Naslovnica (Top) liste NAJBOLJI TRENUCI U POVIJESTI FILMA (treći dio)

NAJBOLJI TRENUCI U POVIJESTI FILMA (treći dio)

1778
0
Photo: Warner Bros

1. Omaha beach – SPAŠAVANJE VOJNIKA RYANA (Saving Private Ryan) (1998)

Nema puno priče i okolišanja kada je u pitanju početak filma “Spašavanje vojnika Ryana”. Spielberg udara u glavu i trbuh i suočava gledatelja s nevjerojatno žestokim, potresnim i uvjerljivim prikazom ratnih stradanja. Zapovjednik Miller i njegova jedinica iskrcavaju se na plaži Omaha koja mnogim savezničkim vojnicima postaje posljednje počivalište. Autentična, krvava i bolno uvjerljiva rekonstrukcija početka ratne operacije – jedne od ključnih za ishod Drugog svjetskog rata.

2. Blue Pill or Red Pill – MATRIX (1999)

Priču znamo – mlađahni Neo označen je, barem kada je Morpheus u pitanju, kao odabrani. Onaj koji će srušiti Arhitekta i Matricu. Prije nego je Neo postao Neo trebao je vidjeti koliko je duboka zečja rupa. Izbor između dvije tablete nije jednostavan – Neo uzimo crvenu i ostalo je povijest. Zapravo, ostalo je stvarnost.

3. You talkin’ to me – TAKSIST (Taxi Driver) – (1976)

Ratni veteran, vozač taksija sprema se počistiti prljavštinu s ulica. Prije nego krene u akciju Travis Bickle ima zagrijavanje pred ogledalom. Scena koja je, prema riječima Scorsesea i De Nira, većinom improvizirana i potpuno drugačija nego što je bilo zapisano u scenariju. Sjajna minijatura i demonstracija glumačke moći Roberta De Nira.

4. “Is That my Daughter In There” – MISTIČNA RIJEKA (Mystic River) – (2003)

Još jedna demonstracija glumačke moći, ali ovdje je riječ o Seanu Pennu. Kći Jimmyja Markuma je nestala – nakon nekoliko dana policija dobiva dojava o ženskom tijelu u parku. Policija stiže prva, ali vrlo brzo stiže i otac – trenuci nakon toga lede krv u žilama i pokazuju bol oca koji je suočen s gubitkom djeteta. Stravično uvjerljivo.

5. “You like playing games?” – SIROVE STRASTI (Basic Instinct) – (1992)

Catherine Trammell osumnjičena je za ubojstvo. Lijepa i inteligentna spisateljica dolazi na ispitivanje u policijsku stanicu – ono što slijedi je dominacija i manipulacija Catherine nad istražiteljima, detektivima među kojima se nalazi i detektiv Nick Curran. Pred šarmom, inteligencijom i seksepilom spisateljice Trammell nemoćan je ostao i Wayne Knight poznatiji kao Newman iz Seinfelda….

6. “Do You Feel Lucky, Punk?” – PRLJAVI HARRY (Dirty Harry) – (1971)

Ubojica poznat pod nadimkom Scorpio terorizira San Francisco. Mrtvi se gomilaju, Harry Callahan uhvatit će Scorpia, ali on ubrzo izlazi na slobodu. Callahan je ponovo uhvatio ubojicu (izvrsni Andrew Robinson), ali ovog puta punk nije imao sreće. “Do you feel lucky, punk?” je citat koji je s vremenom postao više od filma i ušao u svakodnevnu komunikaciju.

7. “O Captain, my Captain” – DRUŠTVO MRTVIH PJESNIKA (Dead Poets Society) – (1989)

Robin Williams je profesor John Keating. Profesor koji učenicima želi prenijeti znanje, ali i postati prijatelj te približiti životne vrijednosti zbog kojih se vrijedi boriti. Živjeti. Tragičan događaj u školi Keatona će koštati otkaza, ali prije odlaska učenici će odati počast i poštovanje profesoru. U učionici. Školskoj i životnoj.

Prethodni članakNAJBOLJI VESTERNI (prvi dio)
Sljedeći članakRECENZIJA: ZLOČESTI DEČKI ZAUVIJEK
Filmofil i serijofil, bivši videotekar koji je pogledao tisuće filmova. Puni krug filmofilstva koji je počeo u lokalnom Domu kulture, nastavio se u gradskim kino dvoranama i videotekama zatvoren je nastankom portala Goodtalking kao i osnivanjem Udruge Filmofil (postoje i Goodtalking grupa te stranica na istoj društvenoj mreži) gdje svakodnevno sa suradnicima piše o filmovima i serijama. Bez žutila, prepisivanja i clickbait naslova bez sadržaja. Goodtalking je postalo i ostalo najbolje mjesto za sve ljubitelje filma i serija - potvrdili korisnici.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime