PREGLED TJEDNIH VIJESTI (09.-15.12)

NOVI “SAM U KUĆI” OKUPLJA GLUMAČKU POSTAVU

Nakon što smo u prošlotjednom pregledu spomenuli kako “Disney” ima planove s popularnom “Sam u kući” franšizom, ovaj tjedan stižu nove informacije o projektu. Novi “Sam u kući”, film koji bi trebao biti svojevrsni reboot, počeo je okupljati glumačku postavu te su tako glavne uloge dobili Archie Yates (Jojo Rabbit), Ellie Kemper (Neslomljiva Kimmy Schmidt) i Rob Delaney (Catastrophe). Yates bi trebao glumiti glavnog lika koji ostaje sam u kući – to neće biti Kevin McCllister već potpuno novi lik smješten u sličnu situaciju kao i Kevin. Kemper i Delaney trebali bi glumiti njegove roditelje. Film će preskočiti kino dvorane te će se emitirati ekskluzivno na Disneyevom streaming servisu, Disney plus.

Originalni “Sam u kući” postao je pravi božićni klasik kojeg domaće nacionalne televizije već tradicionalno emitiraju svakog prosinca te ima svoje poklonike među svim generacijama. Drugi nastavak filma “Sam u kući: Izgubljen u New Yorku”, također je polučio ogromni uspjeh. Sljedeći nastavci u kojima se nije pojavio Macaulay Culkin nisu postigli jednaki komercijalni i kreativni uspjeh te se. uglavnom. smatraju podbačajima. Hoće li “Disney” uspjeti oživjeti franšizu na pravi način te time zadovoljiti vojsku fanova originala, saznat ćemo uskoro. 

FLASH I MATRIX DOBILI DATUME PREMIJERE

Photo: Clay Enos/Warner Bros

“Warner Bros” je objavio datume premijere svoja dva, dugoočekivana filma. “The Flash” kreće naći u kina 01.07.2022 dok će četvrti nastavak “Matrixa” velika platna ugledati 21.05.2021. godine. 

“The Flash”, s Ezrom Millerom u naslovnoj ulozi, je dugo vremena u pripremi i bio je planiran za 2018. godinu. Datum premijere i početka snimanja je odgođen zbog promjena redatelja i kreativnih razlika između glavnog glumca i studija. Stvari su sada čini se konačno sjele na svoje mjesto te će Ezra Miller reprizirati svoju ulogu superjunaka iz svijeta DC stripova koji se već pojavio u filmu “Liga pravde”. Za redatelja je odabran Andy Muschietti (redatelj horora “Ono”) dok je početak snimanja planiran za ljeto iduće godine.

Četvrti dio “Matrixa” ponovno okuplja zvijezde originalne trilogije Keanua Reevesa i Carrie Anne-Moss, dok će redateljsku palicu ponovno preuzeti Lana Wachowski. Detalja o samoj radnji još uvijek nema no potvrđeni su novi članovi glumačke postave među kojima se nalaze Yahya Abdul-Mateen II (“Aquaman”), Neil Patrick Harris (“Kako sam upoznao vasu majku”), Jessica Henwich (“Iron Fist”) i Jonathan Groff (“Mindhunter”). Zanimljiva je činjenica kako će “Matrix 4” premijeru doživjeti isti dan kada i četvrti dio Johna Wicka u kojemu Keanu Reeves također igra glavnu ulogu. Vjerojatno će jedan od naslova pronaći novi datum premijere.

“ALADDIN” DOBIVA SPINOFF

Photo: Disney

Nakon velikog uspjeha igrane verzije filma “Aladdin” koji je ove godine u svjetskim kinima zaradio više od milijardu dolara, “Disney” je odlučio raditi ne samo nastavak nego i spinoff koji bi se fokusirao na princa Andersa kojega je u filmu glumio Billy Mangussen. Naime, princ Anders je mnogima koji su gledali film bio omiljeni lik i kradljivac svih scena u kojima se pojavio te stoga ne čudi što mu je Disney odlučio dati samostalni film koji bi se trebao emitirati na njihovom novom streaming servisu “Disney plus”.

Scenarist filma su Jordan Dunn i Michael Kvanne dok će producentsku palicu preuzeti Dan Lin i Jonathan Eirich.

Magnussen je publici poznat po nastupima u filmovima “Noć igre”, “Oklada stoljeća” i “U šumi”. U Aladdinu interpretira princa Andersa, zaručnika princeze Jasmine. Ostavio je Magnussen dobar utisak na gledatelje iako se pojavio u tek nekoliko scena. Informacija o početku snimanja filma kao i o datumu emitiranja, još uvijek nema. 

“Disney” zadnjih godina radi filmske verzije svojih animiranih klasika te su osim Aladina, na velikom platnu, s većim ili manjim komercijalnim i kreativnim uspjehom, ponovno oživjeli “Kralj Lavova” i “Dumbo”. Uskoro stiže “Mulan” dok je u pripremi “Mala sirena”. 

OBJAVLJENE NOMINACIJE ZA NAGRADU “UDRUŽENJA GLUMACA”

Photo: Lionsgate

Ovog tjedna objavljene su nominacije za “Nagradu Udruženja Glumaca”(Screen Actors Guild Awards) koja je uz “Oscare” i “Zlatne Globuse” jedna od najvažnijih filmskih nagrada. Specifičnost ove nagrade je da se dodjeljuje isključivo za glumačka i kaskaderska ostvarenja na televiziji i filmu – članovi udruženja su isključivo glumci koji nominiraju i nagrađuju jedni druge. Najviše nominacija imaju filmovi “Bilo jednom u Hollywoodu” Quentina Tarantina, “The Irishman” Martina Scorceseja i “Bombshell” Jaya Roacha (glavne uloge Charlize Theron, Nicole Kidman i Margot Robbie – nominirane u pojedinačnim kategorijama kao i u kategoriji glumačkog ansambla u kojoj su nominirane i glumčke ekipe filmova “The Irishman”, “Jojo Rabbit”, “Bilo jednom u Hollywoodu” i “Parasite”. 

Što se tiče televizije, najviše nominacija su dobili glumci Netflixove serije “The Marvelous Mrs. Maisel”. Ceremonija dodjele nagrada održat će se 19.01.2020. – lista dobitnika jedan od glavnih indikatora za dobitnike Oscara budući da su u prijašnjim godinama u mnogim slučajevima glumci koji su osvojili ovu nagradu bili i osvajači “Oscara”. 

Tjedni pregled napisao: Paško Pehar

Share

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)