastupaju Jason Robards, John Lithgow i Steve Guttenberg.

 

CESTA (The Road) – (2009)

Nikakvog optimizma i nade nema u filmskoj ekranizaciji “Ceste” Cormaca McCarthyja. Nakon što potresi i požari opustošili Zemlju preživjeli stanovnici pokušavaju živjeti. Film prati Oca i Sina koji pokušavaju doći do obale spasa iako nitko ne zna da li ona uopće postoji. Obala je na neki način metafora za nadu…Nadu u svijetu koji je potonuo u anarhiju i kanibalizam. Ugođaj i radnja filma mračni su i depresivni, preživjelima ostaje tek sjećanje na neka prošla vremena. Vrlo dobre uloge u filmu ostvarili su Viggo Mortensen i mlađshni Kodi Smit-McPhee. U filmu nastupaju i Robert Duvall, Guy Pierce i Charlize Theron.

 

ZARAZA (Contagion) – (2011)

Film redatelja Stevena Soderbergha popularniji je i gledaniji zadnjih tjedana nego što je bio u vrijeme premijere. Ništa čudno – nevjerojatna je podudarnost događaja u filmu i krize koje je izazvao koronavirus. Zaraza počinje rukovanjem kuhara iz Makaa i Beth Emhoff. Kuhar nije oprao ruke na kojima je ostao smrtonosni virus koji se našao na životinjskom mesu i epidemija zatim i pandemija počinje. Karantene, izolacije, puste ulice, anarhija…sve se može pronaći u filmu. Znakovit je i natpis na posteru filma koji kaže kako se ništa ne širi poput straha. Paltrow je dio glumačke ekipe u kojoj su Laurence Fishburne, Matt Damon, Jude Law i Marion Cottilard.

 

12 MAJMUNA (Twelve Monkeys) – (1995)

Tridesetak milijuna dolara “Universal” je uložio u realizaciju “12 majmuna” i okupio sjajnu redateljsko- glumačku ekipu. Terry Gilliam (jedan od članova družbe svima nam znane pod imenom “Monthy Pyhton”) jako se zagrijao za projekt – ništa čudno s obzirom na radnju filma. Priča počinje u budućnosti u kojem ostaci ostataka ljudske vrste žive u podzemlju. Na površini vladaju životinje – većina ljudi pokošena je smrtonosnim virusom. Nada u novi početak je James Cole, putnik kroz vrijeme…
“12 Majmuna” ima kompleksnu radnju, progovara o ljudskom (samo)uništenju i mnogim drugim stvarima. I da, ima i Bruce Willisa, Brad Pitta i Madeleine Stowe.

 

 

KNJIGA ISKUPLJENJA (Book of Eli) – (2010)

Denzel Washington kao Mesijačuvar svete knjige koja može spasiti čovječanstvo nakon katastrofe. Eli, osim što je čuvar knjige, prilično dobro barata oružjem svih vrsta, vješt je u bliskoj borbi. Osim Washingtona u stiliziranoj filmskoj priči braće Hughes nastupaju Gary Oldman, Jennifer Beals i Mila Kunis.

 

28 DANA KASNIJE (28 Days Later) – (2002)

Tijekom napada aktivista na centar za istraživanje oslobađa se virus koji izaziva apokalipsu. Zaraženi postaju bijesni zombiji koji žele širiti zarazu (ubijati zdrave)….

Ekipa filma je impresivna – redatelj filma je Danny Boyle (“Trainspotting”, “Milijunaš s ulice”), scenarist Alex Garland (“Ex Machina”, “Annihilation) dok u glavnim ulogama nastupaju Cillian Murphy, Naomie Harris i Brendan Gleeson. Boyle je izvrsno pogodio bijes zaraženih, film je nervozan, ponekad i histeričan. Snimljen je i nastavak koji je ipak nešto slabiji…

 

THE ROVER (2014)

Australija u bliskoj budućnosti. Država je nakon financijskog sloma postala mjesto anarhije, beznađa i depresije. Mjesto na kojem lutaju ljudi bez nade, nekada pošteni građani koji su postali kriminalci. Neki zbog razočaranja u život, drugi da bi preživjeli….

“The Rover” je zanimljiv, između ostalog, zbog razlog propasti načina života kakvog poznajemo. Uzrok je financijska kriza koja je urušila institucije i sustav. Guy Pearce i Robert Pattinson glavne su glumačke figure filma.

GOODTALKING recenziju filma možete pročitati OVDJE

 

IGRE GLADI (The Hunger Games) – (2012)

Amerika u budućnosti. Nakon građanskog rata SAD kakve poznajemo više ne postoje. Na njihovu teritoriju je nastala država Panem koja je podijeljena na Capitol i dvanaest okruga. U sjećanje na nekadašnji sukob svake godine se u Panemu održavaju “Igre gladi” smrtonosni reality show u kojem sudjeluje 24. izabrana tinejdžera u dobi od 12. do 18. godina po dvoje (jedno muško i jedno žensko) iz svakog okruga. Nakon što je izabrana Primrose Everdeen (Willow Shields) umjesto nje se dobrovoljno javlja za nastup starija sestra Katniss (Jennifer Lawrence) šesnaestogodišnja djevojka vješta u rukovanju sa lukom i strijelom…

Najpoznatiji i najgledaniji distopijski serijal “Igre gladi” priča je Americi nakon rata. Americi bez demokracije, bez ljudskih prava s mnogo siromašnih. I nadom u liku Katniss Everdeen….

 

EQUILIBRIUM (2002)

Radnja filma smještena je u budućnosti, nakon velikog rata. Kako bi spriječili slične događaje stvoren je novi društveni poredak (jer svaka se diktatura dogodila za dobro naroda). Osjećaji su zabranjeni, strogo kontrolirani lijekom/drogom zvanom Prozium. Osim što eliminira osjećaje Prozium olakšava totalitarno vladanje i kontrolu stanovništva. Za održavanje poretka zadužene su policijske postrojbe kojima zapovijedaju Svećenici. Jedan od njih je John Preston koji nakon obračuna s partnerom otkriva svu nakaznost totalitarnog režima…

Prikaz totalitarnog režima u najmračnijem izdanju pojačan je vrlo dobrom ekipom koju predvode Christian Bale i Sean Bean.

 

DJECA ČOVJEČANSTVA (Children of Men) – (2006)

Godina je 2027. Svijet kojeg poznajemo se raspao i umire. Polako umire. Prošlo je 18 godina od rođenja posljednjeg djeteta. Jedina država koja donekle funkcionira je Velika Britanija mada i kraljevstvo polako puca pod pritiskom krize i izbjeglica. Depresiju i tmurnu svakodnevicu ljudske vrste može prekinuti samo nada. I ona dolazi – personificirana u liku trudne žene koja želi stići na otok.

“Djeca čovječanstva” redateljski je biser Alfonsa Cuarona. Budućnost koju donosi tmurna je i neizvjesna – Cuaron beznađe i depresiju društva budućnosti prikazuje kroz mnoge detalje i teme koje obrađuje. Pomaže mu i vrsna glumačka ekipa koju predvode Clive Owen, Michael Caine i Julianne Moore.

Share

One Comment

  1. Maja Dukan

    Meni najbolji Mad Max 2 a još mi je bolji zadnji Mad Max fury road koji nije na popisu a čini mi se baš aktualan što se tiče naše lijepe Zemlje koju uništavamo. Osim toga je fantastično snimljen i gleda se bez daha . I Gattaca je dobra a nije spomenuta.