FEST 2020 – SAKUPLJAČI EMOCIJA U BEOGRADU

Beogradski međunarodni filmski festival FEST još od 70ih godina prošlog veka predstavlja svojevrsnu smotru najboljih filmskih ostvarenja koja su oboležila godinu. Ovogodišnji FEST, 48. po redu, odražaće se u Beogradu od 28. februara do 8. marta pod sloganon Skupljači emocija (Emotion Catchers). Glavna inspiracija vizuelnog identiteta festivala je glumac Bekim Fehmiju, čiju će filmsku retrospektivu posetioci moći da pogledaju. Ove godine se obeležava deseta godišnjiva njegove smrti.

“Skupljači emocija nije samo prigodni omaž Bekimu Fehmiju i slogan FESTa. Ta metafora je univerzalna definicija filmskog festivala u čijim salama se tokom projekcija primaju i odašiljaju emocije, koje nose pokretne slike”, izjavio je predsednik Odbora FEST-a, Ivan Karl.

Festival će otvoriti film Srdana GolubovićaOtac”, koji je pokupio pozitivne kritike na svom premijernom prikazivanju na festivalu u Berlinu. Srdan je uzbuđen što će svoj film domaćoj publici premijerno prikazati pred punom salom Sava Centra.

“Hvala Jugoslavu Panteliću što nam je učinio veliku čast da film bude prikazan na otvaranju festivala. Za sve nas koji smo iz Beograda i bavimo se filmom, FEST je nešto uz šta smo odrastali i zavoleli film, FEST je duh Beograda, mesto gde sam upoznao većinu reditelja koji su na mene najviše uticali. Zaista mi je velika čast da ponovo imamo film ovde, privilegija je pred 3600 ljudi imati domaću premijeru. U Berlinu je veliko uzbuđenje jer je to svetska premijera i važna je za život filma, ali to uzbuđenje koje svi mi imamo pred sutrašnju premijeru i puni Sava centar je zaista poseban doživljaj za nekoga ko se bavi filmom.”

Photo: Goodtalking

Tokom svog trajanja publici će na festivalu biti predstavljeno 96 ostvarenja kroz 300 projekcija u salama Sava Centra, Kombank dvorane koja će predstaviti takmičarski program, dvorani Kulturnog centra Beograda, Doma omladine Beograda, bioskopu Fontana, Jugoslovenskoj kinoteci i bioskopu Cineplexx Ušće. Cene ulaznica se kreću od 300 do 450 dinara i mogu se kupiti na blagajnama bioskopa. Kao i prethodnih godina, većina karata se rasprodala u prva dva dana prodaje. Projekcije su zakazane od ranih jutarnjih časova do kasnih večernjih. POSTFESTUM će biti dodatni dan i prilika za sve one koji nisu uspeli da pogledaju sve što su želeli to i učine.

Program festivala podeljen je u 7 celina, Glavni takmičarski, Glavni van konkurencije, Fokus FEST, Gala, FEST klasik, Fest 48, Specijalne projekcije i FEST fokus van konkurencije. “FEST FOKUS nastao je iz potrebe festivala da dodatno okrene pažnju na autorska ostvarenja koja svojim hrabrim izrazom i izborom teme to zaslužuju”, naveo je umetnički direktor Jugoslav Pantelić. Za nagrade, među kojima su i one za najbolju režiju, glumu, scenario, najbolji film i debi i najbolji evropski film, takmiči se 20 ostvarenja iz Srbije, Francuske, SAD, Irana, Italije, Grčke, Slovenije, Australije, Bugarske, Brazila, Češke, Severne Makedonije, Sudana, Saudijske Arabije, Hrvatske, Danske i Kolumbije. U okviru Gala programa posetioci će uživati u filmovima Romana Polanskog, Clinta Eastwooda, Jima Jarmuscha, Woody Alena, Taike Waititija i još dosta odličnih ostvarenja. Program Klasika je ove godine posvećen Nedi Arnerić, čija nas je smrt prošle godine ozbiljno potresla.

Photo: Goodtalking

Žiri koji će odlučivati o nagradama ove godine sačinjen je od vrsnih umetnika iz Evrope i čine ga srpska glumica Nataša Ninković, slovenački glumac Sebastijan Kavaca, hrvatska rediteljka Dana Budisavljević, srpski reditelj Nikola Ljuca i nemački glumac Clemens Schick. Među članovima žirija ostalih programskih celina nalaze se srpski reditelj Dušan Zorić, bosanski novinar i tv urednik Damir Šehanović, srpska filmska kritičarka Sandra Perović. Ovogodišnji novitet će publici pružiti priliku da glasa za najbolji evropski film iz Glavnog takmičarskog programa.

FEST uručuje posebne nagrade, Beogradskog pobednika za izuzetan doprinos filmskoj industriji. Ovogodišnji laureati su glumica Mira Banjac, reditelj Kosta Gavras i glumac , producent, dramski pisac i reditelj Džon Malkovič.

Zatvaranje festivala planirano je za 8. marta u Sava Centru kada će Džon Malkovič imati priliku da porazgovara sa novinarima i predstavi svoj muzičko-scenski performans pod nazivom “Muzički kritičar”.

Program festivala je svake godine sve kvalitetniji i obuhvatniji te ne čudi da je interesovanje veliko. Naoružajte se emocijama, dajte šansu i filmovima kojima obično ne biste i uživajte u ostvarenjima koja će vam možda i promeniti pogled na svet.

 

S ovogodišnjeg Festa za Goodtalking: Jelena Stančić

 

Photo: Goodtalking

Share

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)