Naslovnica (Top) liste PETNAEST AZIJSKIH MAJSTORA

PETNAEST AZIJSKIH MAJSTORA

Photo: Warner Bros

Svake godine azijska nam kinematografija donosi nekoliko vrhunskih filmova. “Parazit” je dokaz, ali on je tek jedan od primjera. Kinematografija Južne Koreje posljednjih je godina u prvom planu, ali Azija je oduvijek imala velikih filmaša (redatelja, glumaca…) čiji su filmovi postali omiljena lektira ljubiteljima filma. Neki od njih su karijere potvrdili u Hollywoodu, neki nikada nisu radili u tvornici snova, ali to ne umanjuje njihov ogroman doprinos sedmoj umjetnosti (i ne, na listi nema Bong Jong-Hoa – o njemu uskoro ide poseban tekst). Krenimo redom

1. AKIRA KUROSAWA i TOSHIRO MIFUNE

 

Neki od favorita: “Rashomon”, “Sedam samuraja”, “Krvavo prijestolje”, “Tjelesna straža”, “Pas lutalica”, “Shogun”….

Inspiraciju za filmove koje je snimio Kurosawa je pronalazio, između ostalog, u djelima Dostojevskog i Shakespearea. Od američkih redatelja cijenio je Johna Forda – njegov utjecaj na filmsku umjetnost je neprocjenjiva. Japanskom majstoru poklonili su se Sergio Leone, George Lucas, Walter Hill, John Sturges. U Japanu je dobio nadimak Imperator -žanrovi Kurosawi nisu bili važni. Od blatnih akcijskih scena “Sedam samuraja” do filozofskog “Rashomon” (film koji je poseban iz mnogih razloga). Majstor režije imao je omiljenog glumca – njegovo ime je Toshiro Mifune. U periodu od 1948 do 1965 Kurosawa i Mifune snimili su petnaest filmova. Suradnja jednog od najvećih redatelja u povijesti i njegovog kućnog glumca jedna je od najdužih i najvažnijih u povijesti filmske umjetnosti.

 

2. BRUCE LEE

 

Favoriti: “U zmajevom gnijezdu”, “Veliki gazda”, “Na zmajevom putu”

Ako se za nekog može reći, napisati da je umro mlad i otišao u legendu onda je Bruce Lee pravi primjer. Rođen u San Franciscu, Bruce Lee Jun Fan Yuen Kam upoznao je i približio istočnjačke borbene vještine Zapadu. Studirao je filozofiju, radio na televiziji i podučavao Jabbara, Stevea McQueena i Jamesa Coburna. Fanatično je pristupao treninzima i postao ikona borilačkih vještina na filmu. Otišao je u 32. godini, zla sudbina prerano je uzela i sina Brandona. Čovjek koji je promijenio svijet. I pobijedio Norrisa. Chucka Norrisa.

 

 

3. JACKIE CHAN

 

Neki od favorita: “Policijska priča”, “Božji oklop”, “Project X”, “Velika gužva u Bronxu”, “Gas do daske”

Kong- sang Chang pravo je ime Jackieja Chana kojeg je Bruce Lee propisno nalupao u filmu “Enter the Dragon”. Chan je nevjerojatan tip, legenda kaže da je od djetinjstva bio hiperaktivan. Na filmu se pojavio kao kaskader – posla kaskadera nije se odrekao kada je postao glumac. Svoje vratolomije izvodi sam – broj lomova, iščašenih udova i modrica koje je u karijeri zaradio nemoguće je izbrojati. Pamtimo njegove vratolomije u Zagrebu gdje je snimio “Božji oklop”.

 

4. JOHN WOO & CHOW YUN -FAT

 

Favoriti: “Bolje sutra”, “Once Thief”, “The Killer”, “Hard Boiled”, “Čovjek bez lica”, “Slomljena strijela”, “Teška meta”

Bijeli golubovi i golubice, spektakularne akcijske scene, sjajno odabrani glumci….glavni su, ne i jedini razlozi za gledanje filmova akcijskog maestra Johna Wooa. Woo je rođen u Kini, piše se kao hongkonški redatelj i neprocjenjiv je njegov doprinos akcijskom žanru. Veliki uspjeh Wooa povezan je s glumcem Chow Yun- Fatom koji je bio redateljev izbor za akcijskog junaka. Ako stvari postavimo u kontekst vremena (najbolji filmovi njihove suradnje dogodili su se u osamdesetim godinama prošlog stoljeća) onda je jasno kako je Chow Yun-Fat bio potpuno drugačiji akcijski junak od onih koji su vladali Hollywoodom. Glumac izgleda poput čovjeka iz susjedstva, ali to nije smetalo da postane ubitačno efikasan u filmovima “Bolje sutra” i “Ubojica”. Woo je, za razliku od Yun-Fata, nastavio nizati uspjehe u Hollywoodu akcijskim remek-djelom “Čovjek bez lica” te “Nemogućom misijom II”, “Slomljenom strijelom” i, za mnoge najboljim filmom u kojem je nastupio J.C. Van Damme, “Teška meta”.

 

5. TAKASHI MIIKE

Neki od favorita: “Visitor Q”, “Ichi the Killer”, “Audicija”, “Full Metal Yakuza”

Japanski filmaš Takashi Miike osebujan je lik. Glumac, redatelj, producent, scenarist….sve što treba Miike će napraviti za filmove koje snima. Kao redatelj Miike je eksplodirao tijekom devedesetih godina prošlog stoljeća – ima godina kada je izbacio pet-šest filmova. Cenzori su često u problemima kada stiže novi Miikeov film – teško je opisati kakve se sve stvari mogu pronaći u njegovim filmovima (“Visitor Q” jedan je od najbizarnijih i najbolesnijih filmova koje je autor ovih redaka pogledao). Miike ne brine – snima i dalje – istina sa smanjim intenzitetom. Redatelj je odnio mnoge filmske nagrade – ideja Miikeu nikada nije nedostajalo. Za sve koji krenu istraživati njegovu filmografiju treba napomenuti kako za neke od filmova treba imati dobre živce. I želudac.

 

6. SONNY CHIBA

 

Neki favoriti: “The Street Fighter”, “Kill Bill”

Sjećate se “Prave romanse” Tonyja Scotta, filma snimljenog prema scenariju Quentina Tarantina? Za svoj rođendan Clarence ima namjeru pogledati trilogiju Sonnyja Chibe. U kino odlazi s Alabamom i ostalo je povijest… Tarantino je veliki ljubitelj glumčeve filmografije – godinama nakon “Prave romanse” Chiba je nastupio u “Kill Billu” (Hattori Hanzo). Japanski se glumac proslavio davno prije romanse Billa – serijal “Street Fighter” najpoznatiji je dio filmografije u kojem se azijska akcijske zvijezda borila protiv Ninja, Yakuza, Samuraja i mnogih drugih likova.

 

7. ANG LEE 

 

Favoriti: “Tigar i zmaj”, “Svadbeno veselje”, “Pijev život”, “Ledena oluja”

Ang Lee rođen je na Tajvanu, studirao je u SAD-u (kazalište) (kolega Leeju bio je drugi Lee – Spike Lee). Prve filmske uspjehe Lee je postigao na domaćem terenu – Pushing hands” i “Svadbeno veselje” osvojili su brojne nagrade i Lee je stigao u Hollywood. Tamo nastavlja s dobrim poslom (incidente poput prošlogodišnjeg “Blizanca” možemo oprostiti) – dvostruki je dobitnik “Oscara” (“Pijev život”, “Planina Brokeback”) te priprema film o epskom boksačkom obračunu Mohammada Alija i Joea Fraziera (“Thrilla in Manila”).

 

8. TAKESHI KITANO

Favoriti: “Violent Cop”, “Battle Royale”, “Zatoichi”, “Sretan Božić Mr.Lawrence”, “Hana-bi”

Japanac, još jedan svestrani filmaš (režira, glumi, piše…). Veliki ljubitelj jazza bavio se i stand up komedijom, napisao pedesetak knjiga, bavio se slikarstvom. Osvajač “Zlatnog lava” u Veneciji na Zapadu je poznatiji kao filmaš nego u Aziji – tamo je popularniji kao tv voditelj i komičar.

 

9. PARK CHAN – WOOK

Favoriti: “Oldboy”, “Stoker”, “Sluškinja”

Redatelj “Oldboyja” (koji pripada redateljevoj tzv. osvetničkoj trilogiji ) ima velike zasluge za afirmaciju i popularnost filmova iz Južne Koreje odnosno Azije. Sudeći prema filmografiji redateljeva opsesija je osveta. “Oldboy” je pokazao kako ona brutalno i neočekivano može izgledati. Ove godine filmaš je oduševio “Dvostrukom prijevarom” – filmom kojem predviđaju velike stvari kada je u nadolazećim nagradama riječ.

 

10. JET LI

 

Favoriti: “Hero”, “Romeo mora umrijeti”, “Smrtonosno oružje 4”, “Bilo jednom u Kini”

U ranoj mladosti uspješan sportaš koji je osvojio više medalja (pogađate, riječ je o borilačkim vještinama). Nakon osvajanja medalja, kao zaslužni kineski sportaš upoznao je predsjednika Nixona kao predstavnik svoje domovine kao dio programa kulturne razmjene SAD-a i Kine. Prvi susret s Hollywoodom nije bio pretjerano uspješan, ali je nakon nekoliko godina ponovo pokušao. Nastup u filmovima poput “Smrtonosno oružje 4”, “Jedan jedini” i “Romeo mora umrijeti” donijele su glumcu svjetsku prepoznatljivost.

 

11. KI-DUK KIM

 

Favoriti: “Vrijeme”, “Pieta”, “San”, “Proljeće, ljeto, jesen, zima..i proljeće”

Južnokorejski redatelj Ki-Duk Kim (preminuo prije dvije godine) ima nevjerojatno životno priču. Bio je pet godina vojnik, radnik u tvornici i svećenik. Nakon dolaska u Pariz bavi se slikarstvom – film postaje njegova opsesija devedesetih godina prošlog stoljeća. Za razliku od mnogih kolega iz Azije riječ o redatelju koji ne preferira akcijske priče već njegovi filmovi progovaraju o životu, ljubavi, smrti…vječnim ljudskim temama. Njegovi su filmovi u mnogim trenucima vizualno prelijepi i životni, gledatelju bliski.

 

12. PAT MORITA

 

Favoriti: “Karate Kid”, “M.A.S.H”, “American Ninja”

Malo je glumaca kojima je jedna uloga obilježila karijeru kao što je pokojni Pat Morita ostao zapamćen kao učitelj Miyagi u “Karate Kidu”. Morita je nije rođen u Aziji – on je japanski Amerikanac rođen u mjestu Isleton, Kalifornija. Uloga Senseija koji štapićima lovi muhe, govori životne mudrosti i ponekad je ciničan znak je raspoznavanja kada je Morita u pitanju.

 

13. SHO KOSUGI

 

Favoriti: “Ninja Assasin”, “Blind Fury”, “Enter The Ninja”, “Ninja osvetnik”

Japanac Shoichi Kosugi najpoznatiji je kao ninja. Prijelomni film za glumčevu karijeru bio je “Enter The Ninja” u kojem nastupa i Franco Nero. Nakon toga uslijedila je karijera ninje povremeno prekidana nešto drugačijim ulogama poput onog u “Blind Fury” (Rutger Hauer). Popularnost ninja filmova u osamdesetim godinama prošlog stoljeća bila je velika – jedan od razloga bio je i Sho Kosugi.

 

Wong Kar-Wai, Jee-Woon Kim, Min-Sik Choi, Michelle Yeoh i mnogi drugi azijski filmaši, redatelji i glumci u idućim GOODTALKING tekstovima o azijskim filmskim majstorima…