NAJBOLJI VESTERNI (prvi dio)

Bez obzira na činjenicu da su najbolji dani vesterna iza nas riječ je o žanru koji je uvijek aktualan. Mnogi filmaši uzore i nadahnuće pronašli su upravo u vesternima (bez obzira kojem žanru pripadaju filmovi koje snimaju), ljubitelji filma uvijek se rado vraćaju klasicima žanra. GOODTALKING Vam donosi prvi dio odabranih vestern filmova za sva vremena…

1. TOČNO U PODNE (High Noon) – (1952)

Redatelj: Fred Zinnemann

Film čiji je naslov ušao u svakodnevnu komunikaciju. “Točno u podne” prati šerifa Willa Kanea koji se suprotstavlja Franku Milleru i njegovoj bandi. Kane je poslao Millera u zatvor koji izlazi željan osvete. Stiže točno u podne, vlakom i čekaju ga njegovi suradnici. Jedan od najzanimljivijih detalja filma skriva se u radnji – nitko od mještana ne želi pomoći šerifu. Supruga ne odobrava njegovu odluku – zamjenik bježi prije dolaska vlaka. Jedina koja razumije i podržava šerifa je njegova bivša ljubav Meksikanka Helen Ramirez. Gary Cooper osvojio je Oscara, filmski je svijet upoznao Grace Kelly. U filmu nastupaju i Lloyd Bridges (otac Jeffov) te Lee Van Cleef.

2. RIO BRAVO (1959)

Redatelj: Howard Hawks

Jedan od najpoznatijih vesterna u povijesti (za neke i najbolji) svojevrstan je odgovor na “Točno u podne”. Objašnjavati političke i svjetonazorske razloge trajalo bi predugo i nije ključna stvar za uspjeh filma, ali priča je suprotnost onoj iz Zinnemannovog filma. Ponovo je u središtu priče šerif – zove se Chance. Uhitio je Chance ubojicu, brata lokalnog moćnika koji unajmljuje bandu revolveraša koji bi trebali osloboditi ubojicu. Chance ima pomoćnike – vremešnog zamjenika Stumpyja, alkoholu sklonog Dudea, mladi Colorado i lokalna dama Feathers. “Rio Bravo” ima sjajnu glumačku ekipu (John Wayne, Dean Martin, Angie Dickinson, Walter Brennan i Ricky Nelson. Čitavim trajanjem filma glavni se protagonisti pripremaju za konačni obračun – jedna od najpoznatijih scena je kada ekipa zapjeva “My Rifle, My Pony and me”. Veliki je utjecaj “Rio Bravo” imao na mnoge filmaše – Quentin Tarantino stavio je film u deset najboljih u povijesti dok je Carpentera “Rio Bravo” inspirirao za “Napad na policijsku stanicu 13”

3. DOBAR, LOŠ, ZAO (Il Buono, Il Brutto, Il Cattivo) – (1966)

Redatelj: Sergio Leone

Iako je vestern žanr američki proizvod i obrađuje dio američke povijesti neki od najvećih i najvažnijih vesterna nose predznak špageti. Jedan od njih je “Dobar, loš, zao” posljednji film dolarske trilogije (o filmovima “Za šaku dolara” i “Za dolar više” u idućim nastavcima). “Dobar, loš, zao” više je od vesterna – riječ je o jednom od najboljih filmova u povijesti. Filmska priča o lovcima na zlato briljantno je režirana (završni obračun na groblju je maestralan), prati je sjajna glazba Ennija Morriconea uz nezaboravne glumačke izvedbe Clinta Eastwooda, Lee Van Cleefa i Ellija Wallacha.

4. SEDMORICA VELIČANSTVENIH (The Magnificent Seven) – (1960)

Redatelj: John Sturges

Ponovo Eli Wallach, ali u sporednoj ulozi negativca. Wallach je Calvera, vođa bande koja terorizira selo. Stanovnici sela odluče unajmiti revolveraše koji ih mogu zaštititi – oni su Steve McQueen, Yul Brynner, Charles Bronson, Robert Vaughn, Brad Dexter, James Coburn…. “Sedmorica veličanstvenih” uspjeli je remake Kurosawinih “Sedam samuraja”. Samuraji su postali revolveraši, radnja je smještena na Divlji zapad. Rezultat – sjajan film u kojem slušamo nezaboravnu glazbenu temu Elmera Bernsteina.

5. VELIKA TIŠINA (Il Grande Silenzio) – (1968)

Redatelj: Sergio Corbucci

Uz Sergia Leonea jedan od najvažnijih i najpoznatijih redatelja špageti vesterna je Sergio Corbucci. “Velika tišina” subverzivan je, mračan i tjeskoban film u kojem nema previše optimizma, nade i sretnih sudbina (završetka). Radnja filma prati nijemog revolveraša koji uzima u zaštitu udovicu i grupu odmetnika koji zbog posljedica Velike mećave moraju koristiti sve načine kako bi preživjeli. Lokalni moćnik poslat će plaćenike na čelu s brutalnim psihopatom Locom kako bi eliminirali slučajne odmetnike i preuzeli njihova imanja te kontrolu nad gradom. Corbucci je u mnogim detaljima iskočio iz uobičajenih zakonitosti žanra. Film u kojem su vrlo dobre uloge ostvarili Jean-Louis Trintignant te nezaboravno jezici Klaus Kinski.

6. NEPOMIRLJIVI (Unforgiven) – (1992)

Redatelj: Clint Eastwood

Clint Eastwood je “Nepomirljive” označio kao posvetu svojim redateljskim uzorima Donu Siegelu i Sergiu Leoneu. Mnogi su film nazvali posljednjim velikim vesternom. Posljednji nije, ali dvojbe nema da je riječ o velikom filmu. Priča o plaćeniku, revolverašu koji se vraća iz mirovine kako bi obavio posljednji posao mračan je i nasilan prikaz Divljeg zapada u kojem nema romantike i glorificiranja protagonista tog povijesnog razdoblja. Clint Eastwood, Morgan Freeman i Gene Hackman predvode izvrsnu glumačku ekipu velikog filma.

7. TRAGAČI (The Searchers) – (1956)

Redatelj: John Ford

Možda najbolja preporuka za “Tragače” su izjave Martina Scorsesea i Georgea Lucasa koji film smatraju jednim od najvažnijih u dvadesetom stoljeću. Ethan Edwards protagonist kojeg u filmu tumači John Wayne jedan je od likova koji su scenarista “Taksista” Paula Schradera inspirirali stvarajući Travisa Bicklea. Film u kojem su glavni negativci i ubojice Komanči secira i obiteljske odnose te netrpeljivost i mržnju prema drugačijem kojom je natopljen Divlji zapad. Scena otvorenih vrata ostaje u vječnom sjećanju kao i glumačka ekipa koju predvode spomenuti Wayne, Natalie Wood, Jeffrey Hunter i Vera Miles.

 

 

Share

2 Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)