Naslovnica Novo RECENZIJA: DRACULA – krvopijac izgubljen u vremenu

RECENZIJA: DRACULA – krvopijac izgubljen u vremenu

706
0
Photo: Netflix

AUTORI SERIJE: Mark Gatiss, Steven Moffat

GLAVNE ULOGE: Dolly Wells, Claes Bang, Morfydd Clark

TRAJANJE: 1 sezona, tri epizode

 

Prije deset godina Steven Moffat i Mark Gattis napisali su seriju koju nije bilo jednostavno realizirati. Jednog od najpopularnijeg i najslavnijeg detektiva u povijesti Moffat i Gattis prebacili su u današnje vrijeme i njegove slučajeve prilagodili novim vremenima. Pogađate, riječ je o seriji “Sherlock” u kojem detektiva, funkcionalnog sociopata i glavnog protagonista priče pratimo u modernom svijetu. Holmes piše blog, koristi mobitel… Watson je ratni veteran, Moriarty je stalna prijetnja i najveći neprijatelj, negativac… “Sherlock” je uspio i zbog vrlo dobrog izbora glumaca (Benedict Cumberbatch i Martin Freeman kao Holmes i Watson) – serija koja je vratila Holmesa u fokus interesa publike.

Deset godina kasnije Moffat i Gattis ponovo su u akciji i ponovo oživljavaju poznatog protagonista. Grof Dracula dobio je  Moffat/Gattis verziju. Jesu li autori napravili s najpoznatijim krvopijcem uspješan posao kao što je bio slučaj sa Sherlockom?

Odgovor je kratak i jasan – nisu. Iako je broj i dužina epizoda prve sezone “Dracule” slična “Sherlocku” (trajanje epizoda je 90. minuta, “Sherlock” ima jednu epizodu više u odnosu na “Draculu”), Sherlock je u svim elementima superiornija “Draculi”. Za razliku od “Sherlocka” čija je radnja u potpunosti prebačena u današnje vrijeme (u redu, ima nekih vratolomija u kasnijim sezonama) radnja “Dracule” rasuta je oceanima vremena. Od posljednjih godina 19. stoljeća do današnjih dana. Ključni problem prve sezone je neujednačenost epizoda – od izvrsnog početka (prve epizode) preko slabije druge do potpuno izgubljene treće epizode. Malo je serija koje su toliko neujednačene kada su epizode iste sezone u pitanju. Krenimo redom…

EPIZODA I: THE RULES OF THE BEAST

Radnja prve epizode počinje 1897. godine. Upoznajemo Jonathana Harkera, odvjetnika koji u samostanu pripovijeda nevjerojatnu priču. Harker je posjetio grofa Draculu kako bi sredio imovinska pitanja. Dracula planira preseliti na otok i zadržava Harkera u dvorcu kao savjetnika koji će pomoći u grofovoj prilagodbi životu u Engleskoj. Naravno, protiv odvjetnikove volje…

Prva epizoda uvjerljivo je najbolja i najbolja u čitavoj sezoni. Kroz lik Harkera upoznajemo Draculu i njegovo gnijezdo. Dvorac u Transilvaniji. Dracula uz pomoć krvi dobiva ljudski izgled (dobar nastup Claesa Banga) i sprema se u akciju. Spominje se i Mina, ali pravo otkriće je cinična i nekonvencionalna časna sestra imenom, pazite sad, Agatha Van Helsing. U prvoj epizodi autori postavljaju temelje za priču koja može otići u raznim pravcima. Intrigira misija časne Van Helsing kao i grofova ambicija odlaska u novi svijet. Dracula je opasna zvijer što potvrđuje nakon ulaska u samostan. Čitava priča izgleda dobro i druga se epizoda ne može čekati. Vrijedi je pogledati odmah. Bez odgađanja.

EPIZODA II: BLOOD VESSEL

Vrlo dobra prva epizoda blijedi tijekom trajanja središnje epizode prve sezone. Pratimo putovanje brodom prema Engleskoj – na brodu je Dracula i nekoliko putnika. U mnogim trenucima trajanja epizoda podsjeća na neku priču Agathe Christie – netko ubija putnike na brodu, svi su sumnjivi. Problem je činjenica da gledatelj čitavo vrijeme zna tko je odgovoran za prolijevanje krvi na brodu. Manji, minutama kraći dio radnje fokusiran je na partiju šaha između Dracule i gospođice Van Helsing. Epizoda u kojoj se ništa važno ne događa, prilično je predvidljiva i zapravo služi za kupovanje vremena do dolaska Dracule na otok. U zadnjim trenucima druge epizode on dolazi tamo gdje je krenuo, ali tek tada stižu pravi problemi za seriju…

EPIZODA III: THE DARK COMPASS

Treća epizoda uvjerljivo je najslabija. Dolaskom Dracule na željenu destinaciju i prebacivanjem radnje u današnje vrijeme autori serije potpuno gube kompas. Ne, nije problem u novom mjestu i vremenu radnje – Dracula je ionako zvijer koja traje stoljećima. Problem je u potpunoj izgubljenosti autora koji, čini se, sami ne znaju u kojem pravcu žele odvesti radnju. U priču dolaze novi protagonisti koji trebaju popuniti minute bez ikakvog smisla (Lucy je primjer). Očekivani pomak u odnosu Dracule i, sada, daljnje rođakinje sestre Van Helsing događa se tek u tragovima – kaos u priči završava banalno i nezanimljivo. Treća epizoda je naporna za gledanje, završava rutinski te kod gledatelja ubija interes za novim epizodama (sezonama).

Claes Bang dobar je Dracula – plemićko držanje i cinizam skrivaju zvijer. Vrlo dobra je i Dolly Wells kao pripadnica loze Van Helsing – u prvoj epizodi činilo se kako će priča biti fokusirana na njihov odnos, ali to se, nažalost, nije dogodilo.

“Dracula” je prilično razočaranje – obećavajuća, intrigantna prva epizoda pada u zaborav nakon jedva podnošljive druge epizode te kaotičnog i promašenog završetka sezone odnosno treće epizode. Hoće li autori dobiti priliku za popravak (novu sezonu) vrijeme će pokazati….

 

Prethodni članakRECENZIJA: GOSPODA – Guy Ritchie ponovo na domaćem terenu
Sljedeći članakRECENZIJA: READY OR NOT
Filmofil i serijofil, bivši videotekar koji je pogledao tisuće filmova. Puni krug filmofilstva koji je počeo u lokalnom Domu kulture, nastavio se u gradskim kino dvoranama i videotekama zatvoren je nastankom portala Goodtalking kao i osnivanjem Udruge Filmofil (postoje i Goodtalking grupa te stranica na istoj društvenoj mreži) gdje svakodnevno sa suradnicima piše o filmovima i serijama. Bez žutila, prepisivanja i clickbait naslova bez sadržaja. Goodtalking je postalo i ostalo najbolje mjesto za sve ljubitelje filma i serija - potvrdili korisnici.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime