Naslovnica Akcija RECENZIJA: ZLOČESTI DEČKI ZAUVIJEK

RECENZIJA: ZLOČESTI DEČKI ZAUVIJEK

848
0
Photo: Sony Pictures

REDATELJI: Adil El Arbi, Billal Fallah

GLAVNE ULOGE: Martin Lawrence, Will Smith, Vanessa Hudgens, Joe Pantoliano, Alexander Ludwig

TRAJANJE: 124 minute

NAZIV ORIGINALA: Bad Boys For Life

Prošlo je četvrt stoljeća od trenutka kada je, do tada, redatelj glazbenih spotova Michael Bay režirao prvi dugometražni film. “Zločesti dečki” postali su neočekivani hit 1995. godine – komercijalni uspjeh pratile su, većinom, pozitivne kritike filma. Dobar glas o akcijskoj komediji u kojoj izvrsno funkcioniraju Will Smith i Martin Lawrence prenio se i na videoteke – detektivi Lowrey i Burnett bili su među nekoliko najgledanijih naslova godine. Bez obzira na veliki uspjeh filma nastavak se čekao dugih osam godina – Bay je postao pouzdani proizvođač blockbustera (u razdoblju između prvog i drugog filma redatelj je snimio “Pearl Harbour”, “Hrid” i “Armagedon”) i trebalo je pronaći vremena za nastavak. Dvojka se dogodila 2003. godine, ali rezultati su bili ispod očekivanja. Film je bio odrađivanje posla – bitno slabiji od prvog filma. Nastavak je podbacio na svjetskim kino blagajnama i činilo se da je priči kraj. Međutim, kraj je kada Lowrey i Burnett kažu da je kraj – nakon četvrt stoljeća “Zločesti dečki” postali su trilogija….

Bay nije režirao treći film serijala – točnije režirao je jednu akcijsku scenu, ali se pojavljuje u manjoj glumačkoj ulozi. Redatelji trećeg filma su Adil i Billal, dinamični duo koji je uspio pomiriti dvije bitne stvari kako bi treći film serijala uspio. Adil i Billal ne izbjegavaju podsjetiti na film iz 1995. godine, ali ne zaboravljaju kako je četvrt stoljeća veliko razdoblje u kojem se puno toga promijenilo. Akcije i humora ima kao u prvom filmu – akcijske scene su brutalnije nego u prvom filmu, ali ona je prilagođena godinama glavnih protagonista. Prilagođena je zapravo krivi izbor riječi – akcijske scene su žestoke i Lowrey/Burnett sve se teže nose s protivnicima. Godinama se ne može pobjeći i za borbu protiv negativaca potrebne su naočale i iskustva. Godine koje su stigle glavne junake filma odlično su prilagođene priči tako da kemija i odnos između detektiva dobiva novu energiju i pojačavaju duhovite trenutke filma. Za vremešne zločeste dečke gledatelj nije uvijek siguran da će uspjeti svladati negativce. Akcijski junaci s ljudskim licem i obiteljskim problemima.

U pauzama između akcijskih scena u fokusu redatelja su obiteljske stvari. Burnett je postao djed – znamo da je detektiv još prije 25. godina bio obiteljski čovjek pa je unuk logičan slijed u razvoju lika. Puno više zanimljivog i novog saznajemo kada je u pitanju Lowrey – glavni negativci filma povezani su s privatnim životom detektiva koji u pojedinim trenucima filma, kada je privatni život u pitanju, izgleda izgubljen i razočaran. Buddy odnos detektiva ne počinje u uvodnim trenucima filma – Burnett je poput Murtaugha u “Smrtonosnom oružju” too old for this shit, ali smrt poznatog lika iz prethodnih filmova ponovo će spojiti stare policijske partnere. Ali Burnett i Lowrey sada nisu sami…

Novost za serijal su mlade policijske snage koje pomažu glavnim protagonistima. Na mlađima svijet ostaje – priznat će Lowrey i Burnett, ali oni su i dalje glavni igrači. Mlađa ekipa je funkcionalna iz više razloga i vjerojatno će više prostora dobiti u idućem nastavku koji je “Sony” ohrabren izvrsnim otvaranjem filma potvrdio. Završetak filma je ostavio prostora za novi film, ali s obzirom na razvoj događaja postoji mogućnost da se “Zločesti dečki” pretvore u Sonyjevu verziju “Brzih i žestokih”. Hoće li tako biti vrijeme će pokazati.

Interakcija između Smitha i Lawrencea nosi film. Glumci su trademark serijala i teško se oteti dojmu kako uživaju u ulogama detektiva. Smith se fizički malo promijenio od 1995. godine – veći trag godina se može pronaći na izgledu Martina Lawrencea. Bez obzira na veliki vremenski razmak između filmova serijala Lawrence i Smith i dalje ostaju prepoznatljivi kao zločesti dečki. Zauvijek – baš kao što naslov filma sugerira….

OCJENA: 7

Prethodni članakNAJBOLJI TRENUCI U POVIJESTI FILMA (treći dio)
Sljedeći članakRECENZIJA: PROSLAVA (1998)
Filmofil i serijofil, bivši videotekar koji je pogledao tisuće filmova. Puni krug filmofilstva koji je počeo u lokalnom Domu kulture, nastavio se u gradskim kino dvoranama i videotekama zatvoren je nastankom portala Goodtalking kao i osnivanjem Udruge Filmofil (postoje i Goodtalking grupa te stranica na istoj društvenoj mreži) gdje svakodnevno sa suradnicima piše o filmovima i serijama. Bez žutila, prepisivanja i clickbait naslova bez sadržaja. Goodtalking je postalo i ostalo najbolje mjesto za sve ljubitelje filma i serija - potvrdili korisnici.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime